Skal USA have adgang til europæiske bankdata?

Europæiske politikere forsøger at blokere en aftale om udlevering af bankoplysninger til USA.

EU-parlamentets juridiske udvalg vender sig nu mod en planlagt aftale om udveksling af bankdata med USA. Et lille flertal i udvalget har vedtaget en rapport, som anbefaler parlamentet at stemme nej til en ratificering af aftalen i næste uge. Rapporten konstaterer at aftalen repræsenterer et indgreb i EU-borgernes rettigheder.

Europæiske politikere har længe kritiseret at data om alle transaktioner hos europæiske banker bliver overført til USA gennem det såkaldte SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) system.

I mindst fem år har SWIFT-Europa med hovedsæde i Belgien sendt data om alle kontooverførsler mellem europæiske banker til et operation-center i USA, hvor forskellige myndigheder har adgang til informationerne.

I USA begrundes denne dataindsamling med indsatsen inden for terrorbekæmpelse, men politikere i EU har udtrykt bekymring over, at informationerne kunne misbruges til f.eks. industrispionage.

Det har medført krav om, at overførslen af finansdata til USA helt skal indstilles. Men EU’s udenrigsministre gav sidste år Kommissionen mandat til at forhandle en ny version af SWIFT-aftalen, som skal sikre at de amerikanske efterretningstjenester fortsat har adgang til europæiske finansdata.

EU-Kommissionens udkast til aftalen indebærer at USA fortsat har adgang til alle SWIFT-data – der fremover skal samles i et datacenter i Schweiz – og informationerne kan opbevares i op til fem år. Der er intet krav om, at de pågældende kontoindehavere skal informeres om, at deres data er trukket ud af systemet.

EU-parlamentet skal sandsynligvis stemme om aftalen den 11. februar og man er ikke bundet til at følge udvalgets anbefaling. Dele af aftalen er allerede trådt i kraft den 1. februar og erstatter dermed den foregående aftale om udveksling af bankdata med USA. Men SWIFT-selskabet vil ikke udlevere flere persondata til USA, så længe aftalen mangler den endelige juridiske blåstempling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere