Nye EU-regler om opbevaring af teledata

Teleselskaber og internetudbydere i EU-landene skal forpligtes til at gemme datatrafik i helt op til to år, fortæller borgerretsgruppen Statewatch. Det danske formandskab afviser
at et færdigt forslag til opbevaring af teledata allerede er på bordet.

Borgerretsgruppen Statewatch er kommet i besiddelse af et hemmeligt EU-dokument, som fortæller at teleselskaber og internetudbydere skal forpligtes til at gemme oplysninger om e-mail- og telefonkommunikation i helt op til to år.

Statewatch mener, at dokumentet - som er skrevet af den belgiske regering - beviser, at det hele tiden har været meningen at loven om opbevaring af datatrafik skulle være obligatorisk for EU-landene.

Den sidste ændring til EU's direktiv om privat telekommunikation blev ellers netop begrundet med, at de nationale regeringer selv kunne vælge, om de ville gennemføre reglerne.

Men i det nye dokument fremgår det, at EU-lande ikke kan afvise at udlevere oplysninger til andre medlemslande. EU-borgere får ikke adgang til de oplysninger, som ligger i systemet om dem selv, og det bliver heller ikke muligt at klage over opbevaringen af data.

I en pressemeddelelse afviser den danske regering, at der skulle være fremsat et sådant forslag om opbevaring af teleoplysninger i op til to år. Regeringen oplyser, at det danske formandskab i juni måned 2002 fremsatte et forslag til forholdsregler i relation til informationsteknologi begrundet i hensynet til efterforskning og retsforfølgning af organiseret kriminalitet.

Forslaget indeholder en opfordring til, at der inden for den nærmeste fremtid fastsættes bindende regler om tilnærmelse af medlemsstaternes regulering af teleudbyderes pligt til at opbevare information om telekommunikation.

Men forslaget indeholder ingen nærmere indikationer af, hvad sådanne bindende regler skulle indeholde, fortæller det danske EU-formandskab. Forslaget er lige nu under behandling og ventes tidligst vedtaget til november.

Det danske formandskab afviser, at man er i færd med at udarbejde andre forslag til opbevaring af teledata.

Links

  • Statewatch: data retention to be "compulsory" for 12-24 months

  • EU: Pressemeddelelse om opbevaring af teledata




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Jobindex Media A/S
    Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

    Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere


    NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

    Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

    26. september 2024 | Læs mere