Fremtiden tegner turbulent

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Executive d. 15. juni 2007.


Den ultimative
mobilitet, sikring af optimal it-udnyttelse og nye krav fra den yngre generation. Kravene til it-lederen er fyldt med udfordringer - her tegnet op af de fem nominerede til titlen som Årets CIO.

Lad os prøve et lille eksperiment af den slags, der med stor risiko vil blive kigget tilbage på om 10 og 20 år med et lille smil.
Ikke desto mindre er det alvorligt nok. For enhver på en toplederpost bør have evnen til at kigge ud i fremtiden for at kunne navigere. Således også de fem nominerede til titlen som årets CIO.
Og buddene fra de fem peger alle i én retning: It kommer til at understøtte en hidtil uset grad af fleksibilitet.
Mere præcist handler det om, at vante rammer i øjeblikket brydes ned. Grænsen mellem arbejdsliv og privatliv udviskes. Meget arbejde foregår ikke længere i kontorets rammer men på landevejen. Og en generation, der er født med it-værktøjer som den tidligere generation først har tillært sig at bruge i en sen alder, vil stille helt nye krav til anvendelsen.
Sidstnævnte kommer fra Niels Molzen, Danisco:
"De rødder, vi har derhjemme, bruger jo it på en helt anden måde, end vi gør. De bruger it, som vi andre brugte blyant og lommeregner," siger Niels Molzen.
Han forudser, at den nye generation, der bliver klar til arbejdsmarkedet, kommer til at stille helt nye krav til it.
"Vi kommer nok til at være mindre rigide, end vi er i dag," siger han.
Men ikke kun den nye generation kommer til at stille helt nye krav. Arbejdsmarkedet vil ændre sig, forudser Henrik Bang fra Undervisningsministeriet.
"Grænsen mellem arbejdsliv og fritid vil blive udvisket. Så vil vi typisk sidde derhjemme og løse opgaver og projekter, som vi laver, når vi har tid," siger Henrik Bang, der heller ikke tror på, at medarbejderne længere vil blive ansat på en bestemt tjenestetid.
Forudsætningen for, at det lykkes, hedder informationsteknologi:
"Alle skal kobles op og have adgang til de samme netværk, konference- og mailsystemer fra hjemmearbejdspladsen," siger han.
Beskeder alle vegne
Fremtidens medarbejder vil også forvente fleksibiliteten. Det mener Kenneth Egelund Schmidt, Danfoss, der taler om den ultimative mobilitet.
"Vi har i dag mennesker ansat, der ikke længere har et fast kontor. De slæber arbejdspladsen med. Hvordan gør vi det mest optimalt?" lyder spørgsmålet fra Kenneth Egelund Schmidt.
For vi er stadig langt fra slutmålet, den såkaldte ultimative mobilitet, mener han. Teknologier som e-mail, instant messaging og sms'er - og dem af lignende typer, der måtte komme - styrer i dag, hvilke værktøjer brugerne skal bruge for at kommunikere ad de forskellige kanaler.
Sender chefen eksempelvis en sms, må man typisk svare ved at skrive en sms - også selv om man egentlig hader at skrive sms'er og anvende den ordforrådsmæssigt indskrænkede T9-ordbog.
"Fremover vil vi selv kunne bestemme, hvilken platform vi modtager beskederne på, oghvordan vi besvarer dem," siger Kenneth Egelund Schmidt om det, der også kaldes 'unified messaging'.
Men fleksibiliteten og elastiteten bliver ikke kun krav fra de enkelte medarbejdere. ‘Time to market' mindskes og evnen til at reagere hurtigt som virksomhed vokser og vokser. At kunne skabe nye produkter og lancere dem med stor hastighed bliver helt afgørende, hvilket også er en af grundene til, at SOA-begrebet har fået så meget vind i sejlene.
Det er nemlig en måde at gøre it-systemerne meget mere fleksible - og for mange er visionen at gøre dem så fleksible, at forretningen selv "koder i it-systemerne".
Også den tyske økonomistyringsgigant SAP forudser denne udvikling, og det rejser ifølge Michael Moesgaard fra DONG Energy en ny type udfordringer for it-afdelingen.
"For fem år siden var SAP en tryg 'monolit' med et hus og faste rammer at boltre sig inden for," siger Michael Moesgaard, der kalder begrænsningerne tryghedsskabende, fordi de har været med til at fastholde en struktur.
Og bryder man i strukturen kan ganske givet være meget fornuftigt, men der er også en risiko ved manglende rammer: "Forretningen risikerer at definere nogle uhensigtsmæssige forretningsprocesser," siger han.
Den større fleksibilitet, som også vil være en gevinst for forretningen, stiller nye krav til både forretningen og it-afdelingen, vurderer han:
"Forretningen skal i endnu højere grad forstå it-systemerne helt ned ‘i maven', så de ikke foretager sig ting, som er uhensigtsmæssige. Og it-systemerne skal blive endnu bedre til at validere brugernes handlinger," siger Michael Moes­gaard.
"Ren Darwin"
Under alle omstændighederne vil virksomhedsledernes krav til it vokse. En stærk governancestruktur skal sikre allignment imellem forretningen og it-organisationen således at it er med til at skabe nye forretningsmuligheder.
Og ifølge it-direktør i Jyske Bank kræver det på den lange bane et opgør med de lange it-strategier på eksempelvis tre år.
"Den, der forstår at tilpasse sig, overlever. Det er ren Darwin," siger Klaus O. Skjødt fra Jyske Bank, der ikke tror på, at man kan spotte langt ud i fremtiden og lægge en urokkelig strategi. Til gengæld bør it tilegne sig samme grad af agilitet som virksomheden.
"Jeg tror på, at man kan have en vision og strategiske fokusområder. Men havde vi for tre år siden lagt en it-strategi, ville den slet ikke have passet til det Jyske Bank, som vi kender i

OriginalModTime: 14-06-2007 15:07:31




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere