Autodidakt udvikler med ph.d.-grad

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 6. oktober 2006.


softwareudvikler Kresten Krab Thorup lærer bedst ved at gøre tingene i praksis. En pragmatisk tilgang til softwareudvikling gav arbejde hos NeXT Software og indflydelse på udformningen af Java.

Interviewet var nær gået i vasken.
Kresten Krab Thorup - partner i den danske software- og konsulentvirksomhed EOS (Eastfork Objective Space), medarrangør af udviklerkonferencen JAOO i denne uge i Århus, tidligere udvikler hos NeXT Software og udvikler af GNU Java-fortolkeren gij - havde lagt sig med lungebetændelse.
- Ja, den er kommet snigende de seneste par uger, siger 36-årige Kres-ten Krab Thorup om lungebetændelsen, mens han leder efter et ledigt mødelokale, så vi kan tale i fred.
Han taler engageret om sit arbejde med it. Engagementet får et ekstra nøk, når han fortæller om de programmer, han har udviklet, som hjælper andre folk til en nemmere hverdag.
- Det er skideskægt at lave noget som folk rigtigt bruger, og som gør dem mere effektive, siger Kresten Krab Thorup.

Som en del andre it-folk i hans alder startede interessen for computere med en Vic-20.
- Min fætter fik en Vic-20. Her startede det for mig. Da han mistede interessen for den, købte jeg den af ham, siger Kresten Krab Thorup.
Hvor de fleste af hans jævnaldrende foretrak at bruge Vic-20 som spilkonsol, var det i høj grad muligheden for selv at programmere og skabe ting på computeren, der
fascinerede den da 13-årige skoleelev. Da han kom i gymnasiet fik han en Commodore64. En klassekammerat lærte ham at programmere maskinkode, og efterhånden tog pro-
grammeringen mere og mere af hans tid.
- Jeg var nok lidt af en nørd, og mine forældre var meget bekymrede. De var bange for, om jeg kunne få afløb for min kreativitet i den verden. Jeg havde altid tegnet meget og spillet teater. De kunne ikke rigtig se, hvordan den kreativitet kunne komme til udfoldelse via computerne, siger Kresten Krab Thorup.
Det var nærmest en naturlig udvikling, at han efter gymnasiet endte på Aalborg Universitets naturvidenskabelige basisuddannelse og derefter på datalogistudiet.

Meget kodeinteresserede kan godt gå hen og blive skræmt af datalogi-studiets store indhold af formelle matematiske metoder, men for Kres-ten Krab Thorup var datalogistudiet en fornøjelse.
- Det var nok heldigt, at jeg kom til Aalborg Universitetscenter. Der er plads til praktisk orienteret datalogi. Dels i studieformen, hvor man arbejder sammen i grupper og dels er rammerne gode for praktisk datalogi, siger Kresten Krab Thorup.
Netop fokus på det praktiske går igen, når Kresten Krab Thorup fortæller om sin uddannelsesmæssige baggrund - og sin professionelle karriere.
- Selvom jeg har en lang uddannelse, så har jeg i virkeligheden aldrig fulgt kurserne så tæt. De har langt hen ad vejen fungeret som inspira-tion for mine egne projekter. Jeg er ikke den store teoretiker, jeg lærer i høj grad ved at gøre tingene selv. På trods af min lange uddannelse er jeg nok forholdsvis autodidakt, griner Kresten Krab Thorup.
Det var universitetets compiler-kursus, der for alvor satte gang i Kresten Krab Thorups karriere. Inspireret af kurset skrev han et runtime-miljø til GNU Objective C-compileren og udbyggede C-compileren.
- Jeg fandt den her halvbryggede ting. NeXT Software havde Objective-C som de brugte til operativsystemet, og de havde frigivet noget kode som open source. Jeg begyndte som et fritidsprojekt at udbygge compileren og skrive et runtime-miljø, siger Kresten Krab Thorup.

Kresten Krab Thorups arbejde med Objective-C blev bemærket og værdsat. I juni 1993 kom der en e-mail fra NeXT Software, grundlagt af Steve Jobs og på det tidspunkt et af de hotte firmaer i it-industrien: Er du inter-esseret i at arbejde for os?
- Mailen kom ud af det blå. Selvom jeg ikke havde afsluttet min uddannelse, var chancen for god til at lade gå fra sig. Der gik kun fem dage, så sad jeg derovre til jobsamtale, fortæller han.
- Det var fantastisk at være i Next på det tidspunkt. Det var lidt ligesom, Google er i dag med en masse dygtige folk. Vi skulle udvikle operativsystem, udviklingsværktøjer og desktop-applikationer Det var et privilegium at være med i de år, siger han.
Kresten Krab Thorup stod for compiler-udviklingen for tre sprog: C, Objective C og C++. Compilerne skulle køre på fire forskellige hardware-arkitekturer: Motorola, Sparc, HP-PA og Intel.
- Det var meget spændende. Internt i NeXT sendte vi nye releases af det, vi arbejdede med, ud i organisationen en gang om ugen. Compilerne skulle anvendes til at skrive applikationer med, så der var direkte og kontant tilbagemelding på vores arbejde, griner han.

Gennem sit arbejde hos NeXT Software kom Kresten Krab Thorup til at stå som opfinder af en teknologi, der blev patenteret. Patentet er en mekanisme til at håndtere distribueret programmering mellem forskellige objektmodeller og er baseret på et NeXT-projekt kaldet D'OLE.
- Det mindede lidt om CORBA, RMI og .Net Remoting. Det gav muligheder for, at distribuerede OLE-objekter kunne tale sammen. Samtidig kunne andre teknologier som Smalltalk også tale med OLE-objekter, forklarer Kresten Krab Thorup.
Selvom han står bag et patent, er han stærkt kritisk over for udviklingen på patentområdet.
- Softwarepatenter er et stort problem, specielt for små virksomheder. Der bliver udtaget så mange patenter på forholdsvis almindelige ting. Ofte udtages der patenter på løsninger som enhver almindelig dygtig professionel udvikler vil komme frem til, når et givet problem skal løses. Det underminerer valideteten af
patenter. Argumentet om, at patenter er til for at beskytte små og svage virksomheder holder ikke vand.
I praksis er det de store virksomheder, der skovler patenter ind, siger han.
Kresten Krab Thorup blev opfordret af Next Software til at søge om patent og blev lokket med en bonus på 3.000 dollars. En bonus, som han aldrig fik, da patentet først blev udstedt til Apple i 2002 - seks år efter han stoppede hos NeXT Software.
Ifølge Kresten Krab Thorup er det meget udbredt, at store virksomheder på den måde opfordrer og motiverer ansatte til at søge om patenter.
- Det foregår stadig i stor stil i de store virksomheder. Patenter bør kun gives til løsninger med ægte opfinderhøjde. Mit patent havde ikke særlig stor opfinderhøjde, siger han.

Efter årene i Silicon Valley vendte Kresten Krab Thorup tilbage til Danmark. Her færdiggjorde han sin uddannelse på Aarhus Universitet med en ph.d.-grad og blev mere og mere involveret i programmeringssproget Java.
- Jeg har været interesseret i Java, lige siden det kom frem. Der gik et sus igennem Silicon Valley, da Netscape besluttede sig for at putte Java i deres browser, siger hanp, der også var med i en Java-taskgruppe hos NeXT Software.
Det var dog via sine ph.d.-studier, at han for alvor blev involveret i
Java-familien. Med sin ph.d.-afhandling om generiske typer i objektorienteret sprog kom han til at sidde med i Java Community Process' ekspertgruppe om generiske klasser i Java. Senere deltog han i specifika-tionsarbejdet for den nuværende enterprise-version af Java; Java EE 5. Den baggrund giver ham en ekstra ballast i det daglige arbejde i EOS.
Her sidder han blandt andet i en gruppe, der arbejder med værktøjer til performancemåling i store komplekse Java-installationer.
- Vi kommer rundt til store serverinstallationer, hvor der kører Java-applikationer. Java-applikationerne kommunikerer med andre systemer, der er leveret af forskellige underleverandører og anvender forskellige teknologier. Når systemerne integreres, bliver det sværere at gennemskue, hvor eventuelle problemer opstår. Hvor bruges ressourcerne, hvad er skyld i lange svartider. Vi prøver så at indbygge vores erfaringer i vores performance-måleværktøjer, så andre kan få glæde af det, siger Kresten Krab Thorup.
Baseret på sin praktiske erfaring har Kresten Krab Thorup advaret mod en kritikløs omfavnelse af vi-sionen om en stor sammenhængende it-arkitektur, hvor alle systemer er forbundet med hinanden.
"Vi er ved at opbygge et veritabelt babelstårn af it og systemer, som ingen kan overskue," har han blandt andet sagt.
Hvad mener han med det?
- Der er en række virksomheder, der står med systemer, der skal integreres. Typisk er der en vision om, at det hele skal integreres inklusive supply chain, underleverandører og samarbejdspartnere. Visionen tager nogle gange overhånd. Det er en meget massiv udfordring at lave integrationen. Der er mange, der bliver solgt på ideen om SOA. De overser kompleksiteten i den serviceorienterede arkitektur, siger Kresten Krab Thorup.
Samtidig er der også en række problemer i SOA som ikke nævnes af SOA-leverandørerne.
- I kølvandet af SOA opstår der problemer med dataintegritet, hvornår er data valide og hvem ejer data, siger Kresten Krab Thorup.
- Vi skal ikke gå mod stadig mere integrerede systemer, men vi skal være yderst kritiske over for visionen om den store serviceorienterede arkitektur, siger han.

Foruden det praktiske arbejde i EOS deltager Kresten Krab Thorup også med stor interesse i planlægningen af JAOO-konferencen, en af Europas største udviklerkonferencer, som slutter i denne uge.
Det er en aktivitet, som han sammen med de øvrige EOS-ansatte har puslet med i det seneste halve års tid. Konferencen anses som en af de førende udviklerkonferencer i Europa. Med ledende tekniske profiler fra Google, Amazon, Microsoft og IBM som foredragsholdere og en lang række sessioner om udviklingsmetoder og teknologier, er konferencen velbesøgt. Ifølge Kresten Krab Thorup er hemmeligheden, at EOS inviterer dem, de gerne selv vil se og høre.
- Vi betragter lidt konferencen som vores egen efteruddannelse. Vi laver it-systemer og hjælper andre med it. På konferencen præsenterer vi en bred vifte af problemstillinger og emner, som man bør kende til i den forbindelse, siger han.
I fem måneder har Kresten Krab Thorup boet i en campingvogn, da han og hans familie er ved at bygge hus. Han hoster endnu en gang, men det er ikke campingvognstilværelsen, der har gjort ham syg.
- Nej, huset er halvfærdigt, så vi er flyttet indenfor, og der er varme i huset, griner han.
- Min læge siger, at jeg ikke må stresse, så det gør jeg så ikke, siger Kresten Krab Thorup, der sammen med resten af EOS i den forløbne uge har haft omkring 1.200 udviklere, it-arkitekter og projektledere på efteruddannelse på JAOO-konferencen.

Faktaboks:
Blå it-bog
Udvikler af AUC TEX.
Redigering af LaTeX-dokumenter i GNU Emacseditoren.
Udvikler af GNU Objective-C runtime samt udvidelser til compiler.
Ansat hos NeXT Software 1993-1996.
Vinder af programmeringskonkurrencen JavaCup på den første JavaOne-konference, 1996.
Udvikler af gij, GNU Interpreter for Java.
Med i specifikationsarbejdet for generiske klasser i Java (JSR14).
Med i specifikationsarbejdet for Java EE 5 (JSR 244).
Partner i EOS, 1999.
Ph.d. fra Aarhus Universitet, 2000.

Billedtekst: Java-fan Kresten Krab Thorup har været fascineret af programmeringssproget Java, lige siden det kom frem.Foto: Mai Skou Nielsen

OriginalModTime: 14-11-2006 14:06:54




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere