Topledere: Regeringen bremser forskning

De 12 danske erhvervsfolk, der er udpeget til at føre de danske universiteter ind i videnssamfundet, har nu sendt et klagebrev til Helge Sander.

To år efter at erhvervslivets tunge drenge blev sat for bordenden på de danske universiteter, kritiserer de nu åbent regeringen for at spænde ben for processen. Regeringen vil ifølge toplederne hverken give dem frihed eller penge til udføre det nødvendige arbejde. Det skriver Politiken.

»Ministeriet tager ansvaret fra os. Vi vil gerne lave det, vi brænder for - at skabe de bedste uddannelser og komme op at konkurrere med Stanford og Harvard, men det kræver altså nogle frihedsgrader, vi ikke har,« siger bestyrelsesformanden for DTU, Mogens Bundgaard Nielsen, tidligere direktør for Storebæltsforbindelsen og Øresundsforbindelsen.

En af årsagerne til problemet er, at regeringens højt profilerede forskningsråd får deres penge på bekostning af universiteternes basismidler.

»Når basismidlerne bliver beskåret, bliver strategierne besluttet et andet sted i en slags overbestyrelse, der fordeler forskningspenge, mens vi i universitetsbetyrelserne kommer til at sidde og administrere nedskæringer. Det synes vi ikke er hensigtsmæssigt,« siger Anders Knutsen, der er bestyrelsesformand for Copenhagen Business School og Danisco.

Og det er ikke uden en vis ironisk kant, at de erfarne erhvervsfolk nu kritiserer regeringen for dens centralt styrede forskningspolitik.

»En vellykket reform forudsætter, at der overføres betydelig kompetence fra ministeriet til bestyrelserne. Det siger loven, men hverdagen siger noget andet. Det er klart, at det er en stor reform for alle - universiteterne og centraladministrationen - og der er meget usikkerhed. Men vi siger nu til ministeriet: Kære venner, I kan roligt slippe tøjlerne, vi skal nok tage over, og vi har prøvet væsentlige ledelsesopgaver før,« siger bestyrelsesformanden for Århus Universitet, Jens Bigum, tidligere direktør i Arla Foods.

Som svar på kritikken påpeger Videnskabsminister Helge Sander, at der bliver nødt til at være en form for kontrol med de offentlige midler.

»I modsætning til de amerikanske universiteter bruger vi altså skattemidler på universiteterne, og derfor er der bindinger, som de må respektere. Men jeg har fuld forståelse for problematikken, og vi arbejder for eksempel nu på at hente superprofessorer ind,« siger han.

Rektor på Syddansk Universitet, Jens Odsherred, advarer dog ministeren om, at den formynderiske politik i sidste ende kan medføre, at de tunge drenge trækker sig fra deres poster.

»Vi har fået nogle fantastisk dygtige folk ind. Det skal nødigt blive sådan, at de siger: Vi kan alligevel ikke få indflydelse på noget som helst, så vi gider ikke,« siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere