Sådan laver man forretning i Indien

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juni 2007.


Indisk erhvervsliv ligner det europæiske meget lidt. Men derfor kan man godt drive forretning her, selv om man er en lille dansk teknologivirksomhed med en god ide.

Det er formentlig de færreste virksomhedsledere i Danmark, som oplever, at medarbejderen beder om fri for at deltage i en bryllupsfest. I en hel uge.
Danske arbejdsgivere er heller ikke vant til at løfte hele medicin- og eventuelt hospitalsbyrden, hvis de ansatte bliver syge, men sådan gør man i Indien. I kantinen serverer man sjældent kød, for mange indere er vegetarer. Men det er dog kun en lille ting i forhold forskellen på danske og indiske medarbejderes loyalitet og arbejdsmoral.
"Også i Indien er der stor efterspørgsel efter dygtige medarbejdere. Især i teknologibranchen er folk klar til at skifte job for 1.000 rupees mere om måneden. Så vi har skullet lære, hvad der skal til for at opbygge et tillids- og loyalitetsforhold til vores indiske ansatte," fortæller Jes K. Petersen.
Han flyttede til den indiske hovedstad New Dehli i 2005 for at stå i spidsen for Internexium Softwares satsning på at ud­brede Ballerup-virksomhedens egenudviklede MMS-løsning på det gigantiske asiatiske marked.
Ikke blødsøden, men åben
Og der er mange kulturelle forskelle, man som dansk forretningsmand i Indien, skal være indstillet på at håndtere.
Blandt andet skal den udenlandske arbejdsgiver være villig til at tilbyde noget ekstra i løn, så de ansatte ikke føler, at de bliver udnyttet som billig arbejdskraft.
"Arbejdsgiveren hernede er til en hvis grad mere personligt forpligtet, end man ser andre steder. Man skal være klar til at lytte til deres behov og være fleksibel. Ikke blødsøden, men åben," siger Jes K. Petersen.
Virksomheden har i dag fire ansatte, og der ved at komme skub i forretningen. Men det kræver vedholdenhed og tålmodighed, siger Jes K. Petersen, for holdningen til små, ukendte selskaber er lidt arrogant fra de store indiske virksomheders side.
"Hvis der ikke står IBM eller Vodafone på ryggen af dig, tager det lang tid at få potentielle kunder og samarbejdspartnere i tale. Så man skal være ualmindelig stædig for at få muligheden for at forklare, hvad man kan tilbyde dem," siger han. Han har oplevet at rejse hele vejen til Bombay efter et møde, som man så ikke lige havde tid til at holde, da han kom frem.
"Men når du først kommer igennem, er der gode muligheder her. Som udgangspunkt er inderne åbne og professionelle. Men du skal holde fast."
Du vil blive snydt
Internexium har udviklet mobilløsninger siden 2002. Noget af arbejdet fik virksomheden udført i netop Indien, og muligheden for at gå ind på det indiske marked tog form i 2005 i skikkelse af en joint venture med en lokal virksomhed.
Joint venture-sambejdet gik imidlertid ikke så godt, strategierne clash'ede, og det danske selskab opsagde aftalen, men benyttede sit nye brohoved til at fortsætte på det indiske marked. Selvom samarbejdet mislykkedes, blev det samtidig en lettere start på det fremmede kontinent.
"Det er helt sikkert muligt at starte virksomhed hernede, uden at gå sammen med et indisk firma. Men de kontakter, du skaffer fra starten er vigtige, fordi tætte relationer til dine forretningsforbindelser er nøgleordet her.
Det gode, personlige forhold til samarbejdspartnere betyder også, at man som udenlandsk virksomhed ikke så let bliver snydt.
"Du vil opleve at blive snydt her. Den bedste måde at undgå det på, er at opbygge et nært forhold til dine partnere. Hvis du oplever, at det er svært at komme ind på livet af dem, er det sikkert et signal om, at der er et problem. Den personlige relation er den vigtigste del af indisk forretningskultur," siger han.

Billedtekst: Løn "Indien er et lavtlønsland, men når du kigger på de samlede omkostninger, er det ikke vanvittigt billigt," siger Jes K. Petersen, der står i spidsen for den danske softwarevirksomhed Internexiums satsning i Indien.

Boks: Gode råd om Indien
Andre små, danske teknologivirksomheder kan muligvis drage nytte af Internexiums erfaringer:

Vær vedholdende og tålmodig.
Glem de hurtige penge og tænk langsigtet.
Indien er dyrere, end man regner med. I visse dele
af Bombay er kontorlejen blandt verdens højeste.
Brug meget tid og energi på at opbygge langsigtede
og personlige relationer.

OriginalModTime: 07-06-2007 14:25:39




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere