Artikel top billede

HP vil ikke betale for din ubrugte Windows-licens

Hvad HP har sammenføjet, skal ingen forbruger adskille. Windows 7 og HP-hardware udgør ét kød, mener HP, der ikke vil refundere ubrugte licencenser.

Læs også:
Få danskere gider erstatte Windows med Linux 

 
Det bliver ikke muligt for forbrugerne at fjerne Windows 7 fra en nyindkøbt computer og derefter score 850 kroner fra pc-producenten, sådan som en afgørelse i Forbrugerklagenævnet muliggjorde i sidste måned med Vista.
 
Det slår pc-producenten HP nu fast efter at have tygget på spørgsmålet om afgørelsens betydning i nogle uger.
 
"Vi mener, at operativsystemet, som man sælger med pc'en, er vigtig for, at vi kan give kunden en god købsoplevelse," siger Lasse Sørensen, der er direktør for pc-forretningen hos HP.   
 
Han peger på, at Microsoft har ændret licensbetingelser i forhold til Windows 7, som er det styresystem, HP sælger i øjeblikket.  
 
"Reglerne er ændret i forhold til Vista. Og den kendelse, der er afsagt, vedrører licensregler, der er gældende for Vista," siger han og forklarer, at under 0,1 procent af HP's produkter i øjeblikket sælges med Vista. 
 
Derfor vil HP kun tage hele pakken retur, hvis en kunde, der har købt en computer med Windows 7, ikke ønsker at benytte styresystemet fra Microsoft.
 
Har brug for kontrol
Lasse Sørensen fortæller, at problemet er firmaets manglende kontrol med alternative styresystemer, som risikerer at ødelægge kundens brugeroplevelse i de to år, maskinen skal bruges.
 
"Vi er ikke i en situation, hvor vi ønsker, at vores kunder afinstallerer og kører med noget andet eller tredje, som vi ikke har fuld kontrol med," siger han.   
 
"Hvis man køber dette her produkt og har en forventning om, at vi skal levere en eller anden support hotline, så har vi også brug for at vide, hvilket operativsystem der ligger på produktet." 
 
Lasse Sørensen peger på, at HP's mulighed for at yde support er meget begrænset, hvis kunden skifter det oprindelige styresystem ud med et, han selv finder på nettet.  

Han fortæller, at selvom HP har denne holdning til operativsystemer, så anerkender firmaet, at der er behov for alternative modeller. Derfor er firmaet gået i gang med at lancere produkter med WebOS, som er HP's eget system. 

Forventer nye klager

Hos Forbrugerklagenævnet har man ingen kommentarer til udmeldingen, men man forventer på baggrund af den tidligere afgørelse at få klager, som omfatter Windows 7.
 
"Og så vil vi selvfølgelig tage stilling til det," siger jurist ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Torben B. Olesen.
 
Hos Microsoft har OEM-direktør Kim Enrum tidligere oplyst, at firmaet anbefaler OEM-producenter at have en returpolitik: 
 
"Men vi kan og bør ikke blande os i udformingen af returpolitikken, herunder om softwaren kun kan returneres sammen med PC'en."

"Slutbrugerbetingelserne for Windows 7 er formuleret anderledes end for Windows Vista. Det fremgår af disse, at returretten afhænger af producentens returpolitik. Vi ærger os naturligvis over enhver mistet kunde, men efter vores opfattelse er et præinstalleret styresystem det nemmeste for forbrugere. Vi oplever da også, at forbrugerne efterspørger præinstallerede styresystemer."

Læs også:
Få danskere gider erstatte Windows med Linux




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere