Angreb på EPJ kaldes unuanceret og ødelæggende

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. november 2005.


I Sundhedsstyrelsen er der frygt for, at enigheden om grundlaget for EPJ-arbejdet mellem amter, sygehuse og styrelsen vil lide skade under de seneste ugers massive angreb.

EPJ-modvind og skældud har været hverdagskost for Sundhedsstyrelsen lige så længe, arbejdet med de elektroniske patientjournaler, EPJ, har stået på.
Kritikken har dels gået på tidsperspektivet i udrulningen af et landsdækkende EPJ, dels de pengebeløb, som amterne nu på tiende år afsætter til udviklingen af deres forskellige systemer.
De seneste uger har EPJ-arbejdet været centrum i en regulær mediestorm, hvor politikere og fagorganisationer har forlangt, at kontrollen med EPJ-arbejdet overtages af en central myndighed. Nogle eksperter har endda lanceret forslaget om, at amterne stopper deres EPJ-arbejde med det samme og starter helt forfra.

Selv om det ikke er første gang, at EPJ får en hård medfart i pressen, fornemmer man denne gang en oprigtig forurettelse over kritikkens karakter, når man taler med aktørerne i EPJ-arbejdet. En sundhedsdirektør i amtet mener, at mediestormen nærmest ser iscenesat ud. De fleste andre kalder kritikken fuldstændig unuanceret.
I Sundhedsstyrelsen er den EPJ-ansvarlige kontorchef, Arne Kverneland, bekymret. Han frygter, at den massive kritik vil kunne ødelægge det samarbejde og den enighed, han og de øvrige ansvarlige i amterne og på sygehusene har kæmpet så hårdt for de seneste år.
- Vi har en enestående konsensus blandt sygehusejere, og det vil være synd ikke at udnytte den. Jeg frygter mest, at det unuancerede skriveri kan ødelægge konsensus, siger han.
Han peger på, at det sværeste i EPJ-arbejdet netop har været at skabe den enighed.
- Vi har forskellige målsætninger. Et amt skal drive sygehuse i eget amt. I Sundhedsstyrelsen skal vi bringe informationerne sammen på landsplan. Der er to modstridende målsætninger, og det tager tid at finde sammen om det, siger han.
Han er også ked af, at man kun fokuserer på det negative.
- Når vi ser på det danske sundhedsvæsen, har det på trods af den decentrale organisation, været muligt at skabe konsensus om EPJ-arbejdet, og det er altså ret enestående. Det har været et kæmpearbejde at skabe den nødvendige koordinering. Nu ser vi hele det arbejde viftet bort med, at vi ikke når det. Det er en unuanceret og forkert kritik. Der er ændret på tidsrammen med åbne øjne, siger Arne Kverneland.
Kritikken har indtil videre fået EPJ-aktørene til at stå sammen snarere end at rykke fra hinanden. De er alle enige om, at kritikken af deres arbejde ikke er rimelig bedømt på de udfordringer, de har stået overfor.
- Jeg undrer mig først og fremmest over den negative fokusering i pressen, hver gang der kommer en rapport fra EPJ Observatoriet. Det overskygger observatoriets saglige arbejde, og ser nærmest iscenesat ud, siger Flemming Nielsen, sundhedsdirektør i Roskilde Amt.

De danske EPJ-ambitioner har været høje. Skulle et dansk EPJ blot have gjort patientjournaler til digital tekst, havde opgaven for længst været løst. Det danske EPJ-projekt rækker imidlertid videre. Man vil også kunne udveksle data efter en fælles standard, G-EPJ, der er grundstrukturen i EPJ's dataudveksling. Og man vil gennemføre digitaliseringen af sundhedsarbejdet helt ned til hver enkelt arbejdsplads på sygehusene.
- Disse ting var ikke lavet før. Da de byggede Storebæltsbroen var der mange, der sagde, at det ikke kunne lade sig gøre. Og der kom da også en stor oversvømmelse på et tidspunkt. Hvorfor kunne man ikke have forudset det? Men man borer altså engang imellem ind i vandlommer. Er vi så rationelle i dette samfund, at vi ikke kan acceptere det?, spørger Arne Kverneland.
- Vi skal selvfølgelig ikke starte forfra med EPJ, for vi er meget, meget langt. Men vi har måske været for ambitiøse. Vi kunne bare have "sat strøm på papiret", men vi ville have en integreret, klinisk arbejdsplads, siger Leif Vestergaard Pedersen, sundhedsdirektør i Århus Amt.
Det høje ambitionsniveau er ikke ubetinget klogt, men heldigvis har visse sygehuse valgt mere pragmatiske løsninger, som har givet uvurderlige erfaringer, mener han.
Han bakkes op af Jesper Christensen, som direktør for sundhedsområdet i Nordjyllands Amt:
- Man skal forstå, at regeringens og Sundhedsstyrelsens ambition på dette område er enormt høj - også i international sammenhæng. Mit gæt vil være, at vi i 2010 vil have en rimeligt sammenhængende og velfungerende løsning. Men den organisatoriske opgave og implementeringsopgaven er i særklasse den største udfordring.
I Sundhedsstyrelsen siger Arne Kverneland:
- Vi skulle nok have indstillet ambitionerne på nogle mindre etaper og meldt de små successer ud til offentligheden.

Billedtekst:
for ambitiøse - Vi skulle nok have indstillet ambitionerne på nogle mindre etaper, siger Arne Kverneland (tv.), EPJ-ansvarlig kontorchef i Sundhedsstyrelsen. Leif Vestergaard Pedersen (th.), sundhedsdirektør i Århus Amt, er enig. Vi kunne bare have sat strøm på papiret, men vi ville have en integreret, klinisk arbejdsplads, siger han.

Boks:
Sjælland EPJ-klar men må vente
EPJ Storstrøms Amt er teknisk klar til at udvide sit EPJ-system til hele Region Sjælland, hvor to andre amter bruger samme EPJ. Men ifølge loven skal de vente med samkøringen til 2007. Det skriver Center for Digital Forvaltning, CEDI, der er en uafhængig tænketank om digitaliseringen af den offentlige sektor.
- Teknisk er vi klar til udvide udvekslingen af oplysninger med sygehusene i Vestsjællands og Roskilde amter, men lovgivningen gør, at vi må vente til 2007, når Region Sjælland er etableret, siger Storstrøms Amts formand for sundhedsudvalget, Hjørdis Høegh-Andersen til CEDI.
Selv om der i den nationale it-strategi for sundhedsvæsenet ikke er fastsat fælles EPJ-standarder, har de tre amter opbygget deres systemer, så de kan samkøres, når lovgivningen giver mulighed for det, oplyser hun. td




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Serverdrift-specialist til Team Planning Tools

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Underdirektør til gældsområdet

Netcompany A/S

Network Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere