Overvåget? Hvem? Mig?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. september 2007.


Ved du, at din internetudbyder skal gemme oplysningerne om din færden på nettet i et år? Er du som fire ud af fem danskere, har du ingen anelse.
Danskerne lever en ubekymret tilværelse i nærmest komplet uvidenhed om den nye lov, der tvinger teleselskaber og internetudbydere til at logge og gemme data, der afslører deres færden på både mobil- og internettet.
"Næ, det vidste jeg ikke noget om," siger 81 procent af godt 1.100 danskere, som analysehuset Userneeds har spurgt på vegne af Computerworld.
Således oplyst om, at deres oplysninger gemmes, svarer 66 procent af danskerne, at det er da i orden eller helt i orden (27 procent).
Det er især i orden, hvis overvågningen sker for at fange pædofile og terrorister. Det siger henholdsvis 95 og 93 procent ok til. 88 og 73 procent godtager også overvågningen, hvis det sker for at afsløre voldsforbrydelser og bedrageri.
Men danskerne synes ikke, at det er ok at blive kigget over skulderen, hvis det er myndighedernes ærinde at knalde dem for trafikforseelser. Det mener kun 46 procent er i orden.
Det er her, danskernes grænse går.
Rent mel i posen
Vi er tilsyneladende en nation med rent mel i posen, når der gælder vores digitale adfærd. Kun hver tiende dansker siger, at de vil begynde at benytte anonymiserede it-tjenester for at undgå overvågning. 82 procent har ikke tænkt sig at ændre deres vaner på nettet ved for eksempel at undlade at besøge bestemte hjemmesider eller chat-fora.
Flere end halvdelen af de spurgte mener, at overvågning giver et mere trygt samfund. Den skaber dog også grobund for en generel mistillid til hinanden, mener 41 procent. Tilliden til teleselskabernes evne til at opbevare brugernes trafikdata på betryggende vis, er heller ikke overvældende.
Lidt under halvdelen tror på, at selskaberne er i stand til det. I denne forbindelse er det måske mere overraskende, at hver tredje slet ikke har noget indtryk af, om teleselskaberne kan magte den opgave.
47 procent siger, at de godt kunne være bekymrede for, at deres internetudbyder ikke evner at sikre deres elektroniske spor mod misbrug og adgang fra uautoriserede personer.
Tilliden til myndighederne i skikkelse af Politiets Efterretningstjeneste er til gengæld stor i sammenligning. 63 procent har tillid eller meget tillid til, at PET ikke mister deres fortrolige data til uautoriserede personer.

OriginalModTime: 11-10-2007 11:15:32




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere