Byggebranchen flokkes på nettet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. august 2007.


Den danske byggebranche er lynhurtigt begyndt at udveksle alle byggeriets
dokumenter elektronisk. Den største
udbyder af sådanne webløsninger,
Byggeweb, retter nu blikket mod udlandet.

Det lader til, at den danske byggebranche er ved at ryste noget af det støv af, som hidtil har stemplet den som en af de mest it-sløve dele af dansk erhvervsliv.
I hvert fald viser nye tal fra softwareselskabet Byggeweb, at danske arkitekter, ingeniører, håndværkere og bygherrer mødes oftere og oftere på nettet. De køber i hvert fald flere og flere projektweb-løsninger, der gør det muligt at udveksle alle relevante papirer i en byggesag elektronisk.
Kigger mod udlandet
Byggeweb er den største udbyder af projektweb-løsninger herhjemme med Byggeweb.dk.
"I løbet af de sidste fem år er antallet af Byggeweb-brugere steget fra 7.000 til 75.000. Alene fra 2006 til 2007 steg antallet af brugere med 26.000 personer," siger Martin Smidt Kristensen, administrerende direktør for Byggeweb.
Fremgangen betyder øget travlhed hos Byggeweb, som det seneste år har øget medarbejderstaben med 50 procent. Dermed har softwareselskabet i dag 20 medarbejdere, og det er begyndt at kigge ud over landets grænser i jagten på endnu større vækst.
"Vi har lavet det her siden 1997, og vi har i dag en række produkter, der understøtter hele byggeprocessen. Vi er allerede begyndt i Norge og Sverige, men vi sigter efter langt større markeder," siger Martin Smidt Kristensen.
Skal hindre milliardspild
Byggeweb fungerer sådan, at parterne i en byggesag - typisk bygherre, rådgivere og håndværkere - udveksler alle relevante dokumenter over nettet.
De data, der opsamles i et projektforløb, kan bestå af alt lige fra skitsetegninger til informationer, der danner udgangspunkt for drift og vedligehold af det færdige byggeri. Det sikrer gennemsigtighed i byggeriet, så bygherren er sikret adgang til det materiale, han har betalt for.
Bygherren har desuden løbende adgang til den nyeste information og sikkerhed for adgang til dokumentation.
Ideen er at forbedre kommunikationen ved byggesager. Hvert år bliver der brugt milliarder af kroner til udbedring af fejl og mangler, der er opstået på grund af svagheder knyttet til kommunikation og samarbejde i forbindelse med byggesager. Tænk bare på DR Byen.
Og det er ikke småpenge, der er på spil. Den amerikanske standardorganisation National Institute of Standard and Technology, NIST, har regnet sig frem til, at det hvert år koster den amerikanske stat 15,8 milliarder dollars, eller godt 90 milliarder danske kroner, at parterne i byggesager ikke udveksler informationer elektronisk.
NIST estimerer, at mellem en og to procent af omsætningen inden for byggeriet ryger ned i et sort informationshul.
Regner man det om til danske forhold, så svarer det til, at bygherrerne går glip af op til fire milliarder kroner om året på den konto, hvis man anvender de seneste tal fra Danmarks Statistik. Den danske byggebranche satte i fjor rekord i kølvandet på de seneste års byggeboom med en omsætning på godt 200 milliarder kroner.
Den danske byggebranches øgede appetit på Projektweb-værktøjer får givet yderligere næring af regeringens initiativ Det Digitale Byggeri, som betyder, at alle statslige byggerier fra 1. januar i år har været omfattet af en række it-krav. Et af dem er netop brug af projektweb, men også digitalt udbud og digital aflevering er blevet krav.
"Vi kan ikke se effekten af Det Digitale Byggeri på antallet af brugere endnu, da den ikke er slået igennem. Kravene gælder jo kun ved statslige nybyggerier, og mange af dem er først ved at være færdigprojekterede nu," siger Martin Smidt Kristensen.
Digitaliseringen spirer
Han er dog ikke i tvivl om, at Det Digitale Byggeri på længere sigt vil få endnu flere håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører til at investere i projektweb-værktøjer.
Projektleder for implementeringsnetværket Det Digitale Byggeri, Jørn Jensen, ser den øgede anvendelse af projektweb som et godt eksempel på den spirende digitalisering af den danske byggesektor.
"Det går støt og roligt fremad, men det er en lang proces, så man skal ikke forvente mirakler på så kort tid. Det er et langt sejt træk, hvor digital udveksling af byggeinformation er et godt udgangspunkt. Senere kommer krav om benyttelse af mere avancerede it-værktøjer, eksempelvis 3D-software," siger Jørn Jensen.
Han mener, at Byggeweb har været meget aktive i processen og forstået at skabe sig et marked, som der endnu ikke er mange andre, der har opdaget.
"Der findes dog alternativer," siger Jørn Jensen, der generelt mener, at Det Digitale Byggeri er kommet godt fra start, og at ambitionen om at de statslige krav vil sprede sig som ringe i vandet til hele byggebranchen ser ud til at virke.
"Regioner og kommuner er også ved at blive lune på de digitale bygherrekrav, hvilket kan sætte endnu mere tryk på digitaliseringen," siger Jørn Jensen.
Skal på digitaliseringstoget
Han kunne derfor godt ønske sig, at flere virksomheder i byggebranchen kaster sig ud i digitale byggeprojekter og bruger flere kræfter på at få uddannet medarbejderne.
Hidtil har søgningen på eksempelvis kurser i de digitale bygherrekrav ikke været de store tilløbsstykker, og det kan gå hen at blive dyrt for de virksomheder, der ikke får uddannet medarbejderne, hvis de digitale bygherrekrav fremover også skal gælde i almene, regionale og kommunale byggerier.
Det betyder, at bygherrekravene også kan komme til at gælde for de mange milliardstore sygehusprojekter, som regionerne planlægger de kommende år.
Derudover kan byggevirksomheder, der tøver med digitaliseringen, gå glip af de milliarder af kroner, der er lovet til renovering af danske folkeskoler i de kommende år.
"Så det gælder i høj grad om at komme med på digitaliseringstoget nu, hvis man vil have den type opgaver fremover," siger Jørn Jensen.

Faktaboks 1: Byggeweb.dk
Byggeweb blev etableret i 1997. Webstedet fungerer på ASP-lignende vilkår, hvor parterne i en byggesag lejer sig ind og betaler for antallet af deltagere samt for, hvor meget plads projektet optager på serveren hos Byggeweb. De data, der opsamles i et projektforløb, kan bestå af snart sagt alt lige fra skitsetegninger til informationer, som kan danne udgangspunkt for drift og vedligehold af det færdige bygningsværk.

Faktaboks 2: Det Digitale Byggeri
Det Digitale Byggeri er et initiativ fra regeringen, der betyder, at statslige bygherrer fra 1. januar i år har stillet en række it-krav til rådgivere og udførende. Det Digitale Byggeri skal få virksomhederne til at anvende samme data og samme tegninger i alle faser af en byggeproces. Dermed håber staten at undgå misforståelser, fejl og forsinkelser,
der hvert år koster byggeriet milliarder af kroner.

Billedtekst: KUNST OG ARKITEKTUR Kunst­neren Bjørn Nørgaards byggeri på Bispebjerg Bakke. De uregelmæssige flader gjorde
det umuligt at anvende papir­tegninger, og derfor blev der skabt en digital 3D-model i en database.

OriginalModTime: 30-08-2007 13:54:51




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere