Mobiltelefoni og IP-telefoni fusionerer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. maj 2006.


Danske teleselskaber står klar med løsninger, der kombinerer traditionel mobiltelefoni med IP-telefoni.

I England har man allerede et stykke tid haft mobiltelefoner, der kan skifte fra det almindelige mobilnet over til telefon via internettet. Det er det engelske teleselskab BT, der har markedsført løsningen Fusion siden sidste år. Fusion giver mulighed for at anvende en bredbåndsforbindelse til telefonopkald fra en mobiltelefon.
Løsningen kræver, at man anvender BT's Home Hub til sin bredbåndsforbindelse og Motorola-mobiltelefoner udstyret med Bluetooth. Når man er indenfor rækkevidde af BT's Home Hub, vil mobiltelefonen anvende bredbåndsforbindelsen ved at bruge Bluetooth til at kommunikere med hub'en. Når man er uden for rækkevidde af BT's Home Hub, anvendes det normale mobilnet til telefonopkald.

Danske teleselskaber forventer, at være klar med tilsvarende løsninger senere i år.
- Vi lancerer en løsning, som minder om BT Fusion i løbet af i år. Forskellen er blot, at vi benytter en nyere teknologi end BT, lyder det fra Telias pressechef Rune Fick Hansen.
Telia forventer at anvende den trådløse netprotokol 802.11 i stedet for at anvende Blue­tooth til at skabe forbindelse mellem mobiltelefon og bredbånd. Som BT vil Telia anvende den såkaldte UMA-teknologi. UMA udvider populært sagt mobilnettet til internettet, ved at etablere en IP-forbindelse til en såkaldt GAN-controller i mobilnetværket. GAN-controlleren får mobilopkaldet via internettet til at se ud som et almindeligt mobilopkald via mobilnettet.

Hos Danmarks største teleselskab TDC regner man også med, at lancere en løsning magen til BT's Fusion.
- Vi har længe testet på det samme udstyr som BT anvender kommercielt. Blandt andet Motorolas specielt tilrettede Razr-modeller, der anvender Bluetooth. Når vi kommer med vores løsning, bliver det dog ikke med Bluetooth men med WLAN (trådløs net baseret på 802.11, red.), siger Gert Rieder, direktør for TDC Privat, hvor han har ansvaret for konvergensløsninger af mobil og fastnet.
I modsætning til BT og Telia vil TDC basere sig på SIP-teknologien frem for UMA. Med SIP-teknologien omdannes mobilopkaldet til rigtig Voice over IP (VoIP).
- Det ser ud til, at SIP-terminalerne bliver mere populære end UMA-terminalerne og derfor går vi SIP-vejen. Hvis der kommer et fornuftigt udbud af SIP-terminaler, introducerer vi vores løsning i år, siger Gert Rieder.
d.mygind@cw.dk

Læs også tema side 20-21
Sip-protokollen
Session Initiation Protocol (SIP) er en standard udarbejdet af standardiseringsorganet IETF. SIP er en protokol for, hvordan der etableres sessioner via et IP-netværk. Det kan være en simpel tovejs telefonsamtale eller en flerbruger multimedie-session med tale og billeder.

UMA/GAN
Unlicensed Mobile Access (UMA) skiftede egentligt navn til Generic Access Network (GAN) i april 2005 da standarden blev overtaget af 3GPP, men betegnelsen UMA anvendes stadig.

OriginalModTime: 10-05-2006 13:30:46




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere