Danmark halter bagud med it-skrotning

Når det gælder skrotning af it-udstyr, så halter Danmark langt bagefter. Norge har siden 1998 opfyldt EUs direktiv, WEEE, mens direktivet først træder i kraft i Danmark i januar 2006. De skriver IT-Avisen ComON, der udkommer torsdag.

Når en computer har udtjent sin værnepligt i Danmark, bliver den ikke skrottet så miljøvenligt som i vores nabolande. Det skriver IT-Avisen ComON, der udkommer torsdag.

I Norge har de siden 1998 opfyldt EUs kriterier for skrotning, som først bliver indført i Danmark næste forår. Og der er stadig et par løse tråde der skal bindes i Danmark inden WEEE for alvor slår igennem.

»Vi har ikke planlagt en konkret tilsynsindsats endnu, men det er under etablering,« siger fuldmægtig i Miljøstyrelsen Bernhard Brackhahn.

Den første etape af WEEE er på plads i Danmark. Siden den 13. august i år har alle computere være mærket med en særlig mærkat med en skraldespand med et kryds over samt oplysninger om producenten.

Skrottet tilbage til leverandørerne
Næste etape bliver returtagning af it-udstyr. Fra april 2006 er det producenterne, der skal betale for it udstyrets sidste rejse, men allerede nu er jagten på en løsning gået ind. For at imødekomme direktivet er brancheforeningerne ved at udarbejde en fælles indsamlingsmetode, Elretur.dk.

»Satserne, for hvad det kommer til at koste for producenterne, er endnu ikke på plads, men jeg antager, de er på plads ved udgangen af i år,« fortæller Ebbe Lauritzen, formand for Elretur.dk til ComON.

På det tidspunkt skal det være afgjort, om der skal betales per produceret enhed, eller om der skal betales per kilo skrot efter en markedsandelsfaktor. Ligeledes skal det være på plads hvor forbrugerne skal returnere deres affald - om det skal afleveres hos forhandleren, eller om genbrugsstationerne skal varetage denne opgave mod betaling fra producenterne.

I takt med at flere og flere husstande investerer i computere, stiger mængden af elektronisk affald også. Alene i Europa er der årligt 6 millioner tons elektronik affald om året. Heraf er 11 procent it udstyr svarende til 660.000 tons.

WEEE - Waste from Electrical and Electronic Equipment
Øges genvinding af elektrisk og elektronisk udstyr i overensstemmelse med kravene i EUs direktiv, vil det begrænse den samlede mængde affald, der går til endelig bortskaffelse. Producenterne får ansvaret for tilbagetagning og genvinding af brugt elektrisk og elektronisk udstyr. Dette vil anspore dem til at designe elektrisk og elektronisk udstyr på en mere miljøvenlig måde, hvor der til fulde tages hensyn til affaldshåndteringsapektet. Forbrugerne vil kunne returnere deres brugte udstyr gratis.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere