Her er Googles næste store bølge

En forandring ruller ind over computerverdenen. Efterhånden som it er alt, og alle er online, er et spørgsmål blevet mere og mere presserende: Hvad hvis vi skulle genopfinde det hele igen? Googles danske topfolk har et af svarene.

Vi er midt i et paradigmeskift.

Alt i computerverdenen synes kastet op mod skyerne for at blive gentænkt til en tid, hvor alle altid er online.

De gamle monopoler famler forvildet i anakronistiske tanker, mens andre rundt omkring i magtens højhuse er begyndt at tænke tanken: Hvad hvis vi skulle genopfinde det hele igen?

Det simple spørgsmål har to af Googles topdanskere stillet sig selv. Lars og Jens Rasmussen har allerede en gang forkortet afstanden mellem mennesker med Google Maps, der gør det nemmere at finde vej, og nu bringer de os endnu tættere sammen.

"To af de mest banebrydende succeser inden for digital kommunikation, nemlig email og chat, blev opfundet i 60'erne. Siden da er det væltet ind med nye kommunikationsformer - blogs, wikis osv. Med Google Wave starter vi fra scratch med en helt ny måde at kommunikere på. Vi har brugt de sidste to år på at udvikle vores ideer, vores team og teknologien, og er både forventningsfulde og meget spændte på at skyde projektet i gang og præsentere det for verden," siger den danske software Engineering Manager Lars Rasmussen.


Windows er lang tid siden

Wave ligner reelt en desktop i skyen, som man deler man alle ens kontakter. Alt foregår i realtid, så alle kontakter med bølgen åben kan arbejde, skrive, lave sjov og spille sammen uden forsinkelse. Man kan smide videoer ind, spille spil, tekste, og udveksle maps og andet. Det hele bliver opdateret, mens det sker, og man kan altid gå tilbage og se hvordan konversationen endte hvor den gjorde, eller genopleve skakspillet fra den første hvide brik blev flyttet.

Da teknoguruen Tim O'Reilly så præsentationen af Wave forleden blev han indhentet af en virkelighed, der længe har ligget lige for næsen af alle i computerverdenen, men som kun få endnu har fået øje på.

"Da jeg så Wave gik det op for mig, at vi befinder os i et grænseområde mellem DOS/Windows-æraen og Cloud-tiden. Pludselig ser almindelige applikationer lige så håbløst forældede ud, som DOS gjorde, da det grafiske brugerinterface kom frem. Nu hvor nettet er platformen, er det tid til at kigge på alle applikationer, som vi bruger i dag, og stille samme spørgsmål, som Jens og Lars Rasmussen gjorde: Hvordan ville dette se ud, hvis vi opfandt det i dag, i stedet for for 25 år siden?".

I realiteten er Lars og Jens Rasmussens svar en forstærket udgave af virkeligheden. En integration af virkelighedens styrker som samtaler, der sker her og nu, med nettets evne til at eliminere afstand og krydre enhver samtale med video, musik, billeder og fakta.

Man kan udveksle billeder, videoer, mapper, dokumenter og anden information inden for en enkelt bølge. Alle som er med i den enkelte Wave, kan deltage i chatten ved at svare, redigere, eller se hvad der foregår blandt de andre deltagere, mens det foregår. Sidens indhold opdateres konstant og giver et uafbrudt flow på kommunikationssiden. Det er også muligt at udgive en wave på bloggen eller en hjemmeside, hvorefter siden øjeblikkeligt opdateres. Formålet er at få folk til at arbejde sammen på en mere umiddelbar og integreret måde.

Selv om det er meget mere end en almindelig mail, så svarer hver Wave reelt til en email, som alle, man har sendt til, kan lege videre med.

Island er en ø

Holdet har udviklet en række extensions, der integrerer sig på samme måde som i Firefox. Tanken er, at extensions kan komme alle steder fra, så ikke kun Google styrer udviklingen af bølgen. En af Googles egne extensions er en stavekontrol, der forstår ordenes kontekst i sætningen. For eksempel retter den korrekt, hvis man skriver "Icland is an Icland" til "Iceland is an island". Den fatter også selv om det man skriver er et link, og hvis det er et videolink, så embedder den videoen automatisk.

Rent praktisk byder The Wave på parallel tekst redigering, hvor man i stedet for at sidde og vente på, at den man taler med får skrevet færdig, kan man følge direkte med i hvert bogstav der bliver skrevet, så man kan afbryde, så snart man fatter meningen.

Der er fuld integration med resten af nettet: Enhver webudvikler skal kunne udbygge Google Wave ved hjælp af Googles åbne API's, tilknytte Wave til andre sites eller bygge applikationer som samarbejder med Google Wave. Desuden er planerne at gøre open source Google Wave i den kommende tid.

Google Wave ligner en vigtig del af Googles plan om at reducere styresystemets betydning til ingenting. Et vigtigt element i det er den næste HTML standard, HTML 5 der reelt betyder, at programmer og spil bliver udviklet direkte til browseren i stedet for til Windows. En af de browsere kunne være Google Chrome. Selv om det rykker styresystemet væk fra computeren, så kan man stadig gemme filer, dokumenter, billeder og andet vigtigt på ens lokale computer.

Du finder mere information om Google Wave på den officielle Google Blog. Du kan se en video demo af Google Wave her




IT-JOB

Københavns Professionshøjskole

Nytænkende og agil IT-projektleder

LARS LARSEN GROUP

Project Manager, Digital & It

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Magasin

IT-projektleder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere