Planet-sammenstød skabte Månen

Ny forskning viser at en planet på størrelse med Mars ramte Jorden for 4,5 milliarder år siden. Simulationen kan hentes på nettet.

Forskere fra Southwest Research Institute og University of California i USA har udviklet en kompleks computer-simulation, der for første gang demonstrerer, hvordan Månen kan være skabt gennem en kollision mellem Jorden og en anden planet.


Den såkaldte "giant impact" teori blev allerede fremlagt i 1970'erne, men indtil nu har forskerne manglet det afgørende bevis. Den nye model er ifølge forskerne den første, som kan forklare alle Jord-Måne-systemets særegenheder uden at kræve, at systemet gennemgår store forandringer efter Månens dannelse.


Ifølge den nye model, som bliver præsenteret i det nyeste nummer af tidsskriftet Nature, blev Månen skabt efter et sammenstød mellem Jorden og en anden planet på størrelse med Mars for 4,5 milliarder år siden. Tonsvis af materiale fra Jorden blev slynget ud i rummet, og dannede i løbet af 100 år den faste kosmiske ledsager Månen.


Efter sammenstødet roterede Jorden meget hurtigere end i dag; et døgn varede kun i fem timer. Men efterhånden som Månen fjernede sig stadig længere fra Jorden, blev rotationen langsommere og døgnet længere. Månen fjerner sig stadig med nogle få centimeter om året.


På forskernes hjemmeside kan man hente det færdige resultat af simulationen; en animation, der viser hvordan sammenstødet mellem planeterne måske har set ud. Filen kan hentes som Windows Media Video, AVI eller QuickTime til Mac.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere