Frie tanker købes

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.


Universiteterne kan noget, som selv giganter som Nokia gerne vil have del i. Men det er ikke uden besvær, fortæller forskningschef.

Med et budget på 28 milliarder kroner til forskning og udvikling og 20.000 ansatte dedikeret til opgaven, skulle man tro, at Nokia var meget godt dækket ind på den front. Faktisk har to ud af tre af samtlige Nokias ansatte en akademisk uddannelse. Så hvorfor er det nødvendigt at samarbejde med universiteterne?
- Det overordnede mål er en ny tankegang: Forskerne på universiteterne kan tænke mere frit og tage mindre hensyn til markedet, og det er nødvendigt for at være innovativ. Mit problem er, at når jeg beder mine folk om at tænke kreativt, så vil de ubevidst være mere forsigtige og tænke på, hvad der gavner virksomheden. Jeg har brug for folk, der svarer mig imod, siger Karsten Vandrup, forskningschef hos Nokia.
Dem kan universiteterne levere, ligesom det er nemmere at få ærlige svar fra brugerne, når det er en neutral part, der stiller spørgsmålene og ikke en kommerciel virksomhed med bestemte produkter på hylderne. Det begrænser nemlig svarene:
- Man taler meget om brugerdreven innovation for tiden, men når vi spørger brugerne, om de kunne tænke sig den og den funktion eller dims, svarer de altid nej, siger Karsten Vandrup. De kan ikke tænke så langt frem, når de tager udgangspunkt i deres mobiltelefon.
Han ser også projekter med universiteterne som en mulighed for at holde et vågent øje med, hvad der rører sig i undervisningen på stedet. Så har han styr på, hvad de nyuddannede ingeniører kan, når de søger job.

Til gengæld kan de mere praktiske sider af samarbejdet volde besvær.
- Det er hulens svært at skrive en kontrakt med universitetet, hvis der ikke er praksis for det på stedet. På det område møder jeg ofteproblemer, siger Karsten Vandrup.
Og fordelingen af rettighederne til nye opdagelser giver også anledning til problemer.
- Vi er nødt til at have de intellektuelle rettigheder på det, der måtte komme ud af samarbejdet. Universiteterne vil gerne have rettighederne, men de har altså ikke midlerne til at forsvare et patent, hvis det bliver brudt af andre, og så er det værdiløst. Startgebyret for sådan en retssag er en million dollars, forklarer Karsten Vandrup. Løsningen kunne være delt ejerskab af resultaterne, en konstruktion, der bliver mere og mere almindelig.
Helt basal professionalisme savner Karsten Vandrup også af og til på universiteterne og nævner et skrækeksempel på det modsatte: fortrolig information fra en virksomhed sivede over til et andet projekt på universitetet, hvor konkurrenten kunne lægge ører til det.
- Sådan noget må bare ikke ske, siger Karsten Vandrup.
Mere Ørestad side 33




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere