Sortlistede hjemmesider holdes hemmelige

Rigspolitiet afviser at give aktindsigt i, hvilke netadreser der blokeres af de danske internet-udbydere.

IT-Politisk Forening har bedt om aktsindsigt i, hvilke sider Rigspolitiet i samarbejde med internetudbyderne har blokeret for borgerne, men politiet har nu afvist at udlevere listen over adresser. Internetudbydernes filter skal beskytte mod børneporno, men kritikere mener, at der er tale om en glidebane på vej mod censur.

»Det er dybt betænkeligt at Rigspolitiet udøver censur uden at borgerne - herunder pressen - har mulighed for at kontrollere, hvad der bliver censureret. Det gør det f.eks. vanskeligt at føre en retssag om censuren når borgerne nægtes adgang til oplysninger om hvad der blokeret,« siger Flemming Bjerke, formand for IT-Politisk Forening.

Som led i samarbejdet med internet-udbyderne videregiver Rigspolitiet løbende oplysninger om internet-adresser, som kan indeholde materiale, der er strafbart at udbrede eller besidde. Samtidig med videregivelsen af oplysningerne opfordres internetudbyderne til at blokere adgangen til internet-adresserne.

I sit svar til IT-Politisk Forening henviser Rigspolitiet til, at oplysningerne er tilvejebragt som et led i politiets bistand til efterforskningen af forbrydelser på internet. Rigspolitiet mener derfor ikke, at oplysningerne er omfattet af reglerne om aktindsigt.

Flemming Bjerke fra IT-Politisk Forening fastholder, at censuren let kan ramme uskyldige hjemmesider. En virksomhed eller en forening kan få blokeret sine sider uden at have haft chancen for at forklare sig til en dommer.

»Rigspolitiet nægter IT-Politisk Forening adgang til listen over censurede internetsider fordi den bygger på oplysninger fra sager, som hører under strafferetsplejen, og fordi Rigspolitiet bistår efterforskningen af forbrydelser på internettet. Men det er misvisende, for vi beder jo ikke om aktindsigt i de sager, som oplysningerne stammer fra. Vi ønsker kun at kende beslutninger der allerede er truffet. Censurlisten er jo lavet, og den bliver sendt til internetudbyderne,« siger Flemming Bjerke.

Han mener at Rigspolitiet må have misforstået henvendelsen og vil nu fortsætte bestræbelserne på at få aktindsigt i listen over internetsider, der blokeres af de danske udbydere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere