Partier kræver ansvar for EPJ taget fra amterne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. november 2005.


Flere partier vil have et EPJ, der giver højere kvalitet og større sikkerhed i patientbehandlingen. Og det er sundhedsministerens opgave at sørge for, at vi får det. Amterne har vist, at de ikke magter opgaven, mener sundhedsordføreren hos Dansk Folkeparti.

Når det gælder om at placere ansvaret for, at Danmark nu ti år efter, beslutningen om EPJ blev truffet, stadig ikke har et fuldt dækkende system, falder bladet fra munden på politikerne.
- EPJ er et fejlslagen projekt. Nogle amter har gjort det bedre end andre, men jeg tror, at borgerne og patienterne havde været bedre tjent med, at en myndighed havde haft det overordnede ansvar og stået for implementeringen af EPJ. Amterne har vist, at de ikke har magtet opgaven. Derfor bør det overgå til staten, siger Birthe Skaarup fra Dansk Folkeparti.
Partiet har sendt en række spørgsmål til sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og det er ham, som skal tage ansvaret for EPJ, mener regeringsstøttepartiet.
Den holdning deles af oppositionen.
- Jeg vil afkræve ministeren konkret handling. Han skal tage ansvar for, at EPJ bliver udviklet og får opbakning. Hvis han forholder sig passivt, har vi et stort problem, siger Morten Østergaard, it-politisk ordfører for de Radikale.

De elektroniske patientjournaler skal give patienter en bedre og mere sikker behandling på sygehusene. Det handler EPJ først og fremmest om for folketingets ordførere på EPJ-området.
At EPJ vil spare samfundet penge er ikke sandsynligt. Slet ikke for Enhedslisten at se, der synes, det er meningsløst at tale om penge i forbindelse med mennesker.
- Det er ikke økonomien, der skal styre, hvordan vi organiserer sundhedssystemet. Sundhed og helbred kan ikke gøres op i penge, siger Majbrit Berlau, MF for Enhedslisten.
Heller ikke de Radikale forventer, at EPJ vil betyde besparelser. Tværtimod trækker EPJ-arbejdet økonomisk i den forkerte retning i øjeblikket, mener Morten Østergaard.
- Vi må nok erkende, at EPJ først og fremmest vil betyde et kvalitativt løft. Patienterne skal være sikre på, at lægerne har den tilgængelige viden om medicin og andre relevante forhold. EPJ skal give bedre overblik i lettere tilgængelig form, siger han.
Dansk Folkeparti forestiller sig dog, at EPJ skal give økonomisk gevinst.
- EPJ vil betyde et mere driftsøkonomisk sundhedsvæsen men frem for alt vil det give mere kvalitet i behandlingen, siger sundhedsordfører Birthe Skaarup (DF).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere