Fibervision skal drive ny ComX-vækst

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.


Bredbåndsselskabet ComX har i løbet af sin korte levetid både oplevet ukontrolleret storvækst og efterfølgende storvask. Nu er skuden rettet op, og væksten vendt tilbage.

Danskernes uudslukkelige tørst efter lynhurtige bredbåndsforbindelser, gerne kombineret med tv-signaler og telefoni i et og samme kabel (såkaldt triple-play), sender bredbåndsselskabet ComX ind på en andenplads på dette års liste over Danmarks hurtigst voksende it- og teleselskaber.
Det kommer ikke som den store overraskelse, da ComX - på godt og ondt - har levet en vækstkomets tilværelse siden det i 2002 besluttede sig for at tage konkurrencen op mod den etablerede telebranche. ComX var fra begyndelsen lidt af en rebel på bredbåndsmarkedet, da det satsede på egen infrastruktur i stedet for, som de fleste konkurrenter, at leje sig ind på TDC's netværk.
ComX sælger fiberforbindelser til bolig og grundejerforeninger, hvor internet, telefoni og tv leveres via ét stik i væggen. Den cocktail har fra dag ét været en eftertragtet vare, og ComX voksede i løbet af tre år fra 2 til 230 ansatte. Da der var allermest tryk på, havde ComX ifølge daværende direktør Dennis Rohde 40.000 kunder (juli 2005). Men så begyndte alt at gå galt, og det viste sig, at den voldsomme vækst var dyrt købt.
Dyre lærepenge
Først tabte ComX en sag i fogedretten til Viasat, fordi det havde distribueret TV3 i sit fibernet uden at have fået lov. Dennis Rohde blev fyret i efteråret 2005, og den nye ledelse holdt storvask, hvilket kostede næsten halvdelen af medarbejderne jobbet. Det viste sig hurtigt, at ComX-skuden reelt var uden styring og lækkede den ene million efter den anden. Det fik bl.a. det islandske selskab Dagsbrún SMS til at løbe skrigende væk, da det gennemførte en due diligence for at overtage selskabet.
Den voldsomme vækst i omsætning - fra 18 til 102 millioner kroner fra 2004 til 2005 - kostede selskabet et minus på 35 millioner kroner alene i regnskabsåret 2005, men ComX' administrerende direktør, Nils Overgaard, mener, at de blodrøde bundlinjer nu er fortid i selskabet.
- Det er dyrt at vokse, og der var en del uregelmæssigheder, der skulle ryddes op i. Det er gjort nu, og vi har i dag ca. 30.000 kunder, positiv drift, og er på vej med overskud på bundlinjen i årets fjerde kvartal, siger Nils Overgaard.
Store fiberdrømme
Han trådte ind i selskabet samtidig med, at it-millionæren Finn Helmer investerede i ComX og blev bestyrelsesformand. Helmer har i flere år optrådt som en sand fiberapostel og forkyndt budskabet, at en 10 gigabit fiberforbindelse burde være hver husstands eje. Argumentet er, at Danmark kan blive verdensleder på området, hvilket kan løfte hele samfundet til gavn for økonomien. Da Helmer trådte
ind i ComX, blev fibervisionen også ComX' vision.
- Jeg er overbevist om, at jo hurtigere vi får rullet fiber ud til så mange danskere som muligt, jo hurtigere får vi gang i udviklingen af de digitale netværkstjenester, som bliver en meget vigtig del af fremtidens økonomi, siger Nils Overgaard.
Visionen indebærer blandt andet, at ComX hele tiden bestræber sig på at være på forkant med teknologier som IP-tv, video on demand og andre on demand-tjenester, men også at selskabet indgår alliancer med andre spillere på bredbåndsmarkedet.
- Vi kommer til at se flere samarbejder med eksterne partnere fremover. Vi har eksempelvis indgået en aftale med ESS Bredbånd i Sønderjylland, hvor vi står for indholds- og servicesiden af et fibernetværk, der potentielt når ud til 80.000 sønderjyder, siger Nils Overgaard.
Det er også et signal om, at selskabet er "ved at bevæge sig op i værdikæden", som direktøren udtrykker det.
- Vi kommer til at arbejde meget tættere sammen med indholdsudbydere, så vi kan levere unikt indhold til vores kunder. Det kan eksempelvis være spil, film, video, lokal-tv etc., som er målrettet en meget specifik kundegruppe, siger Nils Overgaard, der forventer, at ComX i 2008 er den førende udbyder af fiberbaserede bredbåndsløsninger herhjemme med mindst 100.000 kunder.

Billedtekst:
- Jo hurtigere vi får rullet fiber ud til så mange danskere som muligt, jo hurtigere får vi gang i udviklingen af de digitale netværkstjenester, siger Nils Overgaard, ComX.
Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 04-10-2007 13:38:57




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere