Microsofts Office-pakke er omdrejningspunktet i langt de fleste virksomheders almindelige pc-arbejde. Der findes en række alternativer, med programmerne OpenOffice og StarOffice som de mest seriøse udfordrere.
Men alternativerne tilbyder ikke noget ekstra, som virksomhederne ikke får i Office, og problemer med at udveksle dokumenter med andre gør, at de lavere anskaffelsesudgifter ved Open Office og StarOffice hurtigt går fløjten.
Det er konklusionen fra to af verdens førende IT-analysefirmaer i forbindelse med, at Microsoft netop har udsendt en ny 2003-version af sin Office-pakke. Det fremgår af IT-avisen ComON i denne uge.
»OpenOffice og StarOffice vil fortsat være en niche. Så længe de kun kan det samme eller i nogle tilfælde mindre, så kommer de ikke til at sprede sig i så stor stil, at de reelt bliver en trussel for Microsoft Office,« fastslår analysefirmaet IDC's nordiske direktør, Per Andersen.
Heller ikke hos det konkurrerende analysefirma ser man OpenOffice og StarOffice som reelle udfordrere. Hurdlen er problemerne med at læse dokumenter, der er lavet i andre formater.
»Hvis jeg som IT-chef er i stand til at inddele virksomhedens medarbejdere i producenter og forbrugere af information, så kunne jeg rent teoretisk udstyre producenterne med Microsoft Office og forbrugerne med Adobe Acrobat Reader og StarOffice/OpenOffice. Men det er langt fra altid muligt. Selvom kompabiliteten er forøget, så er den stadig langt fra hundrede procent,« siger Michael Silver, der er forskningsdirektør i analysefirmaet Gartner Group.
Omkring to procent af de danske virksomheder har OpenOffice på deres maskiner, mens godt fire procent har StarOffice. Til sammenligning findes 2000-versionen af Microsoft Office på maskinerne i mere end 60 procent af de danske virksomheder, mens 97-versionen og XP-versionen findes i henholdsvis 38 og 27 procent af virksomhederne.
Læs hele historien i dagens udgave af IT-avisen ComON. Læs blandt andet også om:
Udvidet Office-pakke klar
I sidste uge blev Microsofts seneste version af Office-pakken, Office 2003, lanceret over den ganske verden. Men skal man udnytte hele pakkens kraft, kræver det store investeringer.
Kampen om kontoret
Den nye Microsoft Office 2003 rejser endnu en gang debatten om, hvilken vej man skal gå på kontoret: Microsoft- eller opensourcevejen.
I denne uge sætter ComON også fokus på printere:
Papirløst kontor er stadig en fremtidsvision
Printeren har stadig en stærk berettigelse og virksomheder får endnu ikke meget ud af at omlægge til papirløse kontorer.
Linux er langt bagefter
Linux' printerdrivere er primitive og besværlige at installere. Det er der både historiske og tekniske grunde til.
Dell går i offensiven
Dell vil ikke længere bare levere pc'er. Sidste år kom pda'erne på programmet, og nu er skridtet kommet til printere.