Textmining er næste store analysebølge

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 1. juni 2007.


analyse Danmarks førende Business Intelligence-hus SAS Institute er ikke i tvivl: Textmining bliver rigtig stort de kommende år, for teknologien er nyttig for en lang række erhverv.

Mens traditionel data-mining på talværdier længe har domineret Business Intelligence-verdenen, er textmining nu på hastig fremmarch.
En IDC-undersøgelse viser, at markedet for search and recovery - intelligent søgning i store tekstbaser - voksede 30 procent sidste år, og at væksten vil fortsætte med svimlende fart i 2007.
"Vi mærker en stor og stigende efterspørgsel efter Analytics, specielt analyse af tekstdata vokser. Derfor satser SAS Institute endnu mere på Analytics-området," siger Malene Haxholdt, som er business development manager hos SAS Institute.
Hendes afdeling er under kraftig udvidelse med direkte reference til topledelsen.
"Tidligere var det Business Intelligence (BI, red.), nu er det Analytics, herunder textmining, som er den udvidede form for BI. Værdien ved anvendelse af Analytics får markedet til at rykke kraftigt i øjeblikket," siger Malene Haxholdt.

Bruges til riskovurdering
Forskellen fra traditionel data- mining til textmining, er textmining-softwarens evne til at søge og omsætte store mængder af tekst til en form, der kan benyttes til værdiskabende analyser.
De traditionelle datamining-systemer har i mange år været brugt i den finansielle sektor, hvor forsikringsselskaber og banker bruger dem til at risiko- og kreditvurdere sine kunder. For eksempel bruger bankerne systemet til risikovurdering af udlån.
Finanstilsynet kræver, at bankerne hensætter en hvis portion penge til eventuelle tab. Men bankerne kan slippe billigere, hvis de ved hjælp af den komplekse datamining kan dokumentere, at risikoen ved at låne penge ud, er lav. Så kan de slippe for at hensætte så mange penge, og i stedet bruge dem til investering.
Også teleselskaberne bruger analysesystemerne til at afdække kundernes telefonforbrug og købemønstre, og bruger blandt andet dataanalyse til krydssalg af mobiltelefoner og til at forhindre kundeafgang.

Samfundsnytte
Den samfundsmæssige betydning af datamining og textmining går imidlertid langt ud over den rent kommercielle. Også hospitalerne har nemlig stor nytte af at datamine patientjournalerne.
I lægeverdenen handler det ikke om mersalg og kundetilfredshed, men om liv og død, når lægerne med deres mining-modeller bliver bedre til at forudse komplikationer og fatale faktorer i forbindelse med hjerteoperationer, for eksempel.
"Lægen er ikke tilfreds med at skulle krydse oplysninger af på et skema. Han vil diagnosticere og beskrive patientens tilstand i rigtige ord, i tekst. Med textmining kan lægen køre statistik på de bløde oplysninger. Vi går fra at kunne få svar på, hvor tilfreds en kunde er, til at kunne analysere, hvad en patient føler og mærker," fortæller Malene Haxholdt.
SAS Institute har blandt andet samarbejdet med lægerne på Gentofte Sygehus om datamining. Resultaterne er gode, og næste skridt bliver at udvide de nuværende datamining-modeller med en egentlig text- mining-model, så snart ressourcerne tillader det.

OriginalModTime: 01-06-2007 11:32:30




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere