ComON 14: Licensrod koster dyrt

Virksomheder kaster penge ud af vinduet, fordi de ikke har styr på hvor mange softwarelicenser de ligger inde med og hvor mange de reelt har brug for.

De IT-ansvarlige i mere end hver anden danske virksomhed ved ikke hvilken software virksomheden ligger inde med, om alle licenser benyttes jævnligt eller om der rent faktisk er licenspapirer på alle programmer.
Det manglende overblik betyder, at virksomhederne går glip af mulige besparelser i million kroners klassen. Problemet opstår fordi virksomhederne ikke har overblik over hvor mange af softwarelicenserne, der rent faktisk benyttes jævnligt. Dermed risikerer de ved nyinvesteringer eller opgraderinger at forkøbe sig på en masse licenser, som der reelt ikke er behov for.

Omvendt kan det også sætte virksomhedens renommé over styr, hvis softwareproducenternes brancheorganisation BSA, der gør en ihærdig indsats for at komme ulovligt software til livs, en dag står i receptionen sammen med en repræsentant for fogedretten og mistænker virksomheden for at benytte ulovligt software uden de fornødne licenser. En sådan seance udspillede sig sidste år 299 gange i de nordiske lande.
»Det er hverken smart at have for mange eller for få licenser. Både softwareproducenterne og virksomhederne skal føle at de får noget ud af det,« siger statsautoriseret revisor Henrik Iversen fra KPMG. Han rådgiver virksomheder i softwarespørgsmål og peger på, at softwareproducenterne er interesseret i at licenserne er på plads, men at virksomhederne naturligvis også kun skal have de licenser, som de har brug for, og det er derfor i begge parters interesse at få styr på softwaren.

Han mener, at det oftest ikke er af ond vilje, at virksomhederne ikke har licens til deres software, men at der historisk ikke har været tradition for at holde styr på det.
»Softwaren indkøbes løbende over en lang årrække og derfor mister virksomhederne nemt overblikket,« siger Henrik Iversen.
Ifølge BSA udgør værdien af det ulovlige software mindst en halv mia. kroner, mens der ikke er nogle samlede tal for hvor meget virksomhederne betaler for meget til overflødige licenser, men der er eksempler på virksomheder, der har sparet flere hundrede tusinde kroner på at få styr på licenserne.

Læs mere i ugens udgave af IT-avisen ComON, der kom ud til abonnenterne torsdag morgen. I denne uge med Macintosh-tillægget mediamac. Læs bl.a.:

Ved ringside i Vegas
Stor reportage fra NAB-messen i Las Vegas, hvor Apple også er repræsenteret med deres Final Cut Pro.

Apple udvider og udvikler
Apple satte på NAB 2003 en tyk streg under deres dedikation til det professionelle video/broadcast/film marked med annonceringer af nye versioner af Final Cut Pro, DVD Studio Pro og Shake. Det var samtidig en indikation af, at det er lykkedes Apple at komme igennem den truende krise ved at innovere sig ud af problemerne.

Digital billedbehandling
Hvad er billedbehandling - hvad kan man egentlig gøre - og hvad skal man huske at gøre. Hvilke programmer kan man benytte til billedbehandlingen, og hvilke programmer kan man benytte til at holde styr på sine digitale billeder.

Læs også...

300.000 kroner ned i lommen
Københavns Amt sparede 300.000 kroner på et konkret nyindkøb ved at have orden i softwarelicenserne.

Stor samfundsgevinst ved mindre piratkopiering
Tre milliarder kroner mere i statskassen om året og 14.400 nye jobs. Det vil ifølge analysefirmaet IDC være de håndgribelige konsekvenser, hvis piratkopieringen i Danmark over de næste fire år kunne nedbringes fra 26 til 16 procent af al software.

Få styr på dit personlige brand
At brande sig selv er ikke længere noget kun virksomheder gør. Som medarbejder kan man også få noget ud af at afklare sine værdier og kommunikere dem tydeligt ud.

... og meget andet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere