Specialisterne løber med guldet ... igen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Top 100 d. 28. september 2007.


Den danske it-branche bobler af optimisme efter et år i højkonjunkturens tegn. Langt størsteparten af de 349 it-virksomheder, der har været under luppen i dette års Top 100-undersøgelse, klarer sig fantastisk, og der er meget langt mellem it-firmaer, der slider med røde tal på bundlinjen. En voldsom mangel på arbejdskraft truer dog med at ødelægge festen, men det vender vi tilbage til. Lige nu skal det handle om de mest succesrige it-selskaber, der klarer sig markant bedre end alle andre, og Computerworld kårer som Danmarks bedste it-selskaber.
Der er et par markante fællesnævnere for årets Top 100-vindere. Dels er vinderne i meget høj grad internationalt orienterede og betragter hele verden som deres hjemmebane. Dels har selskaberne udvalgt skarpt afgrænsede nicher, som de dyrker og stræber efter at blive verdensdominerende inden for.
Det kan blandt andet ses hos årets samlede vinder, hardwareselskabet Kontron Technology, der efter en større omstrukturering i dag udvikler bundkort til spillemaskiner, ultralydsscannere og andre indlejrede systemer. Et stramt niche-fokus har på tre år vendt Kontron fra en skrantende til en guldrandet forretning.
Tendensen kan også aflæses hos en anden vinder, Mermaid Technology, der har vinket farvel til fortiden som producent af pc'er og LCD-skærme i skarp konkurrence med hardwarekæmper som Dell, HP og Lenovo. Det eventyr medførte i storhedstiden en årlig omsætning på 250 millioner kroner, men kostede dyrt på bundlinjen. I 2004 førte det til en rekonstruktion af virksomheden, hvor fokus i stedet blev rettet mod nichemarkedet for Dynamiske Digitale Skilte (DDS). Her stortrives Mermaid i dag.
Også virksomheder som SimCorp (finanssoftware), Schantz Data (pensions- og forsikringssoftware), Phase One (digitale bagstykker til professionelle fotografers kameraer) og mange andre Top 100-vindere er udprægede nicheleverandører.
Årets samlede Top 100-vinder Kontron er også et eksempel på, at vinderne er dem, der formår at få det bedste ud internationaliseringen. Kontron Technology sælger i dag 80 procent af sine bundkort i Europa, hvor Tyskland, Frankrig og Østrig er de største markeder.
Derudover sælges ti procent af produkterne på henholdsvis det asiatiske og amerikanske marked. Salget i Danmark udgør kun en meget lille del af selskabets omsætning.
Samme tendens går igen blandt de øvrige vindere, hvor tidligere års mantra om "hjem memarkedet først - udlandet bagefter" er droppet. De mest markante eksempler på det er årets to hurtigst voksende it-selskaber, SpamFighter og BullGuard, der har langt størsteparten af deres kunder uden for Danmarks grænser.
"Vores første produkt var på engelsk, og det gav os brugere over hele verden. Det har udbredt kendskabet til os, så vores produkter eksempelvis bliver testet i alverdens computermagasiner, hvilket igen øger kendskabet og tiltrækker brugere over hele verden," siger Jubii-medstifter Martin Thorborg, der i dag står i spidsen for sikkerhedsfirmaet SpamFighter sammen med den anden Jubii-stifter Henrik Sørensen.
Medarbejdermangel truer it-vækst
Det er ikke blot Kontron Technology og de øvrige vindere i årets Top 100-undersøgelse, der kan juble over gode tider i it-branchen.
Analysen viser, at indtjeningen stryger i vejret i it-branchen.
Derimod kniber det med væksten. Sidste års imponerende samlede vækst på 10 procent er reduceret til en beskeden vækst på to procent.
Ifølge administrerende direktør for brancheforeningen IT-Branchen, Jakob Lyngsø, kan de reducerede vækstrater i it-branchen forklares med en desperat mangel på kvalificeret arbejdskraft. I dag har branchen mindst 5.000 stillinger ledige, og problemet vokser de kommende år.
De store kvaler med at finde kvalificeret arbejdskraft kan også aflæses i årets IT-Vækstbarometer fra revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte. Revisorerne har hen over sommeren spurgt 300 topchefer i den danske it-branche om deres og branchens strategiske udfordringer, planer og ambitioner. Barometret viser, at manglen på arbejdskraft ikke blot er it-selskabernes største udfordring i dag, men at topcheferne forventer, at rekrutteringsproblemet bliver endnu større fremover.
"Det har været årets negative oplevelse," siger Kim Gerner, partner og leder af Deloittes division for teknologi-, medie- og televirksomheder.
Medarbejdermanglen er det altoverskyggende problem for it-branchens topchefer. Alligevel viser IT-Vækstbarometeret at det langt hen ad vejen fortsat er gyldne tider i den danske it-branche.
"Tænk bare få år tilbage, hvor konkurrencen var en kæmpe udfordring for de fleste it-virksomheder. Det er langt fra tilfældet i dag," siger Kim Gerner.
IT-Vækstbarometeret viser nemlig, at branchens omsætning og indtjening generelt stryger i vejret. 35 procent af virksomhederne har således oplevet en stigning i indtjeningen på mere end 25 procent. Dertil kommer, at kun 11 procent af virksomhederne har oplevet et fald i omsætningen.
"Det er imponerende tal, men man skal samtidig være opmærksom på, at det primært er de mindre virksomheder, der vokser voldsomt, mens væksten blandt de store virksomheder med 200 eller flere ansatte er langt mere moderat," siger Kim Gerner.
Medarbejdermanglen - og den dæmper manglen allerede har lagt på de største it-virksomheders vækst - får dog ikke topcheferne i den danske it-branche til at ryste på hånden. Tværtimod forventer 36 procent af dem tocifrede vækstrater fremover.
"Men er der medarbejdere nok? Konkurrencen om dem bliver hård. Outsourcing og insourcing af medarbejdere fra udlandet er vigtige parametre i den sammenhæng. Lønpresset vil uundgåeligt trække i den forkerte retning, og effekten af den seneste tids finansielle uro kan også give skår i glæden," siger Kim Gerner.
Derfor har Deloitte spurgt topcheferne i IT-Vækstbarometret, om der er tegn på en ny boble. Svaret fra 84 procent af toplederne er klart: De ser ikke tegn på en boble overhovedet. 14 procent siger imidlertid, at vi er i en periode, der delvis minder om en boble, mens kun to procent siger, at der er en boble.
"Der er uomtvisteligt fart på markedet, og vi er inde i en forrygende højkonjunktur, som ikke vil vare ved i al evighed. Men en boble som i 2000, hvor virksomhedernes økonomiske fundament, performance og værdiansættelse var dramatisk ude af balance, er der ikke tale om," siger Kim Gerner.
Hele it-branchen sukker efter medarbejdere
Top 100-analysen viser, at antallet af medarbejdere i den danske it-branche er stagneret. Det er ikke nogen nyhed, men det er det der­imod, at manglen på medarbejdere nu rammer bredt i hele it-branchen, som det fremgår af IT-Vækstbarometret.
Tidligere har medarbejdermanglen været mest udtalt blandt it-branchens konsulenthuse, mens virksomheder inden for software- og hardwarebrancherne har haft mindre rekrutteringsproblemer. Sådan er det til dels fortsat, da 62 procent af virksomhederne i konsulentbranchen peger på medarbejdermangel som den største udfordring.
Blandt softwarevirksomhederne, som hidtil er sluppet relativt nådigt fra medarbejdermanglen, svarer lidt flere end hver femte (21 procent) , at medarbejderudfordringen er den største i øjeblikket. Men fremover forventer flere end dobbelt så mange (44 procent), at medarbejdermangel bliver den største væksthæmmer fremover.
Ikke uventet er medarbejderudfordringen mindst udtalt blandt hardware-selskaberne. Kun 12 procent svarer "medarbejdermangel", når de bliver spurgt om virksomhedens hidtidige største udfordring. Men også her bliver problemet meget større fremover, da dobbelt så mange (24 procent) af hardwarebranchens topchefer peger på mangel på arbejdskraft som den største udfordring.
De store vækstforventninger og manglen på medarbejdere leder frem til et spændende år, hvor vinderne bliver de virksomheder, der finder deres niche, tænker internationalt og ikke mindst formår at tiltrække den fornødne arbejdskraft.

OriginalModTime: 27-09-2007 14:11:47




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere