Elselskaber: Bredbåndseventyr for kundernes regning

Efter at have forsikret det modsatte, kryber elselskaberne nu til korset - kunderne kan risikere at skulle betale for milliardinvesteringerne i bredbånd.

I mere end et år har debatten om elselskabernes milliardinvesteringer i udrulning af bredbånd og indtog på det stærkt konkurrenceprægede telemarked bølget frem og tilbage. Men elselskaberne har beroliget politikerne med budskabet om at elkunderne på ingen måde kunne komme til at betale regningen for milliardinvesteringerne.

Men nu har piben fået en anden lyd. I Vestjylland er syv elselskaber gået sammen i selskabet Midtvest Bredbånd, og bredbåndsselskabets bestyrelsesformand erkender at der er en risiko for kunderne.

»Det vil allerhøjest kunne mærkes ud på allersidste decimal på elregningen,« sagde bestyrelsesformand Flemming Poulsen fra Midtvest Bredbånd til De Bergske Blade den 26. maj.

Over for IT-avisen ComON indrømmer Flemming Poulsen at elkunderne dermed risikerer at skulle betale, hvis milliardinvesteringerne slår fejl.

»Men det skal ses i sammenhæng med at vi bor i den del af landet, hvor investeringerne i ny teknologi normalt kommer allersidst. Kunderne vil derfor få stor glæde af at vi bygger en moderne it-infrastruktur og risikoen er ubetydelig,« siger Flemming Poulsen.

Han peger desuden på at elkunderne har været taget med på råd forud for bredbåndsinvesteringerne i form af kundemøder og lignende.

Hos Sammenslutningen af Danske Elforbrugere tøver man ikke med at kalde bredbåndsventyret for uansvarligt.

»Det er misbrug af elforbrugernes penge, og de såkaldte "forbrugervalgte" repræsentanter varetager elselskabernes interesser,« siger sammenslutningens formand, H.C. Schjerning til ComON. Han er overbevist om at mange af elselskaberne har sat fart under bredbåndsudrulning for at slippe for at skulle betale skat af det provenu, som mange af selskaberne får ind efter salget af deres aktier i Elsam.

Midtvest Bredbånd regner med en investering på mellem halvanden og to milliarder kroner at kunne udrulle bredbånd til 97 procent af vestjyderne i løbet af syv år. Flemming Poulsen vil ikke ud med hvornår selskabet regner med at milliardinvesteringen er tjent hjem, men han regner ikke med positiv likviditet inden for de første syv år.

I alt 35 elselskaber er i gang med udrulning af bredbånd. En udrulning, som Danske Bank har betegnet som yderst risikabel set i lyset af den skarpe konkurrence på bredbåndsmarkedet.

Senere på måneden forventes Konkurrencestyrelsen og Energitilsynet at være klar med en tilbundsgående undersøgelse af investeringerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere