Størst investeringslyst i mellemstore servicefirmaer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. december 2005.


It-investeringsindekset er på niveau med de to seneste kvartaler. Stabiliteten dækker dog over en stigning i interessen for it-investeringer hos de mellemstore virksomheder samt et fald i interessen hos de største.

Med et indeks på 3,1 kommer IDC og Computerworlds it-investeringsindeks i fjerde kvartal ud med nøjagtig den samme værdi som de seneste to. Der er tale om de mest stabile udsigter for it-investeringerne i årevis, siger administrerende direktør for IDC Nordic Per Andersen.
Selvom indekset i fjerde kvartal er faldet næsten 0,5 i værdi i forhold til samme tidspunkt sidste år, så ligger det betydeligt højere end for både to og tre år siden. Og Per Andersen ser altså ingen tegn på, at den stabile udvikling skulle ændre sig.

Det er især en stigning i interessen for it-investeringer blandt virksomheder i servicebranchen, der trækker indekset op. Og i brancheorganisationen Dansk Handel & Service (DH&S) peger it-politisk konsulent Christian Ohm på, at internationaliseringen spiller en afgørende rolle for servicevirksomhedernes interesse for investeringer i it.
- Det bliver stadig mere afgørende for servicebranchens virksomheder at kunne kommunikere med udenlandske kunder og partnere. Men det spiller også en afgørende rolle, at informationsteknologiens rolle i servicebranchen skifter fra at være et tilvalg til at være produktionsapparat, siger Christian Ohm.
Dermed bliver servicebranchens investeringer i it mindre afhængige af konjunkturudsving. Til gengæld mener Christian Ohm, at de hænger tæt sammen med den digitale forvaltning, som han finder helt afgørende som lokomotiv for øget it-anvendelse i servicebranchen.

At det især er i de mellemstore virksomheder med mellem 100 og 500 ansatte, at interessen for it-investeringer øges, nikker Christian Ohm genkendende til. Han mener, at de største virksomheder allerede har taget første runde, når det gælder it-investeringer, og lige nu har de mellemstore den største globale udfordring.
Hos IDC Nordic peger Per Andersen på, at it-branchens virksomheder bør stille skarpt på netop de mellemstore virksomheder.
- Det er jo ikke nyt stof for branchen at skulle adressere markedet for små og mellemstore virksomheder. Men der er jo ikke tale om et marked men et sammensurium, hvor det er svært at få en god omsætning ud af de mange små kontrakter, siger Per Andersen.
- Vi opfordrer it-branchens virksomheder til at satse mere snævert ved at fokusere på de mellemstore virksomheder. Her er kontrakterne lidt større, og it-investeringernes karakter ligner dem, de største virksomheder foretager.
Per Andersen mener, at især Microsoft vil profitere på denne tendens, fordi det er nemmere at skalere op end ned. Hvis de øvrige store it-leverandører vil være med på mellemmarkedet, skal de ikke bare levere produkter, de skal sikre sig indsigt i de mellemstore virksomheders marked og ikke mindst satse på en kanalstrategi, der kan levere til virksomhederne.

Billedtekst:
Større betydning 
- Det spiller en afgørende rolle, at informationsteknologien i
servicebranchen skifter fra at være et tilvalg til at være
produktionsapparat, siger
Christian Ohm, it-politisk
konsulent i Dansk Handel & Service.

Boks:
fordelt på brancher
Interessen for it-investeringer i den offentlige sektor er på standby, indtil der er klarhed om strukturreformens virkning. Mere overraskende er det, at segmentet handel ikke viser større interesse for it-investeringer i en periode med stor købelyst hos forbrugerne.

Boks:
fordelt på produktgrupper
Set fra it-branchens synspunkt er udviklingen helt som forventet.
Indekset stiger for alle tre segmenter, men med de største forventninger til investeringer i software.

Boks:
fordelt på firmastørrelse
De største virksomheder er igennem den seneste runde af it-investeringer og skruer ned for forventningerne, mens de mellemstore med 100-500 ansatte er klar til at overtage rollen som trækdyr i indekset.

Boks:
Sådan er it-investeringsindekset blevet til
Computerworld og analysevirksomheden IDC Nordic producerer hvert kvartal Danmarks eneste it-investeringsindeks. 400 erhvervsvirksomheder bliver spurgt, om de har højere, lavere eller de samme forventninger til deres eksterne it-investeringer i de kommende 6-12 måneder i forhold til de seneste 6-12 måneder.
Virksomhederne er repræsentativt udvalgt, så de giver et billede af det samlede danske erhvervslivs forventninger til it-investeringer. It-indekset måler således den forventede interesse for it-indkøb i fremtiden i forhold til tidligere på en skala fra 1 til 10.
Tallene kan ikke direkte aflæses som investeringer i kroner og øre, men indekset er en rullende fartmåler for, hvor tændte erhvervslivets virksomheder er på it-investeringer i de kommende 6-12 måneder sammenlignet med tidligere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere