Teleselskab nægter at følge svensk overvågningslov

Svenske Telia Sonera nægter at udlevere data på indehavere af torrentside. Den samme civile ulydighed er ikke mulig for danske teleselskaber.

Den omdiskuterede IPRED-lov fik sidste år Sverige på den anden ende. Nu kan loven være på vej mod afgrunden.

Loven betyder for eksempel, at internetudbydere skal udlevere oplysninger om kunder, der mistænkes for at lave copyrightkrænkelser på internettet. Samme regler har længe været gældende i Danmark, men i Sverige vil mange borgere gerne fastholde den tidligere anonymitet og beskyttelse.

Og det er ikke kun Piratpartiet og oprørte borgere, der ønsker IPRED-loven hen, hvor peberet gror. Svenske Telia Sonera sætter sig nu også op mod lovgiverne.

Teleselskabet mener kort og godt, at den nye lov står i skyggen af datalagrings-direktivet fra EU. Så selv om Sverige faktisk endnu ikke har vedtaget direktivet, så vedrører det også svenskere, mener TeliaSonera.

”EUs datalagringsdirektiv står over den svenske Ipred-lov, når det kommer til den enkeltes privatliv. Og privacy-beskyttelsen, som er i EU-direktivet, gør det umuligt at anvende Ipred-loven i dette tilfælde,” siger Telia Soneras jurist Patrik Hiselius til nyhedsbureauet TT.

I den konkrete tilfælde er det ejerne af torrentsøgemaskinen Swetorrents, som rettighedshavere gerne vil have fingrene i. Men ifølge Telia Sonera foregår der intet kriminelt på siden, og derfor vil selskabet ikke udlevere data.

Telia Sonera har tabt sagen i byretten mod en række filmselskaber, og teleselskabet står nu over for krav på 750.000 svenske kroner fra selskaberne. Men retten har truffet sin beslutning ud fra manglende tekniske viden, mener Telia Sonera, der anker kravet om udlevering. Telia Soneras jurist peger på, at den pågældende torrent-side ikke har noget ulovligt indhold liggende – men blot henviser til filerne andre steder.

Ingen opstand fra Telia i DK
Selv om Telias søstre hos Telia Sonera på den måde er blevet en direkte aktør i slaget om svenskernes beskyttelse på nettet, så skal vi ikke forvente lignende sager i Danmark.
I Danmark er det kutyme, at teleselskaberne nærmest automatisk udleverer oplysninger om kunder, hvis de er mistænkt for at dele filer med ophavsret.

Og hos Telia i Danmark ser juridisk direktør Jens Ottosen Støtt ikke nogen pointe i, at sætte spørgsmålstegn ved de dommerkendelser, der dukker op på hans bord.

”Ophavsretloven er anderledes i Danmark, og retten har allerede taget tydelig stilling til, hvornår der er tale om en krænkelse af ophavsretten, så vi behøver ikke gå i retten for at få klarhed,” siger Jens Ottosen Støtt.

Han får opbakning af Clement Salung Petersen ved Københavns Universitet.

”Svenskerne har først for nylig fået den mulighed i deres lovgivning, hvorimod vi har haft den i en årrække i Danmark. I 2002 og 2003 tog landsretterne stilling til, at det er ok at bruge den gældende retsplejelov til at få oplysningerne udleveret, siger Clement Salung Petersen, der er adjunkt, ph.d. ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet og ekspert i håndhævelse af ophavsret.

Ifølge ham er spørgsmålet om udlevering af kundedata i denne situation ikke reguleret på EU-niveau, og derfor er det den nationale lovgivning, der er gældende. Det blev senest fastslået i en dom ved EF-domstolen januar 2008.

Svenske Telia Sonera har tidligere gjort opmærksom på sin utilfredshed med IPRED-loven. Firmaet lynslettede sidste år kunders ip-oplysninger, så firmaet simpelthen ikke havde noget brugbar data at udlevere, når de blev afkrævet data om kunderne.
Hvis personerne i den aktuelle sag ender i en retssal, så vil de med stor sandsynlighed blive dømt for medvirken til ophavsretskrænkelser. Efter Pirate Bay-sagen er retspraksis i Sverige i øjeblikket, at torrentsider betragtes som medvirken til krænkelsen, selv om den egentlige ophavsretskrænkelse foretages af brugerne – og at for eksempel Swetorrent ikke hoster filerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere