Kæmpehul i 3s sikkerhed

Et kæmpehul i sikkerheden på 3s webbutik har givet uhindret adgang til danske 3-kunders kontaktoplysninger. En kunde har klaget til Datatilsynet, som nu kræver en redegørelse af 3.

Frem til i dag har det været muligt at bladre sig gennem vilkårlige kundeoplysninger i 3s netbutik takket være et gevaldigt hul i selskabets datasikkerhed.

Hvor længe det har været der, vides ikke, men det kan potentielt have stået åbent siden marts i år, hvor 3 fik ny leverandør af web-shoppen.

Hullet krævede hverken hacker-erfaring eller programmerings-kendskab. Hullet optrådte, når man havde færdiggjort en internet-bestilling. Derpå var det muligt at rode rundt i andre kunders oplysninger ved at udskifte URL'ens afsluttende cifre, der også udgjorde konfirmations-nummeret.

ComON har i denne uge afprøvet hullet på opfordring af en læser, og vi kan bekræfte, at det let som ingenting var muligt at finde personoplysninger (navn, adresse, telefonnummer og email) på eksisterende 3-kunder.

Af hensyn til datasikkerheden har ComON ikke omtalt bristen før nu, hvor 3 har haft mulighed for at lukke hullet. Det skete i eftermiddag, efter at 3 havde bedt sin eksterne partner om at stramme op for sikkerheden i webshoppen.

3 eller Hi3G, som firmaet korrekt hedder, slipper dog ikke for tiltale.

Tidligere på ugen afleverede en 3-kunde en klage til Datatilsynet over det pågældende hul.

Tilsynets kontorchef Lena Andersen bekræfter, at der er modtaget en sådan klage om overtrædelse af persondataloven.

Ifølge kontorchefen sker det hyppigere og hyppigere, at virksomheder eller offentlige myndigheder kommer til at offentliggøre data eller videregive dem til andre.

Datatilsynet er dog ikke kendt for at udskrive bøder i forbindelse med sagerne. Den primære aktion er at standse fejlen og undgå den i fremtiden. Det samme sker i denne sag.

3 bliver nu bedt om at redegøre for problemet, og de forholdregler, som man har taget for at undgå dem i fremtiden. Hvad tilsynet efterfølgende vælger at gøre, er ikke oplyst endnu. Men tilsynet pålægger normalt virksomheder tre ting: Fjern data fra hjemmesiden, informér de berørte personer og få oplysningerne slettet hos Google, hvis de er gemt i Googles cache.

»Vi er selvfølgelig smadderkede af det, og derfor har vi også gjort alt for få det rette hurtigst muligt, og det er sket nu,« siger Stine Green Paulsen, der er pressechef hos 3.

Lignende sikkerhedshuller har man tidligere set hos Harald Nyborg og IT-Butikken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere