Står du i den situation, at du skal have en ny telefon, så slå din gamle telefon i stykker. Det er den lettere og sikreste måde at sikre sig, at andre ikke får fingre i dine fortrolige data.
Det er den den svenske avis Aftonbladet, der viser, at selvom folk tror, deres brugte mobiltelefoner er tømt for data, er det ofte muligt at trylle slettet data frem igen.
Aftonbladet købte ti tilfældige brugte mobiltelefoner, og sendte dem til det norske firma IBAS, som har specialiseret sig i at gendanne tabte data fra harddiske. På alle telefonerne fandt man gamle SMSer, billedbeskeder og i nogle tilfælde billeder optaget med telefonernes kamera. Det paradoksale var, at alle telefoner tilsyneladende var nulstillet, inden de blev solgt.
Ifølge rådgivningshuset Netplan er problemet, at næsten alle telefoner benytter såkaldt Flash memory. Det vil sige moduler, som gemmer indholdet selv om strømmen forsvinder, og telefonen slukkes.
Problemet med Flash memory er, at det arbejder langsomt, og specielt i en mobiltelefon, hvor der skal spares på strømmen, arbejder hukommelseschippene langsomt. Det betyder, at de fleste telefoner ikke sletter data i memory, når brugeren fjerner noget.
I stedet nøjes man med at fjerne nogle ganske få bytes i et indeks, så brugeren ikke længere ser informationen. Men data ligger fortsat i telefonen, og overskrives typisk først når hele memory chippen er fyldt på ny.
Ifølge Netplan er løsningen dog ikke nødvendigvis at smadre telefonen. Flash memory chips er nemlig noget af det mest sejlivede isenkram, så det er næppe nok til at slette alt indhold, fortæller civilingeniør Torben Rune.
»Men konklusionen på Aftonbladets konstatering er, at man for eksempel i en virksomhed ikke skal lade medarbejdere beholde de gamle telefoner, når der skiftes til nye. De skal enten til "fransk vask og strygning" eller til destruktion, siger teleanalytiker Torben Rune fra Netplan.