Novozymes udvikler chip-laboratorium

I stedet for at røre rundt med enzymer kan fremtidens bioteknologiske forskere gennemføre deres forsøg på computeren.

It-firmaet Atomistix har indgået et samarbejde med Novozymes om udviklingen af en ny generation af software til simulering af laboratorieforsøg. På længere sigt er det tanken, at nutidens laboratorieforsøg kan afløses af avanceret software, der skal forkorte produkternes livscyklus dramatisk.

»Med dette software, som er baseret på kvantemekaniske beregninger, kan man forestille sig, at vi 10-15 år ude i fremtiden slipper for at lave forsøg med enzymer og at vores laboratorier primært vil eksistere på en computerchip,« siger Per Falholt, forskningsdirektør i Novozymes.

Atomistix udvikler kvantebaseret software til simulering af elektronik i nanoskala, som blandt andet anvendes til nanoteknologisk grundforskning.

»Samarbejdet er stadig i opstartsfasen, men perspektiverne er spændende. Der er ingen tvivl om, at vi er tidligt ude med denne slags forskning, og vi skal nok ikke forvente at se resultater foreløbigt. Denne form for forskning bevæger sig på endnu ubetrådte stier, og der eksisterer da også risiko for, at projektet aldrig bliver til noget, men som førende bioteknologisk virksomhed bliver vi nødt til at prøve det af,« siger Per Falholt.

Han mener at projektet har et stort potentiale for den danke bioteknologiske industri, og det er planen at søge om støtte fra Højteknologifonden.

»I Danmark er der få teknologier vi er førende inden for, enzymudvikling og software baseret på kvantemekaniske beregninger er to af dem. Derfor giver det god mening, at vi kombinerer vores kræfter i forsøg på at geare vores teknologi til fremtiden,« siger Per Falholt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere