Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. august 2005.
Beslutningskalender til sammenlægningsudvalget
Når sammenlægningsudvalgene for de kommende kommuner tiltræder i 2006, kan mange centrale beslutninger om de nye kommuner endelig falde på plads.
KL har derfor sammensat en politisk beslutningskalender, der kan give overblik til de nyvalgte politikere over de mange beslutninger, de skal tage i 2006. Politikerne kan bruge kalenderen som en huskeliste, men den giver også KL's bud på, hvornår det er mest fornuftigt at træffe hvilke beslutninger.
KL har udarbejdet beslutningskalenderen på baggrund af en gennemgang af både det gamle og det nye lovgrundlag for den kommunale opgaveløsning.
En forudsætning for en effektiv politisk beslutningsproces i 2006 er, at de kommunale forvaltninger har gjort et stort forberedelsesarbejde, især her i sidste halvdel af 2005. Beslutningskalenderen er derfor også et redskab til de kommunale administrationer, som kan se, hvilke beslutningsgrundlag de bør forberede inden 1. januar 2006.
Siden juni har man kunnet hente en foreløbig version af beslutningskalenderen på KL's hjemmeside, men først i september vil den også udkomme på papir.
Beslutningskalenderen er blevet til i et samarbejde mellem Bornholms Regionskommune, Syddansk Universitet, kommunaldirektører, reformprojektledere og KL.
le
www.kl.dk/beslutningskalender
Kursus om kommunalreformen og stress
Psykiatrifondens ErhvervsRådgivning tilbyder den 29. september offentlige virksomheder et kursus om at forebygge og håndtere stress under større forandringsprocesser.
Kommunalreformens markante organisatoriske forandringer og den usikkerhed, de medfører, kan lægge et stort pres på det psykiske arbejdsmiljø og forårsage stress og udbrændthed hos både ledere og medarbejdere. Stress er en naturlig reaktion, når man skal slippe det velkendte og begive sig ind på ukendt territorium. Mange vil opleve det som et tab af kontrol, overblik, kompetencer og position. En typisk stressreaktion er modstand mod forandringer, men ofte vil medarbejderne af frygt for at miste deres job forsøge at skjule, at de er stressede. Det kan give ledelsen et falsk indtryk af, at alt er i orden - indtil problemerne bliver synlige i form af øget sygefravær, dalende produktivitet eller flere opsigelser.
le
www.psykiatrifonden.dk
20 it-standarder til kommunalreformen
Videnskabsministeriet, KL og Amtsrådsforeningen har i fællesskab udpeget 20 standarder, der, som det hedder, "med fordel kan anvendes", når kommunernes it skal bygges om til virkeligheden efter reformen.
Hvis alle parter overholder de 20 standarder, stiger chancerne for, at kommunalreformen kan blive et stort skridt fremad for digital forvaltning - et såkaldt it-tigerspring.
Derfor er det væsentligt, at aktørerne er enige om, hvilke it-standarder de enkelte myndigheder som minimum bør gå efter at overholde, når myndigheder fusionerer, eller opgaver skifter ejer.
Alle myndigheder, der står over for at flytte eller lægge it-systemer sammen, bør nu sikre, at deres kommende systemer som minimum kan overholde de 20 standarder. Anbefalingen er, at man stiller krav om det i forbindelse med udbudsforretninger, eller når man træffer aftaler med it-leverandører.
Standarderne omfatter websideformater, tilgængelighed, portalintegration, tegnsæt, indholdssyndikering, dokumentformater, sikker kommunikation, datadefinitioner, datamodeller (for eksempel XML og FESD), tilgang til services, brugerstyring og sikkerhedsprocesser.
le
www.oio.dk/standarder/20standarder/
30 millioner kroner sat af til digitalisering
I forbindelse med aftalen om den kommunale økonomi er regeringen og KL blevet enige om, at udviklingen af fælles digitaliseringsløsninger bør ske i fællesskab. For at finansiere den kommunale andel får kommunerne 30 millioner kroner mindre i bloktilskud i 2006. Pengene skal i stedet gå til en pulje til fællesoffentlige digitaliseringsløsninger, hovedsageligt i forbindelse med kommunalreformen. Puljen kan for eksempel bruges til initiativer inden for beskæftigelses-, miljø- og socialområdet, digital borgerforvaltning, veje, fælles kort samt sundhed.
le