Den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe har afvist en klage fra en tysk statsborger bosat i Schweiz, som har forsøgt at få stoppet eksperimenterne i den underjordiske Large Hadron Collider (LHC) på forskningscenteret CERN ved Geneve.
Den gigantiske partikelaccelerator skal smadre protoner sammen under forhold, der minder om tilstanden i universet kort efter Big Bang. Kollissionen skaber temperaturer, der er mere end 100.000 gange varmere end Solens kerne. Det har fået skeptikere til at frygte, at forskerne kunne sætte gang i en kædereaktion, som vil føre til Jordens undergang.
Den tyske kvinde, der havde klaget ved forfatningsdomstolen, mener at maskinen krænker den anden artikel i den tyske grundlov, som garanterer retten til liv – men dommerne savner altså beviser for, at partikelacceleratoren rent faktisk er farlig.
I domstolens afgørelse hedder det bl.a., at klageren mangler at fremlægge konkrete beviser – det er ikke nok med en ”generel mistro til fysikkens love”. Selvom der er meget på spil - ”Jordens undergang” - så det er stadig nødvendigt at dokumentere en forbindelse mellem eksperimenterne og den formodede skadevirkning.
Men måske er det slet ikke nødvendigt at få domstolene til at stoppe maskinen. Large Hadron Collider har været ramt af en stribe uheld og forsinkelser – flere seriøse forskere, som danske Holger Bech Nielsen, mener ligefrem at maskinen bliver saboteret fra fremtiden.
Efter en længere reparations- og vinterpause kører Large Hadron Collider igen lige nu og skal nå en styrke på 7 TeV senere i denne måned, men ifølge BBC skal denlukkes ned i op til et år fra slutningen af 2011 for at gennemføre nye reparationer. Først derefter kan maskinen nå op på sin fulde styrke på 14 TeV.
Læs også ComONs artikel fra 2008 om jagten på den usynlige partikel.