Indgreb mod fildeling afgøres i EU på onsdag

(Opdateret 22/9)) Europa-Parlamentet skal på tirsdag stemme om den store telepakke. Et kontroversielt punkt kan bane vej for 3 strikes-modellen til begrænsning af fildeling på nettet. Dansk Hanne Dahl (MEP) advarer mod at pålægge internetudbyderne rollen som politibetjent.

Hvordan tele- og internetverdenen skal se ud og reguleres i fremtiden, vil på mange måder blive fastlagt på onsdag, hvor den såkaldte Telekommunikationspakke kommer til afstemning i EU-parlamentet.

Pakken er meget omfattende og beskæftiger sig med alt fra netcensur og tildeling af radiofrekvenser til et fælles EU-alarmnummer og centralisering af telereguleringen.

Telecom-pakken vil i den aktuelle form kunne bane vej for den omstridte franske 3 strikes and you're out-model om at lukke internet-forbindelsen til fildelingsbrugere, siger en lang række iagttagere.

Et centralt element i teksten er nemlig formuleringer om, at europæiske internetbrugere skal sikres adgang til at foretage LOVLIG trafik på nettet. Dermed gives der mulighed for at begrænse trafikken med indhold, der anses for ulovligt.

Foreningen FFII har på forhånd advaret om, at de europæiske lande er ved at indføre et »sovjetisk internet«, hvor de enkelte medlemslande kan bestemme, hvilke software-programmer som må bruges på nettet.

Et af de danske medlemmer af EU-parlamentet, Hanne Dahl fra JuniBevægelsen, er bekymret over udsigterne til et internet, der kontrolleres af internetudbyderne.

»Vi kan ikke give internetudbyderne et politiskilt på og lade dem overvåge og bestemme, hvad der er ret og uret. Internettet skal selvfølgelig ikke være Det Vilde Vesten, men derfor er det ikke TDC eller Tele2, som skal lege sherif,« siger Hanne Dahl.

Hun afviser at internetudbyderne skal til at filtrere nettet og lukke for folks adgang, hvis de vurderer deres netbrug for ulovlig.

»Med Telecompakken lægges der op til, at internetudbyderne skal være både politi og dommer over, hvad der er lovligt eller ej på internettet. De skal vurdere, hvad der er dårlig opførsel og vil få magten til at lukke for internetforbindelsen hos brugere, som ikke kan opføre sig ordentligt. Den slags skal overlades til retsinstanser og myndigheder, som har kompetencen til det,« siger Hanne Dahl.

Hun vil nu stille ændringsforslag til betænkningen i håb om at undgå et filtreret internet.

Hos de danske teleselskaber er stemningen på forhånd temmelig afvisende overfor jobbet som "politimand".

»At vurdere om trafik til Pirate Bay er lovligt eller ulovligt er en temmelig kompleks juridisk opgave. Det er lige så lidt en opgave for internetudbyderne, som det er vores job at vurdere, om det, folk skriver på internettet, er injurier eller ej,« siger Jens Ottosen-Støtt, der er formand for den danske brancheforening Telekommunikationsindustrien.

Han mener, at man i debatten om at gøre teleselskaberne ansvarlige for trafikken på deres net har glemt at anføre, om det er de filer, der hostes, eller de filer, der transporteres, der skal drives politivirksomhed overfor. Og selvom det spørgsmål måtte blive afklaret i en endelig udgave af Telecom-pakken, er tendensen i debatten ikke noget, der huer den danske talsmand for internetudbyderne:

»Der er en tendens, som jeg finder bekymrende. Vi har faktisk en grundlov der siger, at man ikke må udøve censur, men tilsyneladende vil man nu prøver at få private virksomheder til at udøve det,« siger Jens Ottosen-Støtt til ComON.

Selvom EU-Parlamentet vedtager et direktiv med stort flertal, er det fortsat ministerrådet, der sidder med den endelige godkendelses-myndighed i EU-systemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere