På plads med de åbne standarder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. oktober 2006.


Offentlig it i fremtiden er dybt afhængig af, at åbne standarder dominerer. Mogens Kühn Pedersen fra CBS mener, at åbne standarder er den eneste vej at gå.

Det er afgørende, at regeringer og politikere bruger deres markedsposition til at sikre åbne standarder. Det kan blive meget dyrt at blive bundet til enkeltsystemer og leverandører i fremtiden. Så klar er beskeden fra en af Danmarks førende forskere i åbne standarder, Mogens Kühn Pedersen.
Mogens Kühn Pedersen, institutleder og professor ved Copenhagen Business School mener, at der er behov for både udsyn og kompetencer i det offentlige Danmark, hvis åbne standarder skal blive en succes. Desuden ser han et stort behov for en it-strategi for hele landet.
- Vi har nået et niveau, hvor vi skal omsætte Vidensskabsministeriets hvidbog fra en vejledning til nogle hovedveje i dansk it-politik, siger Mogens Kühn Pedersen. Han har lavet flere forskningsprojekter i åbne standarder, og netop standarderne har ifølge professoren en helt central rolle i det offentlige i fremtiden.
- Når man udvikler systemer, skal man sikre, at de kan laves om. Det gør man bedst med åbne standarder, siger han og forklarer, at det kan blive meget dyrt at blive bundet til enkeltsystemer og leverandører i fremtiden. Lidt simpelt kan man sige, at brikkerne i puslespillet skal have samme størrelse. Så kan puslespillets motiv være forskelligt, mens brikkerne stadig passer sammen.

Mogens Kühn Pedersen og adjunkt Vladislav Fomin, begge fra Copenhagen Business School, er ved at lægge sidste hånd på et forskningsprojekt om åbne standarder. Projektet "Open Standards and their early adoption" har resulteret i foreløbig to rapporter og den tredje og sidste er på vej. Mogens Kühn Pedersen vil dog godt løfte sløret for nogle af de resultater, som rapporten peger på. Rapporten bygger på et såkaldt delphi-studie, hvor en række eksperter er blevet bedt om at forholde sig til vigtigheden af åbne standarder og en række problemfelter omkring standarderne.
- Det er helt centralt, at eksperterne mener, at åbne standarder er utroligt vigtige. Det er de enige om. Der er mere spredning på spørgsmålet om hvor presserende det er, konstaterer Mogens Kühn Pedersen.
Ekspertgruppen er sammensat bredt med repræsentanter fra såvel forskning, regeringer og industri, og der er tale om nogle af de fremmeste eksperter på området på verdensplan. Rapporten giver altså et højt kvalificeret bud på situationen lige nu.
- Hele vores offentlige sektor er dybt lejret i it-systemer. Det, vi er i gang med, er faktisk en ombygning af den offentlige sektor, når vi indfører åbne standarder, siger Mogens Kühn Pedersen.
Han mener, at der er flere afgørende elementer i den måde det offentlige håndterer it, som skal laves om. Det er helt centralt, at det offentlige gør data fri af de programmer, som bruges til at behandle dem. Data indlejret i enkeltsystemer øger risikoen for at blive låst til et system. Derfor er de åbne standarder essentielle for en fleksibel og økonomisk styring af offentlig it.
- Vi skal have et mere langsigtet blik for it i det offentlige, siger Mogens Kühn Pedersen.
Han mener, at der er et meget stort behov for at det offentlige opruster med medarbejdere, der har et indgående kendskab til it. Han mener, at den nuværende situation, hvor mange medarbejdere er certificeret i enkeltsystemer er en fejl.
- De bliver nødt til at kunne tage de her beslutninger på et meget højt niveau, siger professoren. Han forklarer, at det ikke er nok med kortsigtede løsninger og efteruddannelse.
- Der er brug for et væsentligt økonomisk og politisk løft. Det er de lange, tunge dyre uddannelser, som vi skal have flere af. I hvert fald hvis vi vil undgå sager som EPJ og lønsystemproblemerne, siger Mogens Kühn Pedersen.

Han mener, at det er meget vigtigt, at offentlige it-kontrakter i højere grad begrænser leverandørerne. For løsninger som har flere funktioner end forudsat, kan låse myndigheden til en leverandør. Derfor er det tvingende nødvendigt at sætte fokus på test af nye systemer. Mogens Kühn Pedersen mener, at det vil flytte konkurrencen fra funktionalitet til konkurrence på hvem der kan levere den bedste kode.
Den type konkurrence ville sikre, at det bliver lettere at få det offentlige it-puslespil på plads.

Faktabokse

Åbne standarder
Beskrivelsen af en åben standard skal være offentligt tilgængelig. Standarden skal fastsættes i en standardiseringsorganisation, hvor alle parter har mulighed for at blande sig i udformningen.
Med en åben standard bliver det muligt for alle at levere produkter til denne standard. Gennem åbne standarder skulle det bliver lettere at kommunikere på tværs af forskellige programmer og platforme.

Åbne standarder har i princippet ikke noget at gøre med open source-software. Åbne standarder betragtes dog som en af forudsætningerne for udbredelse af open source.

Open Source
I princippet betyder open source, at kildekoden til softwaren skal være frit tilgængelig for andre udviklere. Dermed kan alle frit videreudvikle og benytte softwaren.

Åbne formater
Format bygget på åbne standarder. Det står alle udviklere frit for at benytte et åbent format. Open Document Format (ODF) er et eksempel på en åben standard for et dokument-format, modsat eksempelvis Microsofts nuværende doc-format, som udelukkende er udviklet af Microsoft.

Open Document Format bliver ofte sat i forbindelse med open source-kontorprogrammet OpenOffice, som bruger formatet, men formatet er ikke bundet til OpenOffice.

OriginalModTime: 19-10-2006 15:31:05




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere