Når chefen får alle de gode ideer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. september 2007.


Innovationskraften
i de danske virksomheder trues af, at halvdelen af cheferne i de såkaldt ejer-ledede virksomheder, mener, at de selv
får de bedste ideer.

Hvis du går rundt og synes, at din chef en iderig type, der bobler helt over af smarte indfald, har du fundet en meningsfælle. Nemlig i chefen selv.
Næsten halvdelen af cheferne i de små og mellemstore virksomheder (SMV), hvor chefen også er ejeren, siger nemlig, at det er dem selv, der står for hovedparten af innovationen i virksomheden.
Det viser en rapport, som Teknologisk Institut har lavet ved at spørge godt 1.000 ledere af små og mellemstore virksomheder om, hvem der egentlig får de gode ideer.
Ifølge ledelsen i SMV'erne er det oftest cheferne selv, der kommer med de største input, når det gælder innovation. 43 procent af de spurgte chefer mener, at det er dem selv, der leverer de fleste ideer til nye produkter og services.
I de ejer-ledede virksomheder mener 49 procent, at de selv leverer guldet.
Ansatte går udenom
"Der er en risiko for, at mange virksomheder går glip af det potentiale, der ligger i at involvere medarbejderne i innovation. De trænger til at få rusket op i den gammeldags opfattelse af, at det er lederen, der får de gode ideer og sætter dem i søen," siger projektleder hos Teknologisk Institut Casper Littrup, som har lavet undersøgelsen.
For hvad sker der, hvis ledelsen i den virksomhed, hvor man er ansat, ikke lytter til medarbejderens ideer?
Så går medarbejderen selv i gang med at realisere ideen, som ellers kunne være kommet virksomheden til gavn.
Det oplever Teknologisk Institut ofte.
Instituttet bedriver nemlig også rådgivning til opfindere, og sidste år havde opfinderrådgivningen besøg af 4.724 opfindere. 44 procent af dem var folk, som er lønmodtagere
"I cirka halvdelen af tilfældene var opfindelsen eller ideen direkte relateret til deres arbejde, og de vurderede selv, at deres ide ville kunne sættes i produktion eller udbydes af deres arbejdsgiver," siger Casper Littrup.
Ingen tid til ideudvikling
Hvor mange af henvendelserne, der handlede om it-relaterede opfindelser og ideer, har Teknologisk Institut ikke tal på. Men tendensen er ikke desto mindre tydelig nok: Innovationsarbejdet i danske virksomheder er ikke godt nok.
I Computerworlds store lønundersøgelse, der netop er gennemført af SCR Loyalty Group, svarer de ansatte i it-virksomhederne blandt andet på spørgsmål om deres leders evne og vilje til at udnytte den medarbejderdrevne innova­tion. Og det står sløjt til.
På spørgsmålet til 2.239 it-ansatte om, hvorvidt virksomheden udnytter de ideer, de kommer med, svarer 63 procent, at det gør virksomheden ikke.
Et andet spørgsmål fra undersøgelsen går på, om man har tid til at afbryde det daglige arbejde for at teste nye ideer. Til det udsagn vender 77 procent af de it-ansatte tommelfingeren nedad.
64 procent svarer tilmed, at de slet ikke har tid til at tænke på innovation i løbet af dagen.
Sådan tegner der sig et billede af et dansk erhvervsliv, der har så travlt med at fylde varer på hylderne og få dem solgt igen, at udviklingen af forretningen nærmest er gået i stå.
It-afdelinger overser ideer
Skulle nogen få den tanke, at alt det der med manglende innovation, i hvert fald ikke gælder for virksomhedernes it-afdelinger, hvor de kreative udviklere og projektledere holder til, må nogen tro om igen.
Computerworlds undersøgelse viser nemlig, at især de små og mellemstore virksomheders it-afdelinger har store problemer med at udnytte medarbejdernes ideer.
I it-afdelinger med færre end 25 ansatte, siger 60 procent af de spurgte it-folk, at deres ideer ikke bliver udnyttet. Det siger kun 40 procent i store it-afdelinger med flere end 50 ansatte, selvom det dog også er en del.
For virksomheder generelt gælder det, at innovationskraften udnyttes bedst i de store virksomheder, hvor de ofte har udviklingsafdelinger, der driver innovations- og udviklingsprocesserne.
Ikke ond vilje
Det er ikke ond vilje mod nye ideer, vurderer Tony Franke, direktør i it-chef-organisationen, Dansk IT.
Livsvilkårene er bare hårdere for de mindre end for de større virksomheder, der har bedre overskud til at dyrke innova­tion, mener han.
"Men den gode chef skal prioritere tid til at dyrke nye ideer sammen med medarbejderne, akkurat som man tager sig tid til at holde julefrokost og fredagsbar," siger han.
Han opfordrer virksomhederne til rive en dag ud af kalenderen en gang om året og være vilde, men mener i øvrigt at se en tendens i retning af mere åben dialog om innova­tion mellem ledelse og medarbejdere.
Og så skal virksomhederne, uanset størrelse, sørge for at have en struktureret proces, der samler ideer op.
"Virksomhederne begynder også at inddrage deres kunder i innovationsarbejdet ved at opfordre dem til at deltage på diverse online-fora," siger Tony Franke.
Tættest på pengene
Selvom det er ærgerligt, at potentielle økonomiske gevinster går tabt i virksomhedernes manglende innovationsproces, er det ikke mærkeligt, at det forholder sig sådan.
Det mener ekspert i ledelse, Annabeth Aagaard, som driver sin egen konsulentvirksomhed, Den Vidende Virksomhed.
Det største problem er ifølge Annabeth Aagaard, at ledere, der tror, de får alle gode ideer selv, dræber motivationen hos de ansatte.
"De ansatte bliver demotiverede i deres arbejde, hvis de ikke oplever at kunne komme af med deres ideer," siger hun.
Hun mener ikke, at rapportens bedrevidende chefer nødvendigvis føler sig overlegne over for medarbejderne, og tror, at de er de eneste, som kan få gode ideer.
"Min forskning tyder snarere på, at det er dem, der har adgang til ressourcerne eller tæt kontakt til ledelsen, der får deres ideer igennem. Og det er jo ofte ledelsen selv," siger hun.
Derfor skal virksomheden have en kultur, der stimulerer de ansatte til at komme med ideer. Det er bedre at komme med tre ideer, der ikke bliver en succes, end slet ikke at komme med nogen, mener Annabeth Aagaard
"Ledelsen skal huske at rose folk, der komme med ideer. På den måde skaber man et klima, hvor folk er trygge ved at præsentere deres ideer for ledelsen," siger Annabeth Aa­gaard, hvis tredje bog, Idéledelse, udkommer til foråret. Samtidig skriver hun på sit ph.d.-forskningsprojekt om idea managament ved Aalborg Universitet, der handler om at effektivisere ledelse af ideer.

Billedtekst1:
Katastrofe "Det er katastrofalt ikke at lytte til sine medarbejdere," siger Annabeth Aagaard, ekspert i ide-ledelse.
Niels Aage Skovbo, Fokus

Billedtekst2:
Trussel "Chefer, der tror, de sidder med alle de gode ideer, er selvfølgelig en trussel mod innovationen. Men jeg tror heldigvis heller ikke, der er mange med den holdning," siger Tony Franke, direktør i Dansk IT. Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 11-10-2007 11:22:14




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere