Kommuner splittede over KMD-ejerskab

Ejerskabet af KMD deler kommunerne i to lige store lejre. Det er især de socialdemokratiske kommuner, der vil beholde it-leverandøren, mens Venstre-kommunerne er parat til at sælge. Det viser en rundspørge, som offentliggøres i denne uges udgave af IT-avisen ComON, som er på gaden i dag.

En rundspørge til landets kommuner, om hvorvidt KMD skal forblive på kommunale hænder, viser at et flertal af kommunerne vil sælge it-leverandøren. I 38 af de 66 kommuner som har deltaget er borgmesteren parat til at sælge KMD - med det samme, efter kommunalreformen eller på sigt. Det skriver IT-avisen ComON, der udkommer i dag.

Men selv om kun 28 kommuner vil beholde KMD, så ville it-leverandøren forblive på kommunale hænder, hvis der var delegeretmøde i Kommunernes Landsforening i dag. Målt i antallet af delegerede har de 28 nemlig et smalt flertal - 117 mod 113.

Det skyldes at det primært er de små landkommuner med Venstre-styre, der vil sælge, mens de socialdemokratisk ledede bykommuner vil beholde KMD. Således har 68 procent af nej-kommunerne socialdemokratisk borgmester, mens bykongen i 68 procent af ja-kommunerne er Venstremand.

Debatten om salget af den kommunalt ejede it-leverandør, som sidder på 40 procent af det kommunale marked, er opstået efter at en række eksperter i IT-avisen ComON for et par uger siden advarede om at ejerskabet var en hæmsko for it-udviklingen i forbindelse med kommunalreformen.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Borgmester Ejgil W. Rasmussen fra Gedved, vil ikke afvise et salg på sigt.

»Der er et behov for at KMD løser opgaver for kommunerne her og nu. Men der er ikke noget, der er utænkeligt, så et salg kunne komme på tale på sigt. Men det skal dem, der sidder med kommandoen til den tid afgører,« siger Ejgil W. Rasmussen til ComON.

I forbindelse med reformen anslås det at kommunerne skal investere mellem to og fem milliarder kroner i redesign og nyudvikling af it-systemer.


Skal kommunerne sælge KMD?
Ja, med det samme: 12,1 pct.
Ja, snarest efter strukturreformen er gennemført: 19,6 pct.
Ja, på lang sigt: 25,8 pct.
Ja, i alt: 57,5 pct.
Nej: 42,5 pct.


Svar fra 66 borgmestre ud af 271.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere