Juridisk jungle for danske netbutikker

Mange danske butikker går online og sælger deres produkter via e-handel. Men det kan være noget af en jungle at finde rundt i de forskellige love, der skal overholdes, når man vil sælge varer over nettet.

E-handelsbutikkerne er omfattet af langt flere regler og paragraffer end de almindelige butikker. Det betyder at netbutikkerne ofte farer vild i den juridiske jungle og kunderne fravælger e-handel, fordi de føler sig utrygge.

De enkelte netbutikker forsøger forgæves at finde rundt i de mange love, de skal sætte sig ind i for at drive en netbutik. Det er nemlig ikke nok at sætte sig ind i e-handelsloven, for der er også paragraffer fra markedsføringsloven, persondataloven, købeloven og forbrugeraftaleloven der skal overholdes.

Netbutikkerne halter bagud, når det drejer sig om at informere om aftaleindgåelse, persondatapolitikken og fortrydelsesretten. Det viser en undersøgelse som e-handelsfonden netop har foretaget en lovlighedsundersøgelse af de danske netbutikker.

Undersøgelsen viser, at de danske netbutikker har godt styr på de generelle oplysningspligter som for eksempel netbutikkens navn, adresse, betalings- og leveringsvilkår. Men det kniber altså med informere om, hvad oplysningerne skal bruges til og hvordan de bliver behandlet.

Det kan betyde, at forbrugerne bliver utrygge og undlader at handle på nettet, advarer eksperter.

Hanne Bender, advokat med speciale i it, mener, at rapporten understreger, at lovgivningen er uhyrlig kompleks.

»Virksomhederne har en vilje til at overholde loven, men har svært ved det, fordi det hele skal gøres på helt bestemte måder, og fordi de skal forholde sig til fire lovgivninger«, siger Hanne Bender til ComON.

De seneste år er brugen af netbutikker steget år for år. Tal fra Danmarks Statistik viser at 25 procent af alle danskere mellem 16 og 74 år har købt varer på internettet i den seneste måned. I 2002 var det 12 procent, i 2003 var det 17 procent, mens det i 2004 var 22 procent.

Men den juridiske jungle kan blive en kæp i hjulet for den danske e-handel. Det frygter Lars Schmidt Larsen, direktør for e-handelsfonden. Han er bekymret over undersøgelsens resultater.

»Hvis der ikke rettes op på de mangler, der er påvist i undersøgelsen, så risikerer vi, at forbrugerne bliver utrygge, og det vil nedsætte brugen af e-handel«, siger Lars Schmidt Larsen til ComON.









Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere