Mobiltelefoni overtager fastnettelefoni

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. maj 2006.


Virksomheder kan spare penge ved at skifte fastnet ud med mobiltelefoner. For mindre virksomheder er mobiltelefoni bedre end IP-telefoni, mener analytiker

Antallet af fastnetabonnenter i Danmark falder, mens antallet af mobilabonnenter stiger. Tal fra IT- og Telestyrelsen viser, at i løbet af de seneste tre år er antallet af fastnetabonnenter faldet fra 67,9 til 62,9 pr. 100 indbyggere. I samme tidsrum er antallet af mobilabonnenter steget gevaldigt. Fra 84,3 til 100,8 mobilabonnenter pr. 100 indbyggere. I gennemsnit har hver dansker altså lidt mere end en mobiltelefon.
Med det stigende antal mobiltelefoner går flere og flere telefonsamtaler også fra mobil til mobil. Den kendsgerning kan betyde en accelerering af fastnettelefoniens endeligt. I dag betaler man nemlig mere for at ringe fra en fastnettelefon til en mobiltelefon, end man betaler for at ringe fra en mobiltelefon til en anden mobiltelefon.
- Typisk betaler man mellem 1,50 og 1,75 kroner for at ringe fra en fastnettelefon til en mobiltelefon, mens man betaler en krone eller derunder for at ringe fra mobiltelefon til mobiltelefon, siger Jane Ørum, overkontrollør hos IT - og Telestyrelsen.
Hvis man har mange opkald til mobiltelefoner, vil man kunne spare penge ved at ringe fra en mobil frem for en fastnettelefon. Det faktum har allerede fået nogle virksomheder til helt at fravælge fastnettelefonen til fordel for mobiltelefonien.
- Vi ser en lang række virksomheder der går over til rene mobile løsninger, lyder det fra Telias pressechef Rune Fick Hansen.
Han bakkes op af teleanalytiker Torben Rune fra Netplan:
- Vi har rådgivet nogle virksomheder til helt at droppe fastnet og udelukkende anvende mobiltelefoner, siger Torben Rune.
Vil fastnettelefonien så helt blive udmanøvreret af mobiltelefonien? Ja, hvis man skal tro analytikere og teleselskaberne selv, så vil mobiltelefonien i fællesskab med IP-telefoni erstatte den traditionelle fastnettelefoni. Eksempelvis har Forrester Research forudsagt, at fastnettelefonien i 2020 vil være forsvundet. Hos teleselskabet Telia tror Rune Fick Hansen endda, at udfasningen af fastnettelefonien vil ske hurtigere.

Torben Rune mener også, at fastnettelefonien taber i det lange løb. Han har en tommelfingeregel, der lyder, at hvis 20 procent af udgående opkald er til mobiltelefoner, så skal man overveje at udskifte fastnettelefonerne med mobiltelefoner. Han fremhæver, at mindre virksomheder får mest ud af at erstatte fastnettelefonien med mobilløsninger frem for de ellers meget promoverede IP-telefoniløsninger.
- Kommuner, der har geografisk adskilte kontorer som rådhus, skoler og daginstitutioner, har et besparelsespotentiale ved at vælge IP-telefoni, ligesom store organisationer har. En virksomhed, der har det hele samlet et sted, har stort set ikke noget at spare ved IP-telefoni, mener Torben Rune.
Han oplyser, at de fleste teleselskaber i dag har mobile løsninger som tilfredsstiller mindre virksomheders behov.
- Erhvervsløsningerne har stort set samme funktion som det omstillingsanlæg, der i dag betjener virksomheden. Man kan tage imod opkald, der er nummerportering og viderestilling af opkald. Det man før brugte telefonanlægget til, kan man i dag klare mobilt, siger Torben Rune.
Han understreger, at IP-løsningerne har relevans, blot til større virksomheder.
- Hvis man kommer over 75 brugere, så bliver mobilløsningerne for tunge rent teknisk. Kommer man over 100 medarbejdere, bruges telefonomstillingen også på en anden måde end i den lille virksomhed. Der vil måske være behov for interaktiv voice-response, ordreafgivelse pr. telefon og mere call-center-lignende funktionalitet, siger Torben Rune.

Billedtekst:
væk med ledningen Teleanalytiker Torben Rune, Netplan, mener, at fastnettelefonien taber i det lange løb. - Vi har en tommelfingerregel, der siger, at hvis 20 procent af udgående opkald er til mobiltelefoner, så skal man overveje at udskifte fastnettelefonerne med mobiltelefoner, siger Torben Rune. Arkivfoto: Torben Klint

Boks:
tjek prisen
På it- og telestyrelsens teleprisguide www.teleprisguide.dk kan du checke prisen for forskellige telefoniløsninger baseret på dit forbrugsmønster. IP-telefoni er ikke indbygget i prisguiden, men IT-og Telestyrelsen oplyser, at det vil ske i løbet af i år.

OriginalModTime: 10-05-2006 13:34:25




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere