Den lange rejse mod Vista

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. februar 2007.


kan en gris flyve? Internt i Microsoft var der tvivl, men med udsendelsen af Vista, viste det sig, at en gris kan flyve. Det krævede blandt andet en indisk softwaretroldmand.

Indre dæmoner, flyvende grise, en canadisk after-ski bar, den hellige gral, bureaukratisk nedsmeltning og en indisk software­troldmand, der kommer til undsætning i ellevte time. Det er nogle af ingredienserne i fortællingen om et af it-historiens største udviklingsprojekter.

Mellem de to bjerge Whistler og Blackcomb i et canadisk skisportssted ligger baren Longhorn. Whistler, Blackcomb og Longhorn har ikke kun betydning for skisportsinteresserede, men påvirker hundrede millioner af it-brugeres dagligdag. Whistler var nemlig Microsofts kodeord for styresystemet Windows XP, og Blackcomb var kodeordet for den oprindeligt planlagte efterfølger til Windows XP. Tager man fra Whistler til Blackcomb, passerer man baren Longhorn - og de fleste holder en lille pause.
Således også Microsoft. Inden Blackcomb-versionen blev udviklet, besluttede Microsoft at lave en Windows-version med kodenavnet Longhorn. Longhorn skiftede undervejs navn til Windows Vista. Longhorn/Vista-projektet skulle kun være et midlertidigt ophold på vejen mod Blackcomb, men det blev et langvarigt ophold.
Da Microsoft første gang omtalte Longhorn i 2001, forventede softwaregiganten, at styresystemet var klar i 2003. I tirsdags, over fem år senere, blev Windows Vista så præsenteret for it-brugere overalt i verden. Projektet blev ikke et hurtigt løb ned af pisten, men et langrendsløb, hvor Microsofts psyke blev testet af et uvejr af sikkerhedsproblemer, internt bureaukrati og udviklingsproblemer.

Centralt i fortællingen om Vista står den nu 55-årige Jim Allchin. Han er leder af Platform- og Service-gruppen, hvor udviklingen af Windows hører under.
Med en ph.d.-grad i datalogi er Jim Allchin fortaler for en disciplineret tilgang til softwareudvikling med stor vægt på softwarekvalitet. Det er ikke altid, at Microsofts produkter har levet op til hans forventninger om kvalitetssoftware.
- Jeg har været meget frustreret over, hvor Microsoft har været (kvalitetsmæssigt, red.), siger han i et interview med Microsofts daværende videoblogger, Robert "Scobleizer" Scoble, i 2005.

Skepsissen over for kvaliteten i Microsofts produkter betød, at det tog ham et år at overveje et tilbud om at komme til Microsoft fra hans daværende arbejdsplads, netværksfirmaet Banyan. Det var allerede i 1990.
Jim Allchins kastede al sin energi ind på at få udviklet software, der levede op til hans kvalitetsniveau. Det skete ikke uden sværdslag. I 2004 var Jim Allchin specielt frustreret over Microsofts udviklingskultur. Den 7. januar 2004 sendte han en e-mail til Bill Gates og Steve Ballmer:
- Jeg ved ikke, hvordan vi mistede forbindelsen med, hvad der betyder mest for vores kunder - forretningskunder og privatbrugere - men vi er faret vild.
Jim Allchins bekymringer og frustrationer voksede.
I en Wall Street Journal-artikel fra 23. september 2005 beskriver Jim Allchin, hvordan han følte sig "hjemsøgt af indre dæmoner".
Det var Longhorn-projektet, som red Jim Allchin som en mare.

Microsoft var den frække og hurtige, der i starten af 1990'erne udmanøvrerede en gumpetung bureaukratisk IBM-kolos med sit Windows-operativsystem. Det efterlod IBM's OS/2-operativsystem døende i konservative institutioner som banker og forsikringsfirmaer, hvor det var god latin at vælge stort set alt, hvad IBM kom med.
Men latin var et dødt sprog, og det var OS/2 også. Årsagerne til OS/2's død er mange, men en af grundene var IBM's manglende evne til at reagere hurtigt grundet en bureaukratisk inerti.
Tilsyneladende var Microsoft ved at ende i samme situation som IBM. Koden for Longhorn havde vokset sig stor og uigennemskuelig. Et arkitekturdiagram over Windows' interne opbygning var omkring 2,5 meter højt og 3,3 meter bredt. Der var op til 50 forskellige arkitekturlag, og i de enkelte lag var Windows-komponenterne forbundet på kryds og tværs med hinanden. Et mareridt for en datalog som Jim Allchin med en tro på løstkoblede systemer.
Det var ikke kun styresystemet Windows' interne arkitekturdiagram, som var stort og uoverskueligt. Det var nærmest umuligt at gennemskue organisationsdiagrammet for udviklingsorganisationen Windows og den bagvedliggende beslutningsproces.
Moishe Lettvin arbejdede et år i Windows-gruppen, hvor han var med til at udvikle Vistas shutdown-funktionalitet. Han beskriver på sin blog, hvordan hans 8-personers gruppe var afhængig af to andre udviklerteam. Tilsammen var de 24 udviklere, der var afhængige af, hvordan shutdown-menuen skulle virke. Men de havde ikke fået nogen beslutningskompetence.
Moishe Lettvin anslår, at der var et lag af ledere på omkring 19 over de 24 udviklere. Alt i alt var der 43 personer involveret i større eller mindre grad i shutdown-funktionaliteten. Som Moishe Lettvin skriver:
- 24 af dem var tæt på koden, og af de 24 var der præcis nul med beslutningskompetence for, hvordan featuren skulle virke. Blandt de 19 andre personer var der en, der havde det afgørende ord. Men hvem det var, har jeg ingen anelse om, for da jeg forlod teamet efter et år, var der stadig ingen afgørelse om, hvordan featuren præcist skulle virke.

De indre dæmoner drev Jim Allchin til at opsøge Bill Gates i løbet af sommeren 2004. Ifølge Wall Street Journal-artiklen fik Bill Gates en kort besked med vidtrækkende konsekvenser:
- Det kommer ikke til at virke.
Det var Vista, Jim Allchin refererede til. Der var simpelthen for mange udviklere involveret samt for lidt velordnet struktur i kode og udviklingsarbejde. Jim Allchin troede ganske enkelt ikke på, at Vista ville blive færdigt. Med mindre man lavede omfattende ændringer i Vista-koden og i udviklingsprocessen.
I store udviklingsprojekter arbejder udviklerne på separate dele af et system. Jævnligt samles alle delene i en stor såkaldt "build", hvor hele systemet sættes sammen. Build'en vil ofte resultere i fejl, såkaldte bugs, som udviklerne går i gang med at rette ved at debugge softwaren. Problemet med Vista på det tidspunkt var, at det var blevet for stort og uhåndterligt. Med 4000 udviklere, der bidrog med kode, var det meget svært at identificere og rette fejl.
Det var en kæmpeopgave, som Jim Allchin stod over for. Ville det være muligt for den kvalitetsmindede ildsjæl at vende et af it-historiens største projekter fra en truende fiasko til en succes?
Ikke alene.

Han allierede sig med blandt andre inderen Amitabh Srivastava. Amitabh Srivastava er som Jim Allchin datalog med stor fokus på en velstruktureret udviklingsproces og kvalitetssoftware. Han har gennem en lang it-karriere beskæftiget sig med, hvordan programkode automatisk kan testes for fejl og sårbarheder. Gennem sit arbejde hos Digital i 1990'erne udviklede han værktøjer, der hjalp med at optimere softwareudvikling og gøre softwaren bedre. Da han kom til Microsoft i 1997 fortsatte han det arbejde. Han blev leder af Advanced Development Tools, som senere blev til Center for Software Excellence, hvor fokus var at give udviklerne de rette redskaber til at lave fejlfri software.

Jim Allchin satte Amitabh Srivastava sammen med Brian Valentine. Brian Valentine var kendt som en af Microsofts bedste "afskibere". Han var kendt for at redde nødlidende projekter. Sammen med Jim Allchin gik de i gang med at definere en mere smidig udviklingsproces, hvor anvendelse af automatiske kodetjekkere var obligatorisk. Det daværende Vista-design og den tilhørende kode blev gennemgået. Begge blev stort set forkastet.
Jim Allchin og Amitabh Srivastava ønskede et design, som bestod af løstkoblede komponenter. Det nye design skulle give et Lego-agtigt styresystem, så nye komponenter relativt let kunne tilføjes og eksistende komponenter ændres eller fjernes, uden at det fik destabiliserende effekt på systemet.

Skrotningen af store dele af det eksisterende Longhorn betød, at meget af Vista-funktionaliteten skulle fjernes, hvis Microsofts nyeste styresystem skulle blive færdigt inden for en overskuelig tidshorisont. Det gik blandt andet ud over en af Bill Gates' yndlingskomponenter i Windows Vista. Et helt nyt databasebaseret filsystem, WinFS, ville blive revet ud af Longhorns hjertekule. Det var et hårdt slag for både Jim Allchin og Bill Gates.
Jim Allchin havde helt tilbage i 1992 lanceret planer om filsystemet Object File Store (OFS). OFS skulle være en objektorienteret database, designet til at lave søgninger mellem alle mulige slags data. Gennem årene forandrede OFS sig til WinFS. Bill Gates tog ideen om WinFS til sig. Det var et såkaldt unified storage, der ville håndtere alle slags data - lyd, billeder, video og tekst - på samme måde og gøre søgninger på tværs af de forskellige dataformater enkel.
- Nogle af jer har hørt mig tale om unified storage i mere end 10 år. Det har været den hellige gral for mig i lang tid. Og her er det. Gudskelov har vi de kraftfulde systemer, som gør det muligt for os at gøre det her, sagde Bill Gates i oktober 2003, da han præsenterede WinFS på udviklerkonferencen Professional Developers.
Men WinFS kom ikke til at hænge sammen.
For Microsoft-udviklerne gav WinFS så mange hovedbrud, at de begyndte at tale om, hvorvidt de kunne få "grisen til at flyve". Billeder af bevingede grise begyndte at dukke på kontorerne og i interne præsentationer. Så det var en lettelse for mange udviklere, da WinFS blev hevet ud af Longhorn i sommeren 2004.
Den 27. august 2004 meldte Microsoft ud, at Longhorn ville være færdig i anden halvdel af 2006. WinFS blev ikke en del af systemet. Jim Allchin havde fået sin vilje, og Vista-udviklingen blev ændret. Som Jim Allchin skriver i sin blog den 12. december 2006:
- Vi ændrede på afgørende vis den udviklingsproces, som blev anvendt, og vi nulstillede Windows Vista udviklingsprojektet i midten af 2004. I bund og grund startede vi forfra.

Den frustrerede Jim Allchin er blevet mere og mere optimistisk, siden han befandt sig i et sort hul i sommeren 2004.
Da han i september 2005 fortalte, at han ville trække sig tilbage, når Vista blev frigivet til forbrugermarkedet, sagde han i et interview:
- Der er svagheder i alt, vi gør i dag, men vi er kommet meget langt i forhold til, hvor vi var.
I sin blog fra den 20. december 2006 er han blevet nærmest euforisk optimistisk:
- To et halvt år senere er Windows Vista blevet et fænomenalt produkt, bedre end noget andet styresystem vi hidtil har bygget, og langt, langt bedre end noget andet software, man kan få i dag.
Jim Allchin har tilsyneladende fået bugt med de indre dæmoner, der plagede ham som ansvarlig for Microsofts største udviklingsprojekt. Tiden vil vise, om Amitabh Srivastavas automatiske kodetjekkere og den forbedrede udviklingsproces har udryddet bugs, sikkerhedsproblemer og generelt hævet kvalitetsniveauet i Windows Vista.
Longhorn-baren er blevet kåret som den bedste skibar i Canada. Vil dens amerikanske navnefætter Microsofts Longhorn, nu Windows Vista, blive kåret som det bedste styresystem i verden?

Kilder:
windowsvistablog.com
Businessweek
Wall Street Journal
Paul Thurrot,
winsupersite.com
Nis Bank Lorentzen,
Divisionschef Windows
Client Microsoft Danmark
Scobleizer,
channel9.msdn.com
Microsoft Research,
research.microsoft.com
crn.com
IDG News Service

Faktaboks:
Det kom ikke med i Windows Vista
WinFS - Windows Future Storage: Dele af teknologien indbygges i SQL Server.

Monad : Shell og scripting miljø til systemadministration. Lanceres som selvstændigt produkt under navnet Windows Power Shell.

Palladium: Sikkerhedssystem, senere kaldet Next Generation Secure Computing Base (NGSCB). Bitlocker og Secure Startup fra Palladium overlevede og blev inkluderet i Vista

faktaboks:
Hvor er de nu?
Jim Allchin trækker sig tilbage, når Vista er lanceret til forbrugerne.

Amitabh Srivastava begyndte efter lanceringen af virksomhedsversionen af Vista i november 2006 at fokusere på Microsofts store fremtidige udfordring: Internetbaserede applikationer. Sammen med Microsofts chefarkitekt Ray Ozzie og en anden tung Microsoftmand, Dave Cutler, ser han på næste generation af Microsofts internet-baserede Live-services.

Brian Valentine forlod Microsoft i september 2006 for at arbejde for Amazon.

Faktaboks:
Vistas udvikling
25. juli 2001
Microsoft bekræfter, at efterfølgeren til XP (kodenavn Whistler) ikke bliver den planlagte Blackcomb, men at der vil være en Windows-release inden Blackcomb. Longhorn bliver projektet senere kendt som. Forventet afskibning 2003.

Oktober 2001
Windows XP bliver frigivet.

April 2002
Jim Allchin, leder af Windows-udviklingen, siger, at Longhorn ikke skal forventes før 2004.

September 2002
Service Pack 1 til Windows XP. Windows Service Pack 2 bliver planlagt til sent i 2003. Grundet mange sikkerhedsproblemer i XP, bliver Service Pack 2 forsinket og binder mange udviklingsressourcer. Udviklingsressourcer som ellers skulle arbejde på Longhorn.

Maj 2003
Microsoft melder, at Longhorn er klar i 2005 sammen med Longhorn Office.

April 2004
Artikel i Businessweek: Longhorn klar i 2006 med nogle features nedjusteret, blandt andet WinFS.
Ifølge Paul Thurrot anbefaler lederen af Windows-udviklingen, Jim Allchin, at starte forfra med Vista baseret på Windows server 2003-kode i stedet for Windows XP-kode.

Maj 2004
Sidste offentlige build i et år, build 4074, præsenteres på Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC).

August 2004
Microsoft melder, at Longhorn er klar i 2006.
WinFS bliver ikke del af Longhorn, men vil blive frigivet separat.
Service Pack 2 Security til Windows XP er færdig. Frigiver udviklingsressourcer til Longhorn.

Juli 2005
Første beta-version af Longhorn. Longhorn skifter navn til Windows Vista.

Januar 2006
Microsoft frigiver beta 2 af Windows Vista.

Juni 2006
Microsoft melder, at WinFS ikke vil blive lanceret som selvstændigt produkt, men vil indgå i Microsoft database-produkt SQL Server.

September 2006
Release Candidate 1 af Vista. 5 millioner Vista-interesserede brugere deltager i RC1.

Oktober 2006
Release Candidate 2 frigives.

November 2006
Microsoft frigiver Windows Vista til erhvervslivet.

30. januar 2007
Microsoft frigiver Windows Vista til forbrugermarkedet.

billedtekst: Fik sin viljeJim Allchin fik til sidst lov til at ændre udviklingen af Vista fundamentalt. Det krævede, at han blev nødt til at droppe sit eget prestigeprojekt: Et nyt filsystem.

Faktaboks:
Vista
Find flere artikler fra Computerworlds Vista-tema på cw.dk/tag/vista og i de foregående numre af Computerworld. Læs også reportagen fra Vista-lanceringen på næste side.

OriginalModTime: 01-02-2007 14:14:30




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere