Læger politianmeldt i hacker-sag

To læger blev i mandags anmeldt til politiet for ulovligt at have skaffet sig elektronisk adgang til oplysninger om 15 idrætslægers ordinationer.

To jyske læger blev mandag politianmeldt for ulovligt at have søgt oplysninger om en række lægekollegaer gennem den personlige elektroniske medicinprofil (PEM). Det skriver Dagens Medicin. De to læger har hentet oplysninger om 15 kolleger, der alle er tilknyttet fodboldklubber i superligaen. Informationerne har efterfølgende været brugt i en tv-udsendelse og en række artikler om doping i Ekstra Bladet.

»Man skal som borger kunne stole på, at lægerne kun henter de oplysninger, de har brug for som led i deres arbejde. Lægerne har kun tilladelse til at hente oplysninger på personer, de har i behandling, og ikke andre - heller ikke til forskningsformål. Det håndhæver vi benhårdt, og enhver overtrædelse vil blive anmeldt til politiet,« siger Karsten Jørgensen, chefkonsulent i Lægemiddelstyrelsen, til Dagens Medicin.

Lægerne har sandsynligvis brugt det såkaldte grønne patientsystem til at skaffe cpr-numre for de 15 foldboldlæger og efterfølgende brugt den digitale signatur til via sundhed.dk at logge sig på PEM'en og søge medicinoplysninger på specifikke cpr-numre. Informationerne er så brugt i en tv-udsendelse på DR, »Når døden spiller med«, hvor navngivne fodboldlæger anklages for et tilsyneladende lemfældigt og rundhåndet forhold til brugen af potentielt farlig smertestillende gigtmedicin til fodboldspillere.

Lægemiddelstyrelsen fortæller at man ikke tidligere har haft lignende sager i Danmark. Sagen nu er overdraget til vurdering hos den lokale anklagemyndighed i Holstebro.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere