Dansk internet skal arkiveres

Indsamlingen af den danske del af nettet går snart i gang. Et pilotprojekt bliver gennemført i forbindelse med det kommende kommunevalg.

En international konference d. 18-19. juni på Det Kongelige Bibliotek rejste spørgsmålet om, hvordan den danske del af nettet kan bevares for eftertiden. I udlandet har man samlet erfaring i en årrække. Nu skal der formuleres en dansk politik på området.


Et af de første initiativer her i landet bliver et pilotprojekt, der skal gennemføres i forbindelse med det kommende kommunevalg. Projektet er finanseret gennem en bevilling fra Det elektroniske Forskningsbibliotek og skal udføres i samarbejde mellem
Statsbiblioteket, Center for Internetforskning og Det kongelige Bibliotek.


Formålet med pilotprojektet er at finde og arkivere politiske diskussioner og agitation på nettet op til kommunevalget.


Hvis hele det danske internet skal arkiveres, kræves en mere sysmatisk indsamling. Et muligt forbillede kunne være det svenske "Kulturarw" projekt, hvor robotter anvendes til at indsamle websider. Men også den "australske" model, hvor et begrænset antal sites overvåges, bliver diskuteret.


Finansiering er stadig et åbent spørgsmål. Der nævnes et beløb på 10-15 mio. kr., som sandsynligvis skal komme fra Kulturministeriet.


"Jeg har fulgt problematikken i længere tid, og min holdning er overvejende positiv. Folk med kendskab til dynamikken i det private ville nok automatisk sige, at det offentlige endnu ikke handler, og at der vil gå endnu mindst et år før Internettet for alvor vil blive samlet systematisk," siger redaktør Jørgen Burchardt.


Han mener at det vigtigste er, at det offentlige for første gang har indrømmet, at den hidtidige indsamling ud fra Pligtafleveringsloven fra 1997 allerede ved lovens vedtagelse var uholdbar.


Alle papirer fra konferencen om nettets bevaring kan læses på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere