Finansministeriet og Videnskabsministeriet har nedsat et udvalg, som skal se på, hvordan sammenhængen mellem de offentlige hjemmesider kan styrkes. Udvalget forventes at færdiggøre sit arbejdet i løbet af sommeren 2006. Men der er ingen grund til at være optimistisk, mener Enhedslisten.
ComON kunne 6. april 2006 fortælle, at der er lange udsigter til åbne standarder i kommunerne. Det fik Enhedslistens Per Clausen til at stille spørgsmål til videnskabsminister Helge Sander om, hvorvidt det er acceptabelt, at vi skal ind i 2009, før det kan forventes, at kommunerne er i gang med de åbne standarder. Derudover spurgte han til, hvad ministeren vil tage af initiativer i sagen.
I svaret, S 3920, fra Videnskabsministeriet, lyder det, at ministeriet anbefaler en række fælles åbne standarder, men at det er kommunerne selv, der har ansvaret for egne it-løsninger. Derfor skal den enkelte kommune, ud fra eget behov, selv vurdere sin udvikling og investering på it-området.
»Sådan har det lydt i flere år, men der sker ikke noget på det her område,« siger folketingsmedlem Per Clausen fra Enhedslisten. Han er ikke helt tilfreds med svaret om, at de enkelte kommuner selv skal stå for sine it-systemer.
»Jeg tror ikke på, at de enkelte kommuner vil gå ud og lave om til åbne standarder efter kommunesammenlægningen, hvor de nu her optil, er ved at få deres nuværende systemer til at arbejde sammen,« siger han.
Per Clausen tror altså ikke på, at kommunerne vil lave systemerne om senere. Derfor skal det gøres nu, og derfor mener han, at regeringen skal træffe beslutning om at pålægge de offentlige systemer de åbne standarder, frem for at lade det være op til de enkelte kommuner.
»Det bør handle om, at regeringen træffer en beslutning for, hvad der skal indføres,« siger Per Clausen. Han ser helst, at KL og videnskabsministeriet går sammen og træffer afgørelse om, at nu implementeres de åbne standarder.
Finansministeriet og Videnskabsministeriet har ellers tidligere nedsat et udvalg, som nu undersøger muligheden for bedre sammenhæng mellem systemerne i den offentlige sektor.
Udvalget analyserer de konkrete muligheder for at fremme anvendelsen af fælles åbne standarder og vurdere de offentlige myndigheders incitamenter for at skabe bedre sammenhæng mellem it-løsningerne i den offentlige sektor, som det også hedder sig i svaret til Per Clausen.
»Der er ingen grund til at være optimistisk,« siger han og fortsætter: »Det er hvad de bliver ved med at sige, men der sker jo ikke noget.«
Udvalget forventes at færdiggøre sit arbejde i løbet af sommeren 2006, med sine anbefalinger til, hvordan de åbne standarder skal bearbejdes.