Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. december 2006.
Vi får heldigvis adgang til stadig mere computerkraft til at drive både forretninger og samfund mere intelligent og innovativt. I USA overstiger erhvervslivets investeringer i it nu de samlede investeringer i kontorer, varehuse og fabrikker. Det skaber imidlertid også nye udfordringer - ikke mindst med hensyn til at håndtere forureningen fra det nye digitale produktionsapparat.
Selvfølgelig er computere renere som produktionsapparat end fabrikker. Men de er ikke forureningsfri. Computerne indeholder en lang række ikke-nedbrydelige og meget giftige kemikalier og stoffer, og processorkraft kræver masser af energi. Begge dele belaster miljøet og koster dyrt i energiforbrug.
Alene dårligt indrettede serverrum i danske virksomheder koster op mod 200 millioner kroner om året i form af elregninger. Det svarer til energiforbruget i 50.000 parcelhuse - eller en mellemstor dansk by. Ifølge eksperterne kan det forbrug halveres ved at modernisere serverrummene (se side 26). Med andre ord pumper de danske serverrum i dag for 100 millioner kroner energi ud i atmosfæren til ingen verdens nytte, fordi it-chefen og den øvrige ledelse lader stå til.
Den situation er uholdbar. Daglige nyheder om global opvarmning, debat om CO2-udledninger og en voksende bekymring blandt borgere verden over om vor planets fremtid vil skabe et voksende pres på it-branchen for at tænke mere grønt end tidligere.
Miljøorganisationen Greenpeace har identificeret "it-forureningen" som et nyt fokusområde og udarbejdet en liste over verdens største pc-grise - en negativliste, som allerede gør ondt på mange af verdens største producenter. Det er let at se en supplerende liste for sig over it-brugere. For eksempel er Google allerede i dag med sine voldsomme serverparker den største elforbruger i visse amerikanske stater og dermed et oplagt mål for aktioner på it-området, der kan ligne hvad Shell har oplevet på olieområdet.
Al Gore, som sidder i bestyrelsen for Apple og er rådgiver for Google, har da også allerede haft besøg af miljøforkæmpere med lange kravlister.
Vi er foreløbig i de tidligere faser af en samfundsdebat om it-forureningen. Vi har endnu ikke set en bred folkelig harme, som mobiliserer politiske indgreb. Men det er kun et spørgsmål om tid. Derfor er det også nu, den rettidige omhu skal udvises.
Ifølge Gartner vil forbrugere og virksomheder i de næste fem år udskifte flere end 800 millioner pc'er. Knap halvdelen vil ende som teknologiskrotbunker på opfyldningspladser verden over, hvor giftige kemikalier vil forurene omgivelserne. Det er ikke vanskeligt at se tv-billederne for sig.
Hvis it-branchen og de store danske it-brugere vil påvirke fremtidens samfundskrav til it-udstyr og it-anvendelse, så skal den proaktive indsats præsenteres nu. Det er ikke vanskeligt at se for sig en it-miljølov, som dikterer eksponentielle grønne it-afgifter på it-forbruget, krav om detaljeret energimærkning og rapportering af it-udstyr, miljømæssig komponentdeklaration, retningslinjer for indretning og drift af serverrum (placering, dimensionering, isolering, ventilering med tilhørende ansøgninger og inspektioner), tilladt oppetid for it-arbejdsstationer (skal gå i standby senest to minutter efter sidste tangent-berøring), et it-genbrugssystem, og meget mere.
Et gennemtænkt udspil til ren dansk computerkraft fra ITEK, IT-Branchen og Dansk IT kan balancere hensynene og ikke blot påvirke fremtidens danske regler, men inspirere den internationale debat om miljøregler for det digitale samfund.
OriginalModTime: 30-11-2006 13:31:15