E-handelsbutikkerne er omfattet af langt flere regler og paragraffer end de almindelige butikker. Det betyder at netbutikkerne ofte farer vild i den juridiske jungle og kunderne fravælger e-handel, fordi de føler sig utrygge.
De enkelte netbutikker forsøger forgæves at finde rundt i de mange love, de skal sætte sig ind i for at drive en netbutik. Det er nemlig ikke nok at sætte sig ind i e-handelsloven, for der er også paragraffer fra markedsføringsloven, persondataloven, købeloven og forbrugeraftaleloven der skal overholdes.
Netbutikkerne halter bagud, når det drejer sig om at informere om aftaleindgåelse, persondatapolitikken og fortrydelsesretten. Det viser en undersøgelse som e-handelsfonden netop har foretaget en lovlighedsundersøgelse af de danske netbutikker.
Undersøgelsen viser, at de danske netbutikker har godt styr på de generelle oplysningspligter som for eksempel netbutikkens navn, adresse, betalings- og leveringsvilkår. Men det kniber altså med informere om, hvad oplysningerne skal bruges til og hvordan de bliver behandlet.
Det kan betyde, at forbrugerne bliver utrygge og undlader at handle på nettet, advarer eksperter.
Hanne Bender, advokat med speciale i it, mener, at rapporten understreger, at lovgivningen er uhyrlig kompleks.
»Virksomhederne har en vilje til at overholde loven, men har svært ved det, fordi det hele skal gøres på helt bestemte måder, og fordi de skal forholde sig til fire lovgivninger«, siger Hanne Bender til ComON.
De seneste år er brugen af netbutikker steget år for år. Tal fra Danmarks Statistik viser at 25 procent af alle danskere mellem 16 og 74 år har købt varer på internettet i den seneste måned. I 2002 var det 12 procent, i 2003 var det 17 procent, mens det i 2004 var 22 procent.
Men den juridiske jungle kan blive en kæp i hjulet for den danske e-handel. Det frygter Lars Schmidt Larsen, direktør for e-handelsfonden. Han er bekymret over undersøgelsens resultater.
»Hvis der ikke rettes op på de mangler, der er påvist i undersøgelsen, så risikerer vi, at forbrugerne bliver utrygge, og det vil nedsætte brugen af e-handel«, siger Lars Schmidt Larsen til ComON.