Hov, vi har en mainframe stående i vores netværk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. april 2006.


Værktøjer, der automatisk indsamler information om it-infrastrukturen, kan give mange aha-oplevelser.

I november sidste år fik nogle engelske regeringsembedsmænd røde ører. En afdeling i den engelske regering var netop begyndt at bruge programmet Discovery, der automatisk registrerer, hvilke maskiner der er koblet til et netværk.
Til embedsmændenes store overraskelse viste programmet, at afdelingen havde en mainframe koblet på sit netværk. Ifølge afdelingens registrering af it-udstyr rådede man ikke over en mainframe. Embedsmændene tog derfor kontakt med leverandøren Centennial software. Embedsmændene var overbevist om, at Discovery havde indsamlet oplysningerne fra et forkert netværk.
- Vi sendte en tekniker ud for at undersøge, hvad der var sket. Det viste sig imidlertid, at Discoverys fund var rigtigt: Der var en mainframe koblet til afdelingens netværk, siger Matt Fisher, vice president for Centennial Software.

Men ikke nok med det. En nærmere undersøgelse viste, at mainframen sammen med 200 pc'er, som embedsmændene heller ikke kendte noget til, rent faktisk tilhørte afdelingen. Mainframen og pc'erne var blevet installeret cirka fem år tidligere i forbindelse med et projekt, som nu var afsluttet. Derefter havde man tilsyneladende glemt alt om projektets mainframe og pc'er.
- Afdelingen råder over en masse bygninger, og mainframen var blevet installeret i en af bygningerne. Hidtil havde man foretaget manuel registrering af maskiner, og man havde ganske enkelt ikke lavet audit i den bygning, forklarer Matt
Fisher.
Der er tilsyneladende behov for værktøjer til at holde styr på it-aktiverne. En undersøgelse for nylig, foretaget for asset management-virksomheden Touchpaper, viste, at mere end otte ud af ti mellemstore engelske virksomheder ikke havde et klart overblik over deres it-aktiver.

Det er ikke kun hardwaren, der skal være styr på. Det er mindst lige så vigtigt at have styr på, hvilken software der er installeret på de enkelte maskiner. Hvis der ikke er styr på softwarelicenserne, kan man dels risikere, at der anvendes software uden licens, dels at man betaler licens for programmer, som ikke anvendes.
Endelig er der hele sikkerhedsproblematikken. Glemte softwareprodukter, der ikke opdateres, kan udgøre en potentiel sikkerhedsrisiko.
I Danmark lavede revisionsfirmaet KPMG i 2004 en gennemgang af licensforholdene i flere hundrede danske virksomheder. Dengang vurderede KPMG, at under ti procent af de danske virksomheder havde fuldstændig styr på licenserne. For det engelske regeringskontor betød de glemte pc'er og mainframen et større licensstyringsarbejde.
- Det var lidt af en hvepse­rede at stikke hånden i. Ud over hardwaren var der selvfølgelig al mainframe- og pc-softwaren, som ikke var registreret, siger Matt Fisher.

Centennial er blot en leverandør af såkaldte asset management-værktøjer. Leverandører som BMC, HP, IBM og Microsoft har alle værktøjer, der skal hjælpe it-chefer og driftsfolk med at få overblik over deres it-infrastruktur; hvordan er netværket opbygget, hvilke enheder er tilsluttet netværket, og hvilken software er installeret på hvilke maskiner.
Hvis man ønsker en grundig styring af it-aktiverne, forudsætter de fleste asset management-systemer, at man installerer agenter på klient-maskinerne.
- Discovery anvender klientagenter på pc'er, hvis man ønsker en konstant overvågning. Eksempelvis kan man holde øje med, om der installeres fildelingssystemer, og hvor mange MP3-filer der er installeret på en pc, forklarer Matt Fisher.

Dermed kan et asset management-system også være med til at håndhæve en firmapolitik om eksempelvis download af musikfiler. Men den primære opgave for asset management-systemerne er dog at holde styr på it-aktiverne i virksomheden.
Hverken mainframen eller de 200 pc'er havde fået installeret Discovery-agenter, men de blev opdaget ved hjælp af SNMP-protokollen.
- Discovery anvender noget, vi kalder LANProbe, som lytter efter netværkstrafik fra routere, firewalls, printere, switche og så videre. Enhver maskine med et IP-nummer kan findes med LANProbe. Hvis de samtidig er SNMP-
forberedte, kan man få yderligere oplysninger om leverandør, model og type, siger Matt Fisher.

Boks:
CMDB og snmp
Configuration Management Database (CMDB) indeholder oplysninger om alle dele, der indgår i et it-system. CMDB er et vigtigt element i styringen af ændringer til it-systemer.

Simple Network Management Protocol (SNMP) giver mulighed for at overvåge og håndtere netværksenheders konfiguration. SNMP giver mulighed for at indsamle information om blandt andet memory-forbrug, CPU-belastning og ledig diskplads.

Billedtekst:
Efterforskningsleder Matt Fisher fra Centennial var med
til at finde en glemt mainframe
i et engelsk regeringsorgan.

Billedtekst:
zSeries 900 Måske findes der en mainframe i jeres netværk?
Et engelsk regeringsorgan opdagede sidste år til deres
forbløffelse, at de var ejere af en IBM-mainframe.

OriginalModTime: 06-04-2006 15:22:46




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere