Danskerne er for længst blevet dus med internettet og de mange muligheder for at downloade musik på nettet. Alligevel har mange danskere ingen basal viden om, hvornår det er helt i orden at hente den nyeste single med Robbie Williams, og hvornår Antipiratgruppen truer med bål og brand.
Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Userneeds for Nyhedsavisen, svarer i alt 43 procent, at de ikke kender reglerne for hvornår man downloader musik lovligt eller ulovligt. Pladeselskabernes brancheorganisation IFPI er ikke imponeret over danskernes viden om piratkopiering.
»Jeg så gerne, at tallene sagde noget andet. Ikke mindst fordi udtalelser i denne slags undersøgelser sjældent er fuldstændig retvisende. Folk er ikke så tilbøjelige til at erkende, at de gør noget ulovligt, og derfor pynter de på virkeligheden,« siger Jesper Bay, som er direktør i IFPI, til Nyhedsavisen.
Hos Piratgruppen, som til forskel fra IFPI er for fildeling, er man heller ikke vild med tallene. Her peger man på, at lovgivningen er for svær at gennemskue.
»Vi får masser af henvendelser fra folk, der har fået voldsomme erstatningskrav fra Antipiratgruppen, selv om de ikke vidste, de gjorde noget galt. Man må vel konkludere, at musikbranchens massive skræmmekampagne, hvor man forsøger at ulovliggøre fildelingstjenesterne, har spillet fallit,« forklarer Claus Pedersen, som er talsmand for Piratgruppen, til Nyhedsavisen.
Jesper Bay fortæller, at IFPI nu vil gøre en indsats for at ændre på tallene.
»Vi arbejder for tiden på et godt undervisningsmateriale, som blandt andet henvender sig til børn på folkeskoleniveau. De skal forstå, hvorfor reglerne er, som de er. At kunstnere og pladeselskaber ender med at betale regningen, hvis ikke brugerne betaler for musikken.«