Piratafgift på harddiske i Østrig

Som det første land i verden vil Østrig indføre en tvungen copyright-afgift på alle solgte harddiske. Branchen løber storm mod planerne.

Den østrigske copyright-organisation Austro Mechana (AM) vil indføre en fast afgift på alle harddiske. Afgiften skal kompensere for, at 56 pct. af det harddisk-lagrede materiale i gennemsnit er piratkopieret, ifølge AM.


Ikke overraskende har harddisk-industrien blankt afvist kravet. Ingen andre lande har indført lignende copyright-afgifter på harddiske. Men Østrig er fast besluttet på at gennemføre planerne.


I begyndelsen af december skal parterne mødes for at forsøge at nå til enighed. Hvis det ikke sker, kan Austro Mechana diktere en afgift. De enkelte harddisk-firmaer kan så nægte at betale, og sagen ender dermed for retten.


Branchen frygter at miste kunder til udlandet, hvis Østrig bliver det eneste land, hvor copyright-afgifter skal lægges oven i prisen på harddiske. En fælles EU-ordning skulle være klar om et halvt års tid, men Austro Mechana vil ikke vente på de nye retningslinier fra Bruxelles.


I Tyskland er en prøvesag mellem GEMA og Hewlett Packard om copyright-afgifter på CD-brændere endt med et forlig, som betyder at firmaet skal betale omkring 48 kr. for hver CD-brænder, som sælges til det tyske marked.


Den østrigske lovgivning tillader kun copyright-afgifter på lagermedier som lydbånd og CD'er, men ikke de apparater, som udfører selve lagringen, som videomaskiner og CD-brændere. AM mener imidlertid, at harddiske kan klassificeres som lagermedier, og ikke som en del af en pc.


De 56 pct. piratkopieret materiale, som ifølge AM ligger på harddiske, består af musik (11 pct.), spil (27 pct.), tekst (20 pct.), billeder (8 pct.), software (33 pct.) og videofilm (1 pct.). Tallet stammer fra en undersøgelse, som analysefirmaet Fessel-GfK har gennemført i Østrig.


AM repræsenterer kun musikindustrien. Organisationen har - endnu - ikke etableret en hjemmeside på Internet.


(Kilde: Futurezone)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere