Den uendelige sprogdiskussion

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. marts 2006.


En ny runde af hvilket udviklingssprog er-bedst startede, da ophavsmanden til Java blev spurgt, om Java er truet af nye sprog som PHP, Ruby og C#.

Alle udviklere har prøvet det. At sammenligne sit yndlingsudviklingssprog med andre sprog. Set gennem subjektivitetens filter er det svært at forstå andre udvikleres begejstring for mindre elegante eller kraftfulde udviklingssprog.
De andre udviklere har på samme tid svært ved at se de indlysende fordele i dit favoritprogrammeringssprog. Den situation har været udgangspunkt for mange, lange og frugtesløse diskussioner.
I de sidste par uger har blogo­sfæren summet af diskus­sionen Java kontra PHP/Ruby/C#. Det hele blev startet af James Gosling. Han har ikke alene et yndlingsudviklingssprog - han har selv skrevet det.

James Gosling er ophavsmanden til Java, og i midten af denne måned deltog han på Suns World Wide Education & Research Conference i New York. Her blev han spurgt, om Java var truet af nye programmeringssprog som PHP, Ruby og C#.
Selvom James Gosling blandt andet sagde, at spørgsmålet om Java kontra andre sprog er en frugtesløs diskussion, var det ikke den replik som lynhurtigt spredte sig rundt i blogo­sfæren. Det gjorde derimod en udtalelse som:
- PHP og Ruby er meget gode systemer, men de er scriptsprog, og de får deres styrke gennem specialisering: De genererer kun websider. Men ingen af dem forsøger at få en betydelig bredde i deres applika­tionsdomæne, og de har begge alvorlige skalerings- og ydelsesproblemer.
Han fortsatte med at sige, at Java derimod forsøger at forene enkelhed med et kraftfuldt sprog, der kan anvendes på en masse forskellige områder.
- Du kan lave rigtig god webpræsentation i PHP, men du kan ikke skrive et library der, for eksempel, kan lave interplanetær navigation, sagde James Gosling.
Det fik en række PHP- og Ruby-folk op af stolene.
De henviste til, at skalerings- og ydelses-problemer for de sprog er en myte og fremhævede eksempelvis Yahoo som et site der anvender PHP. Yahoo kan håndtere millioner af hits uden problemer.
Udtalelsen om, at PHP og Ruby kun anvendes til at generere websider, blev også kommenteret grundigt. Blandt andet svarede bloggeren Ryan Tomayko på websitet lesscode.org igen med et indlæg "Gosling didn't get the memo" - Gosling forstod ikke memoet. Det er en henvisning til Bill Gates' memo fra sidste år, der forudsiger, at applikationer fremover vil blive leveret via internettet.

PHP og Ruby er ikke kun et spørgsmål om at generere websider. Ifølge Ryan Tomayko står webserveren i dag som det centrale punkt i en integrationsinfrastruktur, der skal levere applikationer til internettet.
Goslings bemærkning om at PHP ikke er velegnet til at skrive et library til interplanetær navigation affødte en del sarkastiske kommentarer. Hvor mange har egentlig brug for at skrive rutiner til interplanetær navigation - selv i den amerikanske rumfartsorganisation NASA, blev der spurgt. Det ser ud til, at det bliver den nye joke, når udviklere skal diskutere programmeringssprog: "Er det nemt at implementere interplanetær navigation?"

Billedtekst:
Både PHP og Ruby har alvorlige skalerings- og ydelsesproblemer, mener Java-opfinderen James Gosling.
Foto: Charlotte Fiorito

Boks:
TIOBE programmeringssprogindeks
På websitet http://www.tiobe.com/tpci.htm bliver der hver måned offentliggjort et indeks, der giver en indikation af, hvad der er det mest populære udviklingssprog.
I marts lå Java som nummer et, fulgt af c, c++ og PHP.
På TIOBE's website understreges, at indekset ikke viser, hvilket programmeringssprog der er bedst og heller ikke hvilket sprog, der er skrevet flest kodelinier i.
Indekset udregnes på baggrund af antal hits, søgemaskinerne Google, Yahoo! Og MSN giver for hvert enkelt udviklingssprog ved hjælp af søgestrengen +" programming" -tv -channel
(tv og channel filtreres fra reslutatet, da udviklingssprog som ABC og Scheme ellers ville få forkert rating)

Less is more - også i kode
Websitet lesscode.org er dedikeret til ideen om at anvende mindre kode til at få lavet mere - less code to get more done. Ruby og generelt hele LAMP (Linux, Apache, MySQL og Perl/PHP/Python)-stakken er noget, som folkene bag lesscode.org sætter pris på.

OriginalModTime: 23-03-2006 15:04:24




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere