Teleankenævnet måtte sidste år behandle langt flere klager fra forbrugerne end året før. Chok-regninger fra danskere, der har brugt deres smartphone eller mobile bredbånd i udlandet, er den sandsynlige årsag.
Antallet af klagesager steg fra 167 i 2008 til 230 i 2009, og den helt stor stigning fandtes på mobil-området. Her voksede sagstallet fra 87 til 143.
Meget tyder på, at det er chokregninger fra brugen af mobilen til datatrafik, der har fået de forurettede telekunder til at fare i blækhuset.
Klager vedrørende dataforbrug var der kun to af i 2008. Sidste år var tallet røget voldsomt i vejret med 25 klagesager.
Det forhold giver automatisk en høj klagerate for det selskab, som er størst på det mobile bredbånd, nemlig 3.
Teleankenævnet har i sin årsrapport fordelt antallet af klagesager på hvert af teleselskaberne og sammenlignet med selskabernes respektive markedsandele på de tre områder: mobil, fastnet og internet.
På mobil-området har 3 ifølge ankenævnet en samlet markedsandel på 6,8 procent, men stod alligevel for 14,7 procent af klagerne.
Et andet selskab, som der klages mere over end markedsandelen på mobilområdet burde afstedkomme, er Bibob. Dette selskab har ifølge ankenævets årsrapport en markedsandel på 1,1 procent, men har en mere end dobbelt så stor andel af klagerne, nemlig 2,8 procent.
TDC, der har en markedsandel på 31, 5 procent, har 37,1 procent af klagerne.
Både Telia og Telenor har færre klager, end deres markedsandel burde indikere: Telia har med en markedsandel på 20 procent kun 15,4 procent af klagerne mens Telenor med en markedsandel på 21,7 procent af mobilmarkedet kun har fået 12,6 procent af klagerne.
Til den lidt uheldige toplacering for 3 siger selskabets PR-kvinde Stine Green Paulsen, at tallene skal ses i sammenhæng med 3 stærke position når det gælder mobil bredbånd.
”Mange af klagerne handler om datatrafik i udlandet. Der er også sager, hvor man har brugt data på mobilen herhjemme og er blevet overrakset over regningen,” siger hun.
Adspurgt, om 3 i sin markedsføring er god nok til at gøre opmærksom på priserne på datatrafikken siden der er så relativt mange klager på dette felt, svarerPR-kvinden, at 3 løbende arbejder på at gøre sin information så klar og tydelig så muligt.
Stine Green Paulsen slår frejdigt de høje klagetal hen med, at tallet egentlig ikke er særligt højt hvis man ser det i sammenhæng:
”Ud af 500.000 kunder er 21 klager da ikke så galt,” siger hun.
Teleankenævnets årsrapport for 2009 kan ses her.