Kæmpeballoner skal give super-bredbånd

Nye tests viser, at gigantiske balloner i stratosfæren kan give superhurtige internetforbindelser.

Ved hjælp af gigantiske balloner i stratosfæren kan man opnå superhurtige trådløse internetforbindelser på op mod 120 Mbits. Det viser en undersøgelse foretaget af forskere på det engelske universitet University of York.

Den engelske forskergruppe har gennemført et forsøg i Sverige med en 12.000 kubikmeter stor ballon, som blev sendt op i 24 kilometers højde i ni timer. I forsøget lykkedes det ved hjælp af ballonen at understøtte datahastigheder på 11 Mbits, og forskerne er så positive over for resultatet, at de regner med at kunne tilbyde internetforbindelser på 120 Mbits inden for tre til fem år.

»Ved at bevise, at det er muligt at overføre store mængder data fra en stratosfærisk ballon i bevægelse, har vi taget et kritisk skridt mod at kunne tilbyde datahastigheder på 120 Mbits,« siger projektets forskningschef, Doktor David Grace, til BBC.

På York Electronic Centre, der er den kommercielle gren af University of York, har man stor tiltro til ballonerne, fordi bredbånd over kabelforbindelserne har hastighedsbegrænsinger, og fordi satellitter er meget dyre og kun kan servicere et begrænset antal brugere.

»Balloner, der svæver i stratosfæren, kan blive et attraktivt alternativ, efterhånden som forbrugerne kræver stadig større båndbredde. En model kunne være at bruge dem som et alternativ til kablede forbindelser i forstadsområder, hvor udrulning af kabler er forbundet med store omkostninger - det kunne også tilbydes på hurtigtog eller i øde områder,« siger Chefen for York Electronic Centre, Alan Gobi og påpeger, at de omkostningerne, der er forbunder med at lancere infrastrukturen kun er en tiendedel af, hvad det koster at opsende en satellit, og at en ballon desuden har den fordel, at den inden for en radius på 60 kilometer kan servicere en befolkningstæthed, der er tusind gange større end en satellit.

Forsøgene med bredbånds-balloner fortsætter i Japan næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere