Regeringen erklærer krig mod it-analfabetisme

Næsten halvdelen af den danske befolkning er it-analfabeter. Det vil regeringen og arbejdsmarkedets parter nu bekæmpe.

Hver femte dansker aner knap nok hvad en computer er, og næsten hver fjerde har stort aldrig siddet foran en af slagsen. I alt er 41 procent af befolkningen reelt it-analfabeter, og tallet er vokset siden 2007. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det vil regeringen i form af videnskabsminister Helge Sander nu gøre noget ved sammen med arbejdsmarkedets parter.

"Med den betydning it-færdigheder har for den enkelte og samfundet, er det vigtigt, at vi skrider til handling, når det årlige it-barometer fortsætter med at vise, at der er en del af befolkningen, der ikke har taget it til sig. Der er brug for den offentlige og private indsats, som vi søsætter i dag," siger Helge Sander.

Videnskabs- beskæftigelses- og undervisningsministeret, Dansk Industri, HK/Privat, 3F og Dansk Metal er gået sammen om en række initiativer. På regeringsniveau vil kampagnen Lær Mere blive gennemført sammen med en detlajeret kortlægning af danskernes it-færdigheder. Videnskabsministeriet vil også bruge it til at lære landets 800.000 analfabeter at læse og skrive. Det sidste hilser 3F velkomment.

"Det er især vores medlemmer der har huller i it-færdighederne. Men en forudsætning for at kunne begå sig i it-samfundet er, at de grundlæggende færdigheder er i orden. Mange af vores medlemmer døjer med bogstaverne, og mange af dem vil også være i gruppen med problemer med computeren," siger forbundssekretær i 3F Per Christensen.

Han betragter den udbredte it-analfabetisme som et demokratisk problem.

"Vi risikerer at en stor gruppe af befolkningen bliver hægtet af samfundet og berøvet muligheden for at indgå i den demokratiske proces. Manglende it-færdigheder er en ny ulighedsskabende faktor. Derfor er det ikke kun et arbejdsmarkedsproblem, men et fundamentalt samfundsmæssigt problem," siger han.

Samtlige organisationer i samarbejdet udarbejder deres egne konkrete tiltag overfor medlemmerne.

"Vejen ud af krisen går gennem investeringer i digitale løsninger. Derfor er det afgørende, at alle får digitale kompetencer. Vi skal have målrettede it-kurser som led i aktivering og satse på it i alle uddannelser på alle niveauer - også AMU- og efteruddannelse," siger Tom Togsverd fra Dansk Industri ITEK.

Organisationerne vil bruge fyraftensmøder, konsulenter, overenskomster, efteruddannelse og tillidsrepræsentanter til at bekæmpe det digtale underskud.

Danmarks Statistik har spurgt 1566 danskere mellem 16-89 år om deres it-færdigheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere