Fra kodedreng til forretningsstrateg

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 5. januar 2007.


ledelse Udviklingschefen hos Mondo Thomas N. Sørensen elsker at have fingrene i teknikken, men indgår også i Mondos strategiske beslutninger.

Selvom han hyggekodede Assembler og Basic på sin ZX Spectrum, da han voksede op, lå en en it-karriere ikke i kortene for Thomas N. Sørensen. Gennem sit ingeniørstudium vidste han ikke, hvad han skulle arbejde med, når han var færdiguddannet.
Et studenterjob hos Rambøll Informatik gav ham lyst til en it-karriere, og nu forsøger han at forene den tekniske interesse med en strategisk lederrolle som udviklingschef for omkring 30 udviklere i Mondo Solutions.
Mondo er vokset gevaldigt siden Thomas N. Sørensen startede som udviklingschef tilbage i 1999.
- Mondo var en helt anden biks den gang. Der var små 15 personer ansat, da jeg begyndte som udviklingschef for 8-10 udviklere. Jeg virkede som arkitekt og skulle blandt andet være med til at bestemme, hvilke teknologier vi skulle satse på. Det var primært ASP (Microsofts Active Server Pages, red.) og så havde vi et lille Java-ben. Vi har senere besluttet, at vi ikke kan være gode til det hele, så nu satser vi hundrede procent på Microsoft-platformen og .Net, siger Thomas N. Sørensen.
Fra at være fokuseret på teknik er ledelsesmæssige opgaver og interesser begyndt at tage over.
- I kraft af, at virksomheden er vokset, skal vi tage flere strategiske beslutninger. Jeg syntes, at jeg manglede den teoretiske ballast. Den har jeg fået med min MBA (Master of Business Administration, red.), så jeg kan påvirke de strategiske beslutninger i virksomheden, siger Thomas N. Sørensen, der afsluttede en Executive MBA fra Copenhagen Business School oktober sidste år.
MBA-studiet sammen med jobbet som udviklingschef betød nogle lange arbejdsuger, men Thomas N. Sørensen har dog også haft tid til at blive far i sidste måned.
- Det har været hårdt, men utroligt spændende. Jeg kommer med en meget teknisk baggrund, så det er inter­essant at få de andre vinkler med. Det giver mig ballast til Mondos fortsatte vækst, siger Thomas N. Sørensen.
Som næststørste aktionær i Mondo har Thomas N. Sørensen da også en stor interesse i, at Mondo klarer sig bedst muligt.
Mondo annoncerede efter børsnoteringen sidste år, at firmaet vil foretage opkøb for 100 millioner kroner i de næste år. Her skal Thomas N. Sørensen være med i udvælgelsen af hvilke firmaer Mondo skal opkøbe.
- Jeg skal være med til at vurdere, hvilke virksomheder, især udviklingshuse, der skal opkøbes og lægge strategien for væksten, siger Thomas N. Sørensen.

Fingrene i koden
Trods den nye strategiske rolle er Thomas N. Sørensen stadig meget interesseret i teknologien og ønsker at bevare kontakten med den del af sit arbejde.
- Jeg kan ikke holde fingrene væk fra koden og bidrager stadig til projekter, når tiden er til det. Jeg er meget interesseret i at have hands-on og vide, hvad de nye produkter kan, så jeg sidder selv og roder med beta-produkter fra Microsoft. Det bliver selvfølgelig sværere og sværere at have tid til at være med til udviklingsarbejdet, men det er noget som jeg stadig føler meget for. Jeg er også tit med ude og agere som arkitekt. Det kræver, at man holder sig opdateret på den tekniske udvikling, fortæller Thomas N. Sørensen.
Interessen for computere har Thomas N. Sørensen haft fra helt lille, men karrierevejen inden for it var ikke udstukket på forhånd.
- Jeg har altid leget med computere siden jeg var helt lille. Jeg startede med en ZX Spectrum, hvor jeg lavede hyggekodning med Basic og Assembler. Efter ZX Spectrum fik jeg en Amiga og senere en pc, siger den nu 35-årige Thomas N. Sørensen.
Det var dog ikke interessen for it, som førte ham til ingeniørstudiet på DTU.
- Jeg havde ingen ide om, hvad jeg skulle efter gymnasiet. Men da jeg altid har haft flair for matematik og fysik, søgte jeg ind på bygningsingeniørstudiet. Efter et par år fandt jeg ud af, at det ikke var sagen at stå på en byggeplads, siger Thomas N. Sørensen.
I stedet for den specialiserede bygningsingeniørretning, valgte Thomas N. Sørensen en mere bred profil fra Driftsteknisk Institut. Matematik, fysik, projektledelse og økonomi stod blandt andet på programmet, men stadig ikke særlig meget it. Det var først, da han fik et studiejob hos Rambøll Informatik, at it som en mulig karriere begyndte at vise sig for Thomas N. Sørensen.
- Selvom jeg havde rodet med computere på hobbyplan, var det først studenterjobbet hos Rambøll Informatik, der gjorde det klart, at it var en mulighed, siger Thomas N. Sørensen.

Fra SAP til net
Efter Rambøll Informatik kom Thomas N. Sørensen til Andersen Consulting. Her mødte han blandt andet kollegaen Anders Christian Andersen. Det var et møde, der senere fik stor betydning for Thomas N. Sørensens karriere.
Anders Christian Andersen startede nemlig som administrerende direktør for Mondo i 1998, og han kontaktede Thomas N. Sørensen i begyndelsen af 1999. "Er du interesseret i at blive udviklingschef for en internetafdeling," lød tilbuddet fra den tidligere kollega.
Thomas N. Sørensen havde på det tidspunkt skiftet job fra Andersen Consulting til det IBM-ejede MAS, hvor han havde arbejdet som SAP-konsulent. Henvendelsen fra Anders Christian Andersen kom meget belejligt.
- Jeg var 11 måneder hos MAS som SAP-seniorkonsulent. På det tidspunkt var der en lille afmatning på SAP-markedet, og samtidig var jeg begyndt at rode med internet-teknologier i fritiden. Jeg syntes, det var meget spændende, hvad der foregik på internettet, siger Thomas N. Sørensen.
Der var ikke lang betænkningstid hos Thomas N. Sørensen, der tog springet fra SAP-konsulent til internetudviklingschef.
- Det var selvfølgelig noget af et skift at komme fra Andersen Consulting og IBM til Mondo. Det var en helt anden kultur. Jeg var vant til, at Andersen-udviklere sad med skjorte, slips og jakkesæt, og nu kom jeg til Mondo, hvor udviklerne sad i jeans, fortæller Thomas N. Sørensen.
Der var også tale om et teknologisk skift fra SAP-konsulent til internetudvikler. Et skift som Thomas N. Sørensen ikke har fortrudt. Der er konstant muligheder for at dygtiggøre sig i forskellige teknologier.
Mondo lægger nemlig vægt på, at virksomhedens udviklere er certificerede i Microsofts produkter, så Thomas N. Sørensen er selvfølgelig også certificeret som Microsoft Certified Solution Developer.
- Jeg synes selv, at jeg skal tage den medicin, som jeg giver mine udviklere. Certificeringerne har ligget lidt stille, mens jeg tog min MBA, men nu skal jeg op i omdrejninger igen, siger han.

Faktaboks:
Blå it-bog
1993: Studentermedhjælp,
Rambøll Informatik.
1995: Civilingeniør fra DTU.
1996: Powerbuilder og SAP,
Andersen Consulting.
1999: SAP-konsulent hos MAS.
1999: Udviklingschef hos Mondo.
2006: Executive MBA fra CBS.

Billedtekst: udvikling - Jeg skal være med til at vurdere, hvilke virksomheder, især udviklingshuse, der skal opkøbes og lægge strategien for væksten, siger Thomas N. Sørensen, udviklingschef hos Mondo. Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 16-02-2007 13:46:27




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere