Silicon Valley er 4.000 kreative hjerner

Den store hemmelighed bag Silicon Valley er ikke de svulmende pengetanke på Sand Hill Road eller de unge forskere fra Stanford. It-iværksætteren James Currier mener at den centrale x-faktor er en helt unik type af mennesker, der har samlet sig i dette frodige område siden guldgraver-dagene i 1800-tallet.

Alt hvad du har hørt indtil nu er forkert! James Currier har sit helt eget bud på hemmeligheden bag Silicons Valleys succes. Han startede medieselskabet Tickle i 1999 og solgte det fem år senere til den store amerikanske jobdatabase Monster for et større millionbeløb. ComON møder James Currier på hans kontor i det centrale San Francisco, hvor han er ved at opbygge et nyt internet-firma, Ooga Labs. Efter salget af Tickle og fødslen af sit fjerde barn tog James Currier en kort pause fra it-branchen, men nu er han tilbage igen med sit nye firma, der skal fungere som en inkubator for lovende internet-projekter. Blandt de første spin-offs er spilfirmaet Wonderhill og et internet-baseret medicinsk leksikon, Medpedia Project, der bl.a. samarbejder med Stanford, Berkeley og Harvard. I modsætning til Wikipedia kan den almindelige bruger ikke redigere direkte i artiklerne, men man kan foreslå ændringer, som så bliver vurderet af et ekspert-panel. Det skal sikre en højere kvalitet i artiklerne.

De fleste af dem, ComON har talt med i den sidste uge i San Francisco-området, peger på en kombination af de stærke universiteter Stanford og Berkeley og den fantastiske koncentration af risikovillig kapital i området som nøglen til Silicon Valleys unikke position. Det anslås af 40 procent af verdens venture-kapital er samlet på Sand Hill Road i Palo Alto. Der er næppe én af de unge studerende på byens Stanford-universitet, der ikke drømmer om at starte sit eget firma. En af universitetets professorer udtrykker det på følgende måde; tilbring en halv time på Starbucks cafeen lidt længere nede af University Road, og du kan gå derfra med 3-4 færdige forretningsplaner. For rundt om bordene sidder unge håbefulde iværksættere og pudser deres strategier af, inden de skal til møde med deres potentielle investor. Det er ikke billigt at gå på Stanford - de studerende betaler op mod 50.000 dollar om året - men der er også skabt mange milliard-formuer omkring universitetet.

Er det så kombinationen af verdens bedste universiteter og verdens største koncentration af venture-kapital, der udgør hemmeligheden bag Silicon Valley. »Bullshit,« siger James Currier, der også sidder i bestyrelsen for Second Life-firmaet Linden Lab. Det er hverken pengene eller forskerne fra de store universiteter, der udgør kernen i Silicon Valley, mener han.

»Her er din hemmelighed bag Silicon Valley; personligheder. Der er måske 4.000 mennesker her i dette område, som får Silicon Valley til at køre. Alle de andre er bare medløbere. Det interessante er, at alle 4.000 har samme personlighedstype. Det er iværksættere med en helt særlig mentalitet, og halvdelen af dem kommer fra andre lande end USA. Det er en historisk anomali, som går helt tilbage til guldfeberen,« siger James Currier.

Han afviser at Stanford eller Berkeley alene kan forklare Silicons Valleys succes. På den amerikanske østkyst i New York er der flere universiteter og et stort antal venture-kapital firmaer - dette område er da også døbt Silicon Alley - men alligevel har området omkring San Francisco stadig en unik status.

Hvis James Currier har ret, så er det dårligt nyt for alle de erhvervsdelegationer og politikere, der rejser til Silicon Valley for at få inspiration til at kopiere den amerikanske it-drøm. For det unikke råstof - hjernerne - kan ikke kopieres. Den unikke ånd i den gamle Valley of Heart's Delight kan ikke genskabes andre steder.

»Her snakker alle med hinanden - hele tiden. Vi udveksler informationer helt frit med hinanden uden at tænke på, at vi skal beskytte vores egne ideer. Det er en af konsekvenserne af, at vi alle har den samme mentalitet her. Jeg snakker konstant med min største konkurrent. Det er helt naturligt. Måske kender du løsningen på det problem, jeg arbejder med, eller har en kontakt der kan hjælpe mig videre. Der er ingen grund til at holde på sine ideer - alle de store successer er alligevel bare kopier. Se bare Google, det er en kopi af Infoseek, Bebo er en kopi af Friendster. Det er meget, meget svært at finde på noget helt nyt,« siger James Currier.

Beslutsomhed og held - det er hovedingredienserne for at få succes i Silicon Valley. Og hvis det går galt første gang - så trækker man på skulderen og prøver igen. Stort set alle, som ComON har talt med i den sidste uge, nævner denne »tolerance for failure« som et af de karakteristiske kendetegn for dette område.

»Det er en kombination af en personlig villighed til at acceptere, hvis det går galt, og en social acceptans af, at det er tilladt at fejle. Jeg plejer at sige; alle firmaer har succes på samme måde, mens de fejler på forskellige måder. Men du lærer fra dine fejl, og så er du klogere næste gang,« siger James Currier.

Og oddsene kan da også virke helt uoverkommelige - det er kun 1 ud af 100 start-ups, der slipper igennem nåleøjet hos investeringsfirmaerne, og kun 1 ud af 10 af dem overlever de første par år. Men drømmen om at starte det næste Google, Facebook eller Twitter holder gang i denne cyklus af ideer og kapital. Og hvis det går galt - så prøver man bare igen.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Service Line Specialist - ServiceNow (Thirdera)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere